Podana waga jest bez kierowców z mała ilością paliwa. Program wgrany na moją odpowiedzialność. Nie jeżdżę jak szaleniec więc nie męczę motoru. Nigdy nie było problemu z silnikiem tylko z przepływomierzem który ma zaniżone wartości, stary też zaniżał. A czy wtryski są w 100% tego nie wiem będę to pomału sprawdzał jak i to czy układ dolotowy jest szczelny itp.
- - - Updated - - -
Druga sprawa to, to że auto ma już prawie 400 tyś. a pogoda w trakcie hamowania auta(hamownia mobilna) była kiepska do tego 3 osoby w aucie, koła zimowe itp. To tez ma bardzo duży w pływ na wyniki.
Ostatnio edytowane przez berni82 ; 15-02-2013 o 17:17
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
To i ja poproszę o ocenę, komentarz i ewentualną poradę
.
Waga z dwoma pasażerami to 1760 o ile pamiętam. Auto chodziło jak marzenie przed wgraniem, druga sprawa że był robiony cały wydech i to pewnie też miało wpływ na znikające konie. Olej nawet został zalany na 5w40 w tamtym roku i zero wycieków i zero kopcenia. Silnik w ogóle nie wciąga oleju.Przez długi czas olej ciągle był koloru złota. Uważam więc że silnik był w super stanie jak i elementy o które dbam bardzo mocno. Czyszczenie wtrysków w tamtym roku nowa regenerowana turbina itp. Dbam o auto bardziej niż o żonęOstatnio zmieniłem nawet siedziska jak i tunel aby wszystko ładnie pasowało. Co do wydechu usunięte kat jak i tłumik środkowy, zastąpiony rurą o tej samej średnicy. Wydech przelotowy. Wydech chodzi pięknie a na 5 biegu chodzi jak w sportowym benzyniaku. Jedyny problem jaki mam to ciągle przepływka, zaniża mi o jakieś 300 jednostek. Przepływka nowa boscha. Kolektor będę czyścił może za miesiąc jak pogoda będzie lepsza, a pamiętam że jak sprawdzałem egr czy jest zaślepiony(zamiana aut renault na alfe) to było pełno nagaru. Co mogłem to wyciągnąłem. Teraz chce to zrobić prawidłowo czyli wyciągnąć cały kolektor ssący.
- - - Updated - - -
Mam do was małe pytanie czym tak naprawdę różni się filtr powietrza z silnika 136 km od 150 km? Patrzałem na wielkość obu filtrów i są takie same. Chodzi o gęstość?
W 1.9 (w 2.4 pewnie też) aby zdemontować kolektor trzeba wymontować pomę, a aby wymontować pompe trzeba rozrząd rozebrać wiec to nie ejst tak raz dwa![]()
No to żeś mnie zdołował, 5 mc temu wymieniałem rozrząd. A te firmy co się polecają że czyszczą kolektory itp coś to daje czy to ściema i beż demontażu się nie obejdzie?
u mnie na warsztacie przyjechał gość i czyścił to jakąś chemią ( pompka i takie tam założone na klapę gaszącą w trakcie chodzenia auta).
Pacjent to było Vito. Skasował 240 funtów i faktycznie wyczyściło kolektor ale nie wiem czy to zbieg okoliczności że kilka dni później głowica poszła w górę na wymianę uszczelniaczy zaworowych. Na moje oko to ta chemia była za agresywna i zniszczyła uszczelniacze.... Lepiej poświęcić dzionek i wykręcić kolektor i umyć go samego wedle mnie
Kiedyś myślałem nad tym "LIQUI MOLY Czyści kolektory dolotowe w Dieselu" ale nie znalazłem nikogo kto by się mógł wypowiedzieć o tym środku. Ogólnie środki liqui są bardzo dobre z tego co chłopaki mówili ale ryzykować raczej nie będę. Jedynie mam w planach użyć jeszcze tylko militeca-1 do skrzyni i może wspomagania.