Strona 35 z 152 PierwszyPierwszy ... 25262728293031323334353637383940414243444585135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

Sorry "nie techniczny" jestem z powodu braku garażu, narzędzi etc
    Jak doczekam się przed wiosną piast to wpadnę tak jak się umawialiśmy A tak na marginesie to jak sytuacja z TEG-iem, ogarniesz to?
    Ostatnio edytowane przez Kupujacy123 ; 07-02-2014 o 12:57

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

Cytat Napisał Fleyvor Zobacz post
    mi na przykład wydaje się że szybciej jadę jak mam czysty samochód
    mam to samo

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto
    black 159 1.9 JTD 16V 150KM

Domyślnie

Kolego pampik widze ze kumasz jak to wszystko działa , obecnie mam zaslepiony czesciowo EGR , (blaszka z dzurką z allegro) ziagnozowalem niedziałającą listwe ( spadła ) wobec czego planuje regeneracje kolektora poprzez wstawienie nowych "niezniszczalnych" klapek z http://www.kolektorycdti.pl/
    pytanie , czy wg Ciebie ma to jakikolwiek sens? i taki sam efekt bedzie jesli je zaślepie ?
    pytam bo koszt jest chyba mniej wiecej porównywalny +/- 100zł i nie wiem co zrobić.
    narazie jezdze z niedokonca sprawynm kolektorem ( listwa spadla ) nie ma przedmuchow , silnik suchy
    jedynie w mrożne poranki czasem nie odpala od strzała . domyślam sie ze to przez zle ustawione klapki ..

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał tobiasz1988 Zobacz post
    Kolego pampik widze ze kumasz jak to wszystko działa , obecnie mam zaslepiony czesciowo EGR , (blaszka z dzurką z allegro) ziagnozowalem niedziałającą listwe ( spadła ) wobec czego planuje regeneracje kolektora poprzez wstawienie nowych "niezniszczalnych" klapek z http://www.kolektorycdti.pl/
    pytanie , czy wg Ciebie ma to jakikolwiek sens? i taki sam efekt bedzie jesli je zaślepie ?
    pytam bo koszt jest chyba mniej wiecej porównywalny +/- 100zł i nie wiem co zrobić.
    narazie jezdze z niedokonca sprawynm kolektorem ( listwa spadla ) nie ma przedmuchow , silnik suchy
    jedynie w mrożne poranki czasem nie odpala od strzała . domyślam sie ze to przez zle ustawione klapki ..
    Nie ma sensu zamawiania kolektora regenerowanego z podanego przez Ciebie źródła. Kupiłem tam kolektor jakieś 30 tys. km temu i na dzień dzisiejszy w okolicach listwy sterującej, w co najmniej dwóch gniazdach widzę mieszankę oleju z sadzą.

Poszukaj sobie tematu na forum Vectry. Ten koleś, który robi "niezniszczalne" kolektory regenerowane jest właśnie stamtąd. Po początkowym zachwycie wszystkich użytkowników, którzy tłumnie kupowali od niego te kolektory zrobiło się trochę mniej wesoło, jak zaczęły się psuć. Generalnie więcej w tym marketingu, niż porządnej roboty.

EDIT - znalazłem:
    http://forum.vectraklub.pl/index.php...page__st__2140
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 07-02-2014 o 14:12

Użytkownik Świeżak Avatar damian290
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    (osobowe) ALFA ROMEO Alfa 159 1.9 16V JTDM, -Sportwagon (110kW) (DT) (2005-2007)

Domyślnie

to co zrobić regenerować czy wywalać klapy i gdzie dobrze i niedrogo można to zrobić możecie kogoś polecić (Opolskie,Śląskie,Dolnośląskie)

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Ciekawe czy obecnie sprzedawane przez ASO oryginalne nowe kolektory aluminiowe maja poprawiony system sterowania klapami. Fiat jak każda inna marka powinna analizować swoje błędy konstrukcyjne. Słyszałem w ASO, że np tak było z EGR-ami.

- - - Updated - - -

Wiem oczywiście , że potem zastąpiono je plastikowym kolektorem ale czy ten plastikowy będzie pasował do aut z rocznika 2005-2006. Sterowanie jest zupełnie inne.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto

Domyślnie

mariuszoles dzieki za odp. czy to coś grożnego ? bo jesli nie ma przedmuchu to znaczy ze kolektor ciagle działa , klapki chodza, jakie są Twoje wrażenia po zmianie ?

wiem ze moge zaślepić ale słyszalem ze jednak z klapkami autko lepiej chodzi, moze to mit na potrzeby promocji

inna sprawa ze koszt zaślepienia wychodzi chyba podobnie ?
    naprawde nie wiem juz co robic wiecznie z niesprawnym kolektorem nie moge jezdzic bo wkoncu wypluje ta klapke i bedzie sajgon $$

Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

mariuszoles dzieki za odp. czy to coś grożnego ? bo jesli nie ma przedmuchu to znaczy ze kolektor ciagle działa , klapki chodza, jakie są Twoje wrażenia po zmianie ?

wiem ze moge zaślepić ale słyszalem ze jednak z klapkami autko lepiej chodzi, moze to mit na potrzeby promocji

inna sprawa ze koszt zaślepienia wychodzi chyba podobnie ?
    naprawde nie wiem juz co robic wiecznie z niesprawnym kolektorem nie moge jezdzic bo wkoncu wypluje ta klapke i bedzie sajgon $$

U mnie póki co klapy jeszcze chodzą, a listwa jest na swoim miejscu. Niemniej jednak widać nieszczelność od góry. Kolektor wymieniałem jakieś dwa lata temu. Powiem szczerze, że nie zauważyłem różnic ani od razu po wymianie kolektora, ani teraz kiedy znowu jest on nie do końca sprawny. Na razie jeżdżę z tym i jeszcze pojeżdżę, bo mówiąc krótko nie mam najmniejszej ochoty robić tego ponownie i płacić znowu za coś, za co już kiedyś zapłaciłem... Znam lepsze sposoby na wydawanie pieniędzy, niż ładowanie w blaszaka.

Ja mam kolektor aluminiowy, tak więc nie obawiam się, że klapka się oderwie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto

Domyślnie

mariuszoles dzieki za konkretne info . wiec chyba sie zdecyduje na niego. wole mieć jednak te klapki w samochodzie ,
    co ciekawe wg informaci zasiegnietych na forum niesprawny kolektor powinnien generować wiecej dymu , u mnie od ostatniego wypalenia dpf mija prawie 1Tkm
    spalanie srednie 6.3-6,4l trasa 80/20 miasto

Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

mariuszoles dzieki za konkretne info . wiec chyba sie zdecyduje na niego. wole mieć jednak te klapki w samochodzie ,
    co ciekawe wg informaci zasiegnietych na forum niesprawny kolektor powinnien generować wiecej dymu , u mnie od ostatniego wypalenia dpf mija prawie 1Tkm
    spalanie srednie 6.3-6,4l trasa 80/20 miasto
    Jak uważasz. Nie chcę żebyś mnie zrozumiał w taki sposób, że polecam Ci kolektor z klapkami albo z zaspawanymi dziurami. Nie mam w tym przedmiocie wyrobionego zdania i decyzję musisz podjąć sam. Informuję Cię jedynie, że regenerowany mechanizm klapek nie jest tak trwały, jak to przedstawia się na stronie kolektorycdti. Wtedy, kiedy ja zabierałem się za robotę z kolektorem spawanie dziur nie było jeszcze "w modzie". Nikt o tym głośno nie mówił dlatego zdecydowałem się na regenerowany z klapkami.

W moim przypadku, aktualnie, mimo tej nieszczelności nie ma problemów z wypalaniem DPF. Wypala się standardowo, jak na moje warunki jazdy, co ok. 600 kilometrów.