Sorka nie doczytałem nie znam tbi
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Chyba mam w TBi coś podobngo, przy hamowaniu silnikiem przed skrzyżowaniem, np na 3 biegu przy ok 60-65km/h tak przez parę sekund są wibracje. Auto tylko 52kkm nalatane, U kumpla w jeszcze młodszej TBI (2011, 36kkm) tez to zaobserwowałem jak się przejechałem, ale wystąpiło przy ok 80-90km/h na 4 biegu. Mój pomysł jest że to zimówki tak się zachowują, że wpadają w rezonans przy pewnym obciążniu/prędkości. Ja mam Continentale TS850 a on Goodyeary UG Performance G1, Conti mają dość duże odstępy między klockami bieżnika, stąd wcale się nie zdziwiłem że mogą dawać jakieś efekty typu drgania/hałas. Do letnich opon nie mam porównania, obaj kupiliśmy auta 2 miesiące temu i od razu zakładaliśmy zimówki.
U mnie pojawia się tylko w tym przedziale obrotów i tylko przy schodzeniu. Przy rozpedzaniu problemu nie ma. Opony letnie Pirelli pzero nero i nalot 145k km
Ja też się za bardzo nie znam, ale jakieś koło zamachowe w tbi występuje![]()
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...5214646-c.html
W tbi jest dwumas
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
Panowie, w mojej Alfie 1.9 16V jtdm awarii uległ mechanizm różnicowy. Objawiało się to regularnym stukaniem, przyspieszającym wraz ze wzrostem prędkości. Wyjęta została skrzynia, założone nowe łożysko 6 biegu (wiem, że powinno się wymienić wszystkie) oraz nowy mechanizm różnicowy ( w starym na satelitach widocznie były mocne wyszczerbienia i wżery) a stukanie niestety dalej występuje. Stukanie słyszalne jest gdy, auto toczy się na luzie, toczy się na wciśniętym sprzęgle oraz przy stałym utrzymywaniu prędkości na każdym biegu. Natomiast przy przyspieszaniu oraz hamowaniu silnikiem jest cicho. Mój mechanik rozkłada ręce bo nic innego nie wykazuje śladów zużycia. Może ktoś miał do czynienia z podobnymi objawami w tej 'cudownej' M32?
Czy to stukanie zależne jest od prędkości obracania się kół?
Zdecydowanie, wolna jazda-wolne stukanie, szybsza jazda - szybsze stukanie.
Mam bardzo podobne objawy z tym że u mnie stuka przy hamowaniu silnikiem i podczas jazdy na luzie. Oczywiście częstotliwość stukania zależy od prędkości obrotowej kół. Kiedy przyspieszam stukanie znika, tak jakby kasował się luz w mechanizmie różnicowym. U siebie podejrzewam że mam zużyty dyfer i mam nadzieje że jak go wymienię to hałas zniknie. Wcześniej wymieniłem prawą półoś, bo podejrzewałem luz na kielichu, ale niestety diagnoza była nietrafiona. Dyfer kupiłeś od gościa z Poznania?