Tutaj więcej rzeczywistych pomiarów:
http://www.spritmonitor.de/en/overvi...=1&powerunit=2
Tutaj więcej rzeczywistych pomiarów:
http://www.spritmonitor.de/en/overvi...=1&powerunit=2
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
Przestańcie klepać jęzorami ile wasze diesle palą i jak jest super. Chłop chce o TBi a nie o klekocie !!
Przestańcie klepać jęzorami ile wasze diesle palą i jak jest super. Chłop chce o TBi a nie o klekocie !!
Tak szczerze to chodzi mi bardziej o to co się popsuło Wam w dotychczasowej eksploatacji w Alfach z tym silnikiem, słabe punkty.
Ostatnio edytowane przez Mandziel ; 19-09-2013 o 21:35
ale jak sie napisze że inny silnik w tym samym aucie przy tych samych predkościach, pali 2 razy mniej, a mało tego jak sobie uświadomi że w tym przedziale cenowym co Tbi znajdzie 2.0 jtdm z możliwościa wyciągnięcia 225 koni to dla mnie inwestycja w Tbi które przepala takie ilości paliwa jest paranoją. Pewnie możesz powiedziec że benzyna to benzyna a ja Ci powiem że jak benzyna to porzadna wolnossąca czyli v6, jak nie v6 to diesel. Jak ma to palić 16l to niech przynajmiej brzmi. 1750 z suszarą do mnie nie przemawia.
A Temat brzmi - "17 TBI" czy warto - dla mnie nie warto i o tym pisałem. To tyle jeśli chodzi o"klepanie" jęzorem.
co do kolejnego pytania - co sie w nim psuje - muszą sie wypowiedziec użytkownicy którzy maja okolice 200 tys . Wtedy będa mogli coś powiedzieć, 100 tys bez awari to i cinquecento przejeżdzało.
Ostatnio edytowane przez pampik ; 20-09-2013 o 05:40
TBI ma jeszcze dodatkowo kilka zalet względem 2.0 JTDM - lepsze hamulce, jest sporo lżejsze, 2 wydechyNa koszt samochodu trzeba spojrzeć nie tylko przez spalanie ale przez całkowity koszty włącznie z serwisem a tutaj przy komplikacji nowych dizli bywa różnie (wystarczy uwalić DPF czy EGR). Do tego TBI też ma potencjał tuningowy. Porównujmy standardowe wersje. Ja miałem Brerę TBI a teraz mam 159 2.0 JTDM 170 KM - chętnie wróciłbym do TBI, mimo wyższego spalania i mało atrakcyjnego dźwięku.
2.0 w serii jest strasznie skastrowane.
TBI to taka wielka niewiadoma.Ciekawa opcja,ale spalanie jak na razie cholera go wie jakie jest.Naprawdę rózne opinie mozna przeczytać, od znikomego po potworne. Sądze ,że prawda jest gdzieś po środku.W 25tys miasteczku tbi paliło 12,5 litra w mieście.Jazda raczej delikatniesza bo auto pożyczone na weekend.
Przejrzałem te pomiary i mogę powiedzieć, że góra tabeli pokrywa się z moimi doświadczeniami. Obecnie Trip A - ca 2000km 11,8 l/100.
To turbo w silniku o małej pojemności - jak się mocniej przyciśnie to apetyt na paliwo gwałtownie rośnie.
Spalanie o którym pisze Jaremi jeśli to dotyczy TBi można włożyć między bajki. No chyba, że jest kierowcą testowym Alfy i wg jego jazdy ustalano zużycie, które podaje producent![]()
Pampik, a mam pytanie do Ciebie bo widzę, że miałeś 166 2.4 JTD tak jak ja obecnie i przesiadłeś się do 159 co ja z czasem zamierzam zrobić, czy nie żałujesz decyzji ? czy 159 czymś Cię rozczarowało ? ja w sumie mocno waham się pomiędzy kupnem 166 po FL, a 159 i do końca nie wiem co zrobićJedna przemawia do mnie komfortem podróżowania, a druga stylistyką.
Ostatnio edytowane przez Mandziel ; 20-09-2013 o 13:10