Też stawiam na stacyjkę, bo rozumiem że bateria w kluczyku sprawna ?
Też stawiam na stacyjkę, bo rozumiem że bateria w kluczyku sprawna ?
To nie jest taki zły pomysł. Od miesiąca mam ten błąd. Najpierw pojawia się VPSNA i cisza. Kiedy raz nacisnę przycisk start słychać krótkie cyknięcie i zaświecają sie zegary i można odpalić silnik. Podejrzewam że blokada nie ustępuje do końca za pierwszym razem. Może do wiosny bym tak objechał. A później bym najchętniej pozbył się tego klina z blokady i jeździł bez. Silniczek blokady będzie miał lżej chodzić. Żeby jeszcze szło kupić nówkę, ale nigdzie nie widzę.
W ryglu masz te zjebane przekaźniczki TYCO Portugal. Wszędzie we wszystkich markach gdzie to gówno siedzi jest problem. Ta firma powinna wypłacać odszkodowania.
edit: szukaj nowego przekaźnika i wymieniaj, może pomoże.
Ostatnio edytowane przez Kykv ; 20-01-2022 o 21:06
Problem na ogół nie leży w silniczkach. Pisałem wcześniej, że warto go wymienić na poliftowy z tego powodu, że po prostu jest nowszy. Naprawiłem kilka takich blokad i za każdym razem udanie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
No tak. Ale mi wystarczy jakby te przekaźniki tylko chodziły jak trzeba. Jakoś nie mam obaw, że znajdzie się amator na starą alfę. Przecież i tak bez kluczyka nie odjedzie to raz, a dwa mam blokadę zapłonu.
Najchętniej bym to ustrojstwo wywalił, ale jest tak zakorzenione w systemie że trzeba z tym żyć.
Ja już się prawie poddałem. Jazda ze skarpetką poskutkowała może tydzień i znowu nadeszły "martwe" momenty kiedy auto nie reagowało na wciskanie START i wkładanie kluczyka. Działo się to coraz częściej, prawie codziennie. Mimo że eksperymentowałem już z podmianą silniczka blokady i nie przyniosło to efektów to postanowiłem spróbować jeszcze raz. Kupiłem blokadę z polifta i przełożyłem do niej samą płytke z mojej blokady. Musiałem tylko zamienić bieguny w kostce od zasilania silniczka...i wszelkie problemy się skończyły. Auto po włożeniu kluczyka do stacyjki od razu rozswietla deskę i jest gotowe do odpalenia. Dzieki za ten poradnik Panowie! Jeżdżę tak już ponad tydzień i ani razu błąd sie nie pojawił, z resztą kultura pracy blokady wzrosła i nie pojawia się już terkotanie przy odblokowywaniu, samo odblokowywanie/blokowanie trwa o wiele krócej sądząc po długosci dzwieku jaki wydaje blokada podczas pracy![]()
... a u mnie od pewnego czasu zaczał się pojawiac komunikat (i ikona), że hill holder się zepsuł i jest nieaktywny. I zeby sprawdzic handbook.
Sprawdziłem handbook: napisane,zebym się udał do ASO))
Natomiast ten komunikat jednego dnia się pojawia, innego nie. Ki diabeł?
A zostaw pilot w stacyjce i nie wyciągaj. Otwórz i uruchom auto z drugiego. Wtedy blokada nie działa i jest cały czas otwarta. Jak dalej ci będzie wyskakiwał błąd to ja bym obstawiał czujnik przy pedale hamulca. W tym wątku już były chyba wszystkie zależności tego błędu.
ja ze swoim jadę na podpięcie do kompa.