Strona 34 z 175 PierwszyPierwszy ... 24252627282930313233343536373839404142434484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1746

Temat: Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Po co robić przerwy?? A w zimie mozna stosować tylko zależy od temperatury. Orlenowskie maja temperaturę plyniecia około -30*C więc niech każdy sobie sam odpowie kiedy zalewac a kiedy nie...
    Niektóre maja temp. płyniecia około -20*C
    Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post
    więc niech każdy sobie sam odpowie kiedy zalewac a kiedy nie...
    Zawsze, bez względu na porę roku.
    Już na wszystkich forach piszą, że to nie ma znaczenia. Na forum Avensisa nawet przeprowadzono doświadczenia, które potwierdziły, że przy takiej ilości dodatku ma się to nijak do zmiany temp. ON.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Żarty sobie robisz ? Pokaż mi jakikolwiek dowód, że cokolwiek złego się dzieje z końcówkami wtryskiwaczy. Wręcz odwrotnie. Udokumentowane jest, że korekty się wyrównują. Zwiększają się właściwości smarne (udokumentowane laboratoryjnie) i właściwie jest to jedyna znana mi metoda uratowania wtrysku z korekty dodatniej bez oddawania wtrysku do regeneracji. Niestety środki czyszczące dedykowane w większości takich wypadków są bezradne.
    DPF ? Nawet Miksol S posiada tylko 0,11% popiołów. Czyli tylko 0,01% poza granicą bezpieczną. To prędzej złej jakości ON, czy nie daj boże walnięty EGR poczyni dużo większe szkody niż zwykły Miksol.

majster, co się z tobą ostatnio dzieje... najpierw teoria, że po wycięciu EGR-u zwiększa się spalanie, a teraz to. Normalnie nie poznaję kolegi
    Zabrałem głos bo wzburzyła mnie teoria o tym, że lotos 2t nie nadaje się do aut z dpf. Bardziej martwiło by mnie lanie oleju mineralnego jeśli chodzi o same końcówki wtryskiwaczy jakim jest zwykły mixol, bo już kiedyś zapieczoną końcówke widziałem, a właściciel cały czas lał mixol, tylko że on też zbytnio nie odmierzał ile wlać - jak to się mówi lał na pałe. Po jakimś czasie (kilka miesięcy) silnik zaczał klepać niemiłosiernie, aż serce bolało tego słuchać. Stąd ja leje tylko półsyntetyki o niższej temp. zapłonu - bo jak wiemy niektóre mają temp. zapłonu porównywalną z syntetycznymi, czego też bym raczej nie polecał - jeśli chodzi o wysoką temp. załponu.

Odnośnie zimy to robie tak. Tankuje pełny bak tj. 63l (tyle da się upchnąć w 156), po czym dolewam 250ml oleju 2T + preparat z K2 (antyżel) (nie pamiętam dokładnie ile) = cała zima mimo, iż u nas ostatnio było rekordowo - 34st.C przejeździłem i odpalałem bez stresu

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Dołączam do grona ,,testujących". Zakupiony 2T to STATOIL 2-T way Low Smoke semi synhetic. Zgodnie kartą charakterystyki temp zapłonu ma > 61C. Dobry wybór czy lepiej następnym razem postawić na inny 2T?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Spojrzałem w kartę charakterystyki Lotosu 2T semi i tam stoi jak byk, że temp. zapłonu to 100c. Nie po raz pierwszy widzę takie nieścisłości w opisach. Uwaga, nie czepiam się tego Lotosu

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 Q-tronic SW JTDM 2008 była jest Lexus GS

Domyślnie

A ja wczoraj zakupiłem w Orlenie i zalałem 250 ml. na baczek i będziemy nasłuchiwać

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Ja pierdziele.... nie możecie kupić porządnego oleju do 2T? Wymieniłem kilka stron wcześniej kilka światowych marek które produkują w pełni syntetyczne oleje smarujące o wiele lepiej niż ten zasrany Orlen 2T czy Lotos 2T. Idźcie Panowie z duchem czasu a nie zatrzymaliście się w czasach PRLu. Ja nie macie pod blokiem sklepu z olejami to wpadnijcie do sklepu motocyklowego i zamówcie jakąś ekstraklasę do silników wyczynowych (może być też o zapachu truskawki czy jabłka jak ktoś woli, może być do dozownika lub do zbiornika). Chyba, że chcecie zalewać tymi pseudo syntetycznymi szczynami Wasze blisko 200-konne silniki.

Nawet w swojej WSK M06B1 z 68 roku, Jawie z 55 roku i chińskiej kosie spalinowej stosuję pełen syntetyk. Pięknie smaruje, czyste denka tłoków i zerowy nagar w komorze spalania.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Ja pierdziele.... nie możecie kupić porządnego oleju do 2T? Wymieniłem kilka stron wcześniej kilka światowych marek które produkują w pełni syntetyczne oleje smarujące o wiele lepiej niż ten zasrany Orlen 2T czy Lotos 2T. Idźcie Panowie z duchem czasu a nie zatrzymaliście się w czasach PRLu.
    Spadłeś z czegoś ostatnio!?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Spadłeś z czegoś ostatnio!?
    Napisz cokolwiek mądrego a nie zadajesz głupie pytanie Co Ci nie odpowiada w tym co napisałem?

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Napisz cokolwiek mądrego a nie zadajesz głupie pytanie Co Ci nie odpowiada w tym co napisałem?
    a czytales dlaczego nie lejemy syntetyka ,tylko zasrany Orlen?