Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

lookee
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A ja Ci powiem tak - często gęsto trafiają do mnie do "przeglądu PO zakupie" Alfy ludzi, którzy je kupili naprawdę bardzo kierując się sercem, a mało rozumem...
    Ostatnia naprawa modelu 2.4 Q4 przekroczyła kwotę 10 tysięcy złotych. Parę pierdołek - skrzynia, sprzęgło, dwumasówka, wysprzęglik, rozrząd, kolektor, płyny, klocki hamulcowe. Auto z taniego zmieniło się na auto w cenie raczek powyżej rynkowej (50 tysięcy za 2.4 Q4 z 2007 roku to żaden szał cenowy nie jest). Teraz walczymy z ciężko odpalającą 1.9 120KM, w której widać, że ktoś już coś usiłował grzebać - wymienione wtryski (wszystkie), nie zakodowane, łapa od silnika nie dokręcona, DPF - wg kompa wypalał się co 32 km (!!!). Auto odpala po 20 sekundach kręcenia, stawiając za sobą zasłonę dymną... W teorii wszystkie parametry silnika podglądane FES-em - wzorowe. Punktu zaczepienia więc nie ma. A to oznacza, że w praktyce trzeba podmieniać poszczególne elementy, aż się trafi na to, co faktycznie powoduje takie dziwne anomalie.
    Kolejny "zakup roku" - "lekko" zalana 159 z 2010 roku, ze śmiesznie małym przebiegiem. Od c.a. pół roku właściciel usiłuje toto uruchomić - auto stało w wodzie po dach, więc koszty doprowadzenia takiego wózka do kultury są astronomiczne i nigdy nie wiadomo, która centralka nagle w trakcie eksploatacji odmówi posłuszeństwa. No ale zakup był "okazyjny". Na tyle okazyjny, że za te same pieniądze kupiłby teraz 159-kę z tego samego rocznika, z wyższym przebiegiem, ale bez przygód...
    Część osób, które chciały spać spokojnie, wykupując gwarancję na auto używane, obudziło się z przysłowiową "ręką w nocniku", gdy wszystkie roszczenia gwarancyjne zostały odrzucone. Wszystko dzięki bardzo sprytnie skonstruowanym warunkom likwidacji szkód - pozwalają one na nie uznanie praktycznie wszystkich awarii jako podlegających naprawie gwarancyjnej. Bo ja nie wiem, co się w aucie musi stać, żeby awaria nie wynikała z:
    - zużycia eksploatacyjnego
    - wady materiałowej (wady produkcji)
    oraz by auto nie mogło samodzielnie dojechać do serwisu. Ale to jest w ogóle temat na zupełnie oddzielny wątek (który się wkrótce pojawi )
    Nie bez powodu np. w Niemczech, gdzie rynek moto ma o wiele większą "tradycję" niż w Polsce i przede wszystkim ludzie dysponują tam innym kapitałem - auta pewne, z gwarancją, które można w ciemno kupować, są niewiarygodnie wręcz drogie. Przeciętny Polak dostaje palpitacji serca idąc na zachodzie do komisu przysalonowego i patrząc na kartki z cenami. Podobna sytuacja jest w Belgii, Holandii, Włoszech, itp - przy czym tam ceny przy salonach są deczko niższe (mniejszy popyt na używki, bo kraje dalej od dawnego bloku wschodniego, który jest głównym źródłem zbytu auto-trupów).
    Cześć, ta ciężko odpalająca to moja. Miałem zamiar zrobić to później ale z racji poruszenia jej tematu mogę po krótce opisać jej historię . W skrócie:

- kupiona w zimie niedaleko miejsca zamieszkana,
    - w momencie kupna ( temperatura 0-10 stopni celsjusza) odpalała bez zarzutu,
    - teoretycznie idealny sprzedawca: osoba prywatna, oględziny w domu ( zamożny człowiek, 2 dużo droższe samochody na parkingu )
    - informacje przez telefon prawdziwe: vin, że była malowana, sprowadzona z Francji przez komis w którym została kupiona przez poprzedniego właściciela, etc...
    - ogledziny u mechanika potwierdziły słowa sprzedającego z tą uwagą że stwierdzono pocącą się turbinę. Podpięcie pod komputer nie pokazao nic niepokojącego.

Ze względu na to że auto było malowane i turbo się pociło stargowałem cenę i zakupiłem auto.
    Niestety, gdy zrobiło się cieplej pojawiły się problemy z odpalaniem. W tym momencie auto jest u Tomka KRK na wstępnym przeglądzie i wywaleniu DPF. Walczymy też z odpalaniem.
    Efekty opiszę jak już uda się auto naprawić. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez lookee ; 25-05-2013 o 17:25

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał lookee Zobacz post
    teoretycznie idealny sprzedawca: osoba prywatna, oględziny w domu ( zamożny człowiek, 2 dużo droższe samochody na parkingu )
    - informacje przez telefon prawdziwe: vin, że była malowana, sprowadzona z Francji przez komis w którym została kupiona przez poprzedniego właściciela
    Zamożni ludzie nie bawią się w kupowanie poprzez komis sprowadzanych z Zachodu malowanych "aut"...
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    -

Domyślnie

do usunięcia

Mieszka w
    B-B
    Auto
    Giulia 2.0 Ti Sport

Domyślnie

[QUOTE Jak jesteś ze Ślaska to mogę Ci podpowiedzieć albo nawet podjechać z Toba do człowieka, który specjalizuje sie w sprzedaży AR. Zawsze ma ich kilka do oglądnięcia/kupienia.[/QUOTE]

Witam
    Przeglądam forum pod kątem zakupu 159. Czy mógłbym prosić o podanie namiarów na w/w? Jestem z okolicy. Dzięki z góry

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

hej,
    widzialem w wawie 2 sztuki 159. Ogolnie chyba wizualnie jest ok wiec mozna temat dalej drazyc. Cena na pewno atrakcyjna ale czy mechanicznie ok to nie zdolalem jeszcze zbadac.

http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...ml#post1193226

Mieszka w
    B-B
    Auto
    Giulia 2.0 Ti Sport

Domyślnie

Witam
    Czy ktoś z W-wy widział może ten samochód ?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C29289979.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

nie widziałem i mam być szczery jako nie chce mi się jechać. Za taka cene to musi być mega rzezba. Chcesz dobre 159 3.2. ? kupuj to http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...0pln_fv23.html i tak jest za tanio

Użytkownik Rowerzysta Avatar btomek
    Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Auto
    159 3.2 Q4 2009 PORSCHE-924S

Domyślnie

Cytat Napisał Alixxx Zobacz post
    Witam
    Czy ktoś z W-wy widział może ten samochód ?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C29289979.html
    Zapewne dojdzie około 5-6tys opłat.

Mieszka w
    B-B
    Auto
    Giulia 2.0 Ti Sport

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    nie widziałem i mam być szczery jako nie chce mi się jechać. Za taka cene to musi być mega rzezba. Chcesz dobre 159 3.2. ? kupuj to http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...0pln_fv23.html i tak jest za tanio
    Piękna, ale budżet 30kpln
    Ogólnie ma być 2.2, ale zobaczyłem i zacząłem kombinować na temat zużycia paliwa V6.
    Ostatnio edytowane przez Alixxx ; 28-05-2013 o 17:35

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ultra Violence
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Maserati Quatroporte GTS

Domyślnie

Witam,

Panowie co sądzicie o tej Alfie z komisu superalfa.pl 2.4 jtdm http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bez...C29274057.html

stoi dosc drogo ale stwierdzilem ze chce kupic samochod w dobrej kondycji, a dzieki uprzejmosci kolegi z forum zostal sprawdzony numer vin i oto wyniki

MSV: 140.466.0 159 Serie 0 2.4 JTDM 20V Distinctive Nr.nadwozia: 07074799
    VIN: ZAR93900007074799 Nr silnika: 5234861 Przebieg km: 66813
    Data początku okresu gwarancji: 2006-12-07
    Kod koloru zewnętrznego: 601 Opis koloru: SCHWARZ
    Sprzedawca: 0120659 - CENTRO ITALIA VOGT AUTOMOBIL GMBH & CO.KG Rynek: 3110 Deutschland
    Właściciel: L.........T JANA

Katalog historii interwencji
    Data interwencji Usterka Numer kampanii Opis Km Gwarancja

2008-08-11 7045M321 TERMOSTAT INSTALACJI OGRZEW.SIEDZ.PRZED. 66813 Tak

2008-06-04 9910A240 NIEODPłAT.PRZEK.GW.ROZSZERZ.TOP ASSIST. 65400 Tak

2008-06-03 4130A100 OBUD.PRZEKł.KIER.ZE WSPOMAG.KPL.(S) 65460 Tak

2008-06-03 7045A441 OSłONA WEWNęTRZNA SIEDZEń PRZEDNICH 65460 Tak

2007-03-01 1048B201 PRZEWóD DOłAD. WYMIEN.I PRZEW.SZTYWNYM 8961 Tak

2007-03-01 1060G041 GOTOWA WIAZKA PRZEWODÓW SILNIKA ZLACZA . 8961 Tak

Opcje
    982 5 RUOTA SCORTA LEGA

853 LIBRETTO TEDESCO

57J PARABREZZA RIFLETTENTE INFRAROSSI

563 CD CHANGER

52Y P.T.C.

511 TERZO APPOGGIATESTA POSTERIORE

508 CONTROLLO PARCHEGGIO

4J3 CONVERG.C1 C/PRES.MEDIA PLAYER

4FV PERSONALIZ.TEDESCO

4DK DISATTIV.BAG PASSEGGERO

454 SED. OPPOSTO GUIDA REGOLABILE IN ALTEZZA

452 SEDILI ANT. RISCALD.

44J SEDILI ANTERIORI C/ DOPPIO BASCULAMENTO

421 RUOTE IN LEGA EXTRASERIE 7

230 PROIETTORI A SCARICA DI GAS

213 ALLARME

211 SELLERIA IN PELLE

102 TERGILAVAFARI

Chyba przebieg jest malo prawdopodobny bo 50 tys. km w 5 lat? gdy po dwoch mial 65 tys....co sadzicie ???