Witam.Nie chcę zakładać nowego posta bo jest tego pełno, a ten odnosi się do zakupu Alfy GTV. Przymierzam się do kupna właśnie do tego modelu lecz nie stać mnie na 3.0 czy 3.2, a JTS na pewno nie chcę. Chodzi mi o 2.0 TS lub 2.0 v6 TB. Odnośnie silnika TS pisze/mówi się tylko o awaryjności tych silników, na forum widzę, że jest ich całkiem sporo i sobie chwalicie (Nigdy nie spotkałem się z tym silnikiem w Alfie, zawsze było mi dane jeździć jtd). Wiem wiem, panewki siadają, ale przy złym użytkowaniu, ma parę kaprysów jak każda AR. Jeśli chodzi o TB nie wyczytałem zbyt dużo, może nie potrafię szukać.Spalanie większe niż w 3.0 jak się chce poupalać no ale turbo to turbo. Silnik mało znany mechanikom, okej rozumiem.Chodzi mi bardziej o codzienne użytkowanie takiego auta.Z tego co wiem to V6 jest wytrzymalsze i nie ma aż takich kaprysów jak TS(mogę się mylić). Wydaje mi się, że jednak 155/150km to mało przy takim aucie. Chciałbym się cieszyć Alfą, jeżdżę spokojnie choć dynamicznie, nie raz się zdarzy przycisnąć jak trzeba, wiadomo. Najbardziej chodzi mi o opinie o TB bo 202km to musi fajnie jeździć i do tego dźwięk v6. Rozumiem, iż wszystko jest dobrze chodzić jak się dba, lecz patrząc na TS na aukcjach za 5/6k wątpię, aby to było dobre auto. Ile muszę wydać na start za dobry stan takich silników? Na co miałbym zwracać uwagę przy TB? I ogólnie, który silnik z tych dwóch lepiej wybrać? Nie piszcie, że 3.0 bądź 3.2, są zbyt drogie. Jest ktoś może z Poznania i służyłby dobrą radą w postaci spotkania, porozmawiania pokazania tego auta gdyż nie było mi jeszcze jeździc (nawet na miejscu pasażera) w tym modelu Alfy byłbym bardzo wdzięczny.