Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 21-11-2018 o 20:23
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 22-11-2018 o 14:58
nie, te zasady przedluzali styczen, luty wted zamowilem ale leasing dopiero tak naprawde podpisalem 25 maja iciagle na takich warunkach (20% wplata 3 lata 1% wykup). tak, gap byl obowiazkowy do wyboru indeksowy bodajze 25% lub fakturowy, przy mojej velice ten pierwszy byl ciut ponize 4tys lacznie, fakturowy niecale 5, cos ok 2.4%. no niby trzeba doplacic ale ma sie jednak lepsze ubezpieczenie.
upust na auto do produkcji dostakem 12% do tego drobne gratisy (zabezpieczenie skor przez firme detailingowa, mate bagaznika i sruby zabezpieczajace do felg)
taki leasing gdzie indziej kosztował ok 6.5%, w gratisach dostałem ok 0.4%, czyli to by tak na jakieś 19% wychodziło, jednak naciągnęli na gap za 2.4%, którego pewnie normalnie bym nie brał (no ale jest więc też można spać spokojniej). Powiedzmy że ok 17-18% tyle się od nich mi udało uzyskać tak realnie. Cena GAP chyba podobna jak gdzie indziej mi oferowano (dostałem oferty z 2 banków)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Mnie na leasingu nie specjalnie zależało - byłem gotów wyłożyć gotówkę, ale w tamtym okresie nikt jej ode mnie nie chciałDopiero później dowiedziałem się dlaczego, a Twój post powyżej tylko to potwierdza. Mam nadzieję, że przynajmniej kolejni nabywcy Giulii wyciągną jakieś wnioski z tych naszych doświadczeń.
Wg nowych przepisów od 2019r nie będzie dla kupującego (prowadzącego działalność gospodarczą) różnicą od strony podatkowej czy bierze za gotówkę, kredyt, leasing czy wynajem - zasady identyczne. Dotychczas jednak tego nie było, więc dla droższych aut, dla prowadzących DG, jedyne 2 formy które był sens brać pod uwagę to leasing i wynajem długoterminowy.
Dlaczego nie lubią tych z gotówką - pewnie dealerom kojarzy się z prywatną osobą, a firma to zawsze może się rozwinąć, wziąć więcej aut, tam dać trochę zarobić na leasingu czy GAP - taki też ma znacznie częstszy kontakt z innym przedsiębiorcami na codzień, tu gatka szmatka o nowym aucie, coś o rabacie, coś o leasingu i już zanęca się na nowego klienta.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
zdublował się post - do usunięcia
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 23-11-2018 o 00:23