Strona 358 z 370 PierwszyPierwszy ... 258308348349350351352353354355356357358359360361362363364365366367368 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,571 do 3,580 z 3691

Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Akumulator mam zamiar sprawdzić na samym początku, bo to pewnie coś co jest względnie proste i w moim zasięgu, a coś więcej jeśli chodzi o przekaźnik? Szukałem na forum w podobnych tematach, była o tym informacja, ale raczej bez konkretów. Do zrobienia samemu przy jakiejś tam wiedzy technicznej, czy raczej robota dla fachowca? Co mogło spowodować jego uszkodzenie?

Czy to "piszczenie" to normalna sprawa w Giuliach, czy raczej ewentualna przyczyna rozładowania akumulatora?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Normalna w większości nowszych samochodów. Przekaźnik, jeśli winny, to do wymiany. Mozna zrzucić zderzak i mieć wszystko na wierzchu albo na macanego przez nadkole

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Adrian-o Zobacz post
    Witam, jest to temat, do którego nie chciałem trafić, ale życie miało inne plany. Zakupiłem Giulie, sprowadzona z USA, ale przez kilka miesięcy jeździła w Polsce. Wczoraj podczas jazdy zapaliła się kontrolka 'System start/stop niedostępny', poza pojawieniem się kontrolki nie było żadnych innych objawów. Z racji późnej godziny wyłączyłem auto, chciałem na spokojnie sprawdzić co się dzieje.

Dzisiaj rano spotkała mnie niemiła niespodzianka. Auto nie reaguje na przycisk start. Nie ma żadnej reakcji, rozrusznik nie kręci. Święcą się kontrolki, świecą się lampy, można otworzyć drzwi. Działają wentylatory, po naciśnięciu przycisku na chwilę się wyłączają i tyle. Auta nie da się "wyłączyć" inaczej niż odpinając klemę od akumulatora.

To co zaobserwowałem wcześniej, ale za krótko mam to auto żeby zweryfikować czy to coś normalnego czy też nie, to po wyłączeniu i zamknięciu auta przez chwilę spod maski (po prawej stronie patrząc na auto od przodu) było słychać długi stały dźwięk, przypominający pisk. Po jakimś czasie znikał.

Gdzie szukać rozwiązania problemu? Co może być przyczyną? Macie jakieś doświadczenia/pomysły? Czy z menu auta jest jakiś dostęp do chociaż ogólnej listy błędów? Problem jest taki, że auto jest w garażu podziemnym, na miejscu postojowym z platformą, więc nie bardzo mam jak go ruszyć/otworzyć maskę. Sytuacja nie jest za ciekawa.
    są tematy o przekaźnikach za lampą prawą z fotkami itp - choćby na alfaowner czy giuliaforums widywałem i to zarówno w kontekście niekręcenia rozrusznikiem jak i np inny związany z pompą obwodu chłodzenia IC. Profilaktycznie wszystkie wymień. normalny przekaźnik 4 terminalowy bodajże 30A, kup jakiś lepsze i tyle.
    Dostęp przez nadkole większość robi, nawet bez zdejmowania koła ale po co się męczyć, można zdjąć, będzie łatwiej.

Oczywiście pytanie czy to jest to - nie powiem czy wtedy miałbyś problem z wyłączeniem stacyjki.

Błędy zczytać to podstawa. Albo jakiś interfejs diagnostyczny - kupujesz w Viaken PL ich ELMa (USB lub WiFi lub BT) + 2 adaptery szary i niebieski, na stronie multiecuscan.net licencję na Windowsa na MESa. Jeśli masz SGW (USA produkcja od 2.2018), to u mnie shop.stuff4car.com bypassa SGW (chyba że masz założony już) i działasz.
    Jeśli natomiast auto ma android auto, to wystarczy Ci telefon na androidzie i sam ELM chyba wersja BT sparowana i do tego jest apka którą zrobił forumowy kolega która czyta parametry i błędy o ile wiem (mam iphona/carplaya więc apki nie znam ponad ogólniki) i też sobie diagnozę robisz jakąś po błędach.

Dzisiejszych aut nie da się naprawiać bez jakiegoś kompa choćby prostego - musisz cokolwiek zorganizować.

Oczywiście aku musi być naładowany - sprawdź jakie napięcie pokazuje multimetr na aku jeśli otworzysz bagażnik, zamkniesz auto z kluczyka i poczekasz parę minut. Nie po jeździe, minimum parę godz. od ostatniej.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

U mnie nie dało się wyłaczyć zasilania kiedy akumulator nie domagał, miał jakieś zwarcie czy kij go wie. Auto wydawało z siebie głośne tryryryryryryryryry, wszystko świeciło, czasem dało się wyłączyć, czasem jedynie przez odpięcie klemy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin - Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo Giulietta 170 KM benzyna distinctive+, jest: giulia super benzyna, vulcano black

Domyślnie

Mam problem. W górach dopadła mnie krótka lecz mocna ulewa. Nie mogłem się zatrzymać w sznurze samochodów, choć jazda była bardzo wolna. Po ulewie utraciłem prawy kierunkowskaz i prawe dzienne. Po powrocie samochód oddany do nieznanego mi warsztatu robiącego elektrykę. Na razie się dowiedziałem, że nie będzie to tania i szybka sprawa, choć nie wiem czy ktoś w ogóle coś próbował diagnozować. Może ktoś w tym temacie ma jakieś wskazówki.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ciężko wróżyć na odleglosc. Bcm nie ma sladow wody? Wtyk lampy odpiac i tez zalukac.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

Samochód ma udar..

Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Mam problemem w swojej Giulii 2.0 (280KM). Jednego dnia jeżdżę cały dzień bez żadnych problemów, a następnego dnia z rana nie mogę odpalić. Auto kręci tak jak zawsze, próbuje załapać, ale ewidentnie nie dostaje paliwa/powietrza w takiej ilości jakiej powinien albo jakiś czujnik/przekaźnik nie pozwala wejść na obroty i ostatecznie kończy się na kręceniu rozrusznikiem. Kilka razy dosłownie na pół sekundy "odpalił" po czym obroty spadały do zera. Sprawdzałem klemy, stan akumulatora i nawet podpinałem powerbank, więc to nic z tych rzeczy. Przesyłam kody błędów jakie wyskoczył w MES.
    Może mógłby ktoś pomóc rozwiązać problem albo chociaż naprowadzić, gdzie szukać przyczyny usterki, bo w necie znalazłem mnóstwo przyczyn, które mogą powodować obecny stan Giulii.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Giulia błędy.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	90.7 KB
ID:	290035

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał tomek2010k Zobacz post
    Mam problemem w swojej Giulii 2.0 (280KM). Jednego dnia jeżdżę cały dzień bez żadnych problemów, a następnego dnia z rana nie mogę odpalić. Auto kręci tak jak zawsze, próbuje załapać, ale ewidentnie nie dostaje paliwa/powietrza w takiej ilości jakiej powinien albo jakiś czujnik/przekaźnik nie pozwala wejść na obroty i ostatecznie kończy się na kręceniu rozrusznikiem. Kilka razy dosłownie na pół sekundy "odpalił" po czym obroty spadały do zera. Sprawdzałem klemy, stan akumulatora i nawet podpinałem powerbank, więc to nic z tych rzeczy. Przesyłam kody błędów jakie wyskoczył w MES.
    Może mógłby ktoś pomóc rozwiązać problem albo chociaż naprowadzić, gdzie szukać przyczyny usterki, bo w necie znalazłem mnóstwo przyczyn, które mogą powodować obecny stan Giulii.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Giulia błędy.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	90.7 KB
ID:	290035
    kilka postów wyzej poczytac.

Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    kilka postów wyzej poczytac.
    Jak rozumiem sugerujesz wymianę przekaźników w nadkolu? Zamówiłem już w ASO, będą w piątek to zobaczę.