Strona 36 z 158 PierwszyPierwszy ... 26272829303132333435363738394041424344454686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Sonda post-cat s2ov - jest w moich logach za wyjątkiem 1. Zrobiłam wykresy jak dojade i będę mogła korzystać z komputera nie telefonu, to wkleje. A wcześniej była w każdym jak były wtryskiwacze na starych pozycjach.

Jeśli chodzi o mnie - sprawdzam po kolei, co bubu sugeruje, zależało mi zakończyć etap pewien przed wyjazdem. Teraz tydzień nie ma mnie, więc nic nie zrobię w kwestii sond do tego czasu. Zaraz wylatuje.

Pózniej napisze wiecej w kwestii waszej analizy mojej GT i ewentualnych planów.

Ja nie znam okreslenia nie chce mi się, chce - może dlatego wierze, ze bubu zdiagnozuje GT do ostatniego elementu, a inni może z tego skorzystają. Nie wiem czy już teraz - procedury ustala bubu.

Uczę się - muszę analizowac milion logow, wklejam, bo bubu jest tak miły ze mi pomaga i służy rada. A ze jestem nizdyscyplinowana - no jestem czasami.

Nic lecę. Na razie.

A swoją droga miło ze jesteś z nami kolego Euroscan - to jakoś rokuje pozytywnie.

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

nawet wypicie tych kilku procent nie wyjaśnia tych logow ani tej zagubionej sondy post-cat , z banku 2. troche sie tylko rozjaśniło i jeszcze więcej problemów się pokazało. dlaczego np. na pewnych wykresach pokazało sie nabijanie parametru short poniżej obrotów 1600, czyli poniźej pracy sond w trybie Loop. to byc może tłumaczy brak możliwości zejścia na minus bo jest stały czynnik nie zalezny od pętli LOOP, który blokuje to zejście. dla mnie to jest to sumator dwóch sygnałów, jednego od sondy lambda, od pętli loop i drugiego od tego poszukiwanego czynnika blokującego. nawet jak występuje loop i short podaje - 20 % to ten stały czynnik ( raczej bez sensu ponieważ sumator musiałby mieć stały czynniik na poziomie + 25 % ) kompensuje ten sygnal od short. Brakuje mi także pomiaru temperatury dla drugiego katalizatora, JTS ma dwa banki i dwa osobne wstepne katalizatory, pomiar temperatury chyba jest brany z tych wstępnych katalizatorów, to jak zmierzyć temperaturę na tym drugim katalizatorze ?.. patrzyłem dzisiaj na te sondy w JTS , nie ma możliwości aby je zamienić miejcami, należy mieć przedłużacze lub rozpruć wiązke przewodów.
    Ostatnio edytowane przez euroscan ; 05-02-2012 o 19:25

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- też mam problemy z tą sonda post-cat dla banku 2, nie widze jej nawet na tym drugim i kolejnym logu.
    - a dzięki za przypomnienie ale tez zauważyłem że parametry sie pojawiają mimo tego że ECU nie jest w trybie close Loop.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

- a - O2S2 – nie ma jej w scanxl – nie ma zgodnego PIDa. Zostaje alfadiag, scanmaster chyba też pokazuje jedną.

- tylko, że jak wcześniej badaliśmy lambda loop - to wcale nie zawsze załącza się po 1600, bywało, że dużo wcześniej. Tak pamiętam, ale może źle ?

- pomiar napięcia na aku robię, to już mi zostanie, przez wcześniejszą historię ze spadkami napięć. Gdybym wtedy miała tester. Napięcie jest ważne.

- Ze wskazań sond pre-cat wynika, że w stałej jeździe pali stechiometrycznie, podczas hamowania ==2, do 1500 rpm – 1,4, a na jałowym też ok. 1,4, na górze od 0,85-0,9. Wyciąganie średniej nie ma wg mnie sensu ponieważ JTS pali różną mieszankę w różnych okolicznościach i potrafi palić b. na ubogo, co trochę fałszuje chyba wyniki. Akurat skład mieszanki trzyma. Tak wynika z wskazań son pre-cat – wyliczonych lambda. Czy powinna palić podczas hamowania lambda==2, nie wiem, ale ten silnik to potrafi.

- Jak wrócę – zrobię porządnie testy alfadiagiem przy 2000 i te pozostałe, plus to loop lambda na OBD.
    - można zapytać mechanika czy podmieni je miejscami, ale może sprawdźmy najpierw wykresy.
    - I dalsze plany diagnostyczne i sprawdzające – poproszę, aby zacząć od wtorku jakieś działania.

Nie wkleję tych wykresów - wywala mi, chyba za słabe połączenie. Może jutro spróbuję.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 05-02-2012 o 23:24

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- Scan Master pokazuje dwie sondy post-cat.
    - tak samo moDiag, dobre niemieckie programy.
    -
    - Close Loop zawsze się włączało około 1500 - 1600 obrotów.

- 0 po odczytaniu PID_ów przez program zapisać je, jeśli Scan XL nie potrafi tego , zrobić to w programie Scan Master, on ma taką opcję.
    - 1. wyrzucic z logowania fuel-economy, fuel_fr w to miejsce włożyć parametry: fuel system 1 status, fuel system 2 status, spawdzic czy ten Fuel System XXX Status loguje jakieś dane.
    - 2. test RPM, sonda post-cat1, sonda post-cat 2 i reszta parametrów do ilości 12, program to Scan Master, tempomat na 2.000 obr/min.
    - 3. "psikanie" na zawór dwukomorowy oraz logowanie RPM biegu jałowego.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 07-02-2012 o 08:09

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

- Ok bubu. Zrobię jak wrócę. Tylko na ten zawór + jałowy kontrolny, czy tak jak poprzednio?

Kolego Euroscan - skoro masz 3 JTSy do diagnostyki, może mógłbyś jednak wrzucić z tych samochodów logi? Byłoby może nam łatwiej, nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-02-2012 o 22:53

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    ale mam pytanie, czy w ramach miesiąca, bedzie można poznać jakieś wnioski. mam do diagnostyki dwa, trzy auta JTS ale nie moge nic zrobic bo nie wiem jakie są parametry normatywne dla tego modelu. bo jak tak dalej bedą robione testy to chyba nic z tego nie będzie,
    - a co się koledze w testach nie podoba, nie znamy tych "normatywnych " parametrów, działamy po omacku.
    - można już zrobić test bączka, wyjdzie z niego czy MAF jest do wymiany.
    - można zrobic testy czujników, ze szczególnym zwróceniem uwagi na czujnik EVAP i falowanie podczas hamowania.
    - nie wiemy jak ma wygladać przebieg sond post-cat w JTS.
    - można zrobić test OBD, niestety nie wiemy dlaczego na tym GT JTS cały czas ciągnie parametry korekcyjne na plus.
    - z testu OBD można wyciągnąć wnioski co do pracy sondy pre-cat oraz parametru Lambda.
    - z testów wyszła dziwna sprawa reakcji czujnika spalania stukowego.
    - z testów można także sprawdzić katalizator, jego ogólną sprawność w tym przypadku nabijanie temperatury katalizatora.
    - można sprawdzić wtryskiwacze poprzez test balansu wtryskiwaczy, tak wiem ten test został tylko zrobiony na 147 TS, nie było jeszcze prób na JTS.
    - ale widzę że kolega próbuje nas przetrzymać, jak podamy na tacy parametry normatywne, to ruszą testy tych 2-3 JTS, hm, szkoda że to nie GT JTS.
    - nam na prawdę by się przydał jeden dobrze wykonany test z wszystkimi parametrami zrobiony programami Scan XL, alfadiag, Scan Master ale na aucie JTS.
    - nie ukrywam że taki test zajmuje około 3-4 godzin.
    - w testowanym GT JTS nie zostało dużo do testowania, sondy post-cat oraz ewentualna zamiana sond pre-cat miejscami, jak będzie możliwa.
    - jeśli te nasze zmagania nie dadzą rezultatu, nie wskażą winowajcy do naprawy, wymiany to pozostaje jeszcze wykonanie balansu cylindrów, jako testu w miarę łatwego technologicznie.
    - a na samym końcu , jesli nie będzie widocznego efektu, ale to juz w akcie desperacji może nastapić wymiana ECU w aucie.
    - ale bez obaw, jak na razie nie ma plików immo-off, immo-virgin do tego modelu ECU.
    - a i mam nadzieję że do tak drastycznych środków nie dojdzie.
    - to tak w skrócie , beletrystycznie aby było wiadomo, gdzie jesteśmy i w jakim kierunku idziemy.
    - kolego euroscan, do roboty, do testów.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 07-02-2012 o 18:14

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dziękuję, bubu.

Próbowałam przez moment sama, może jakby, ale w sumie, mniejsza z tym.

Zbierałam logi co 2h - bo sprawdzałam po wymianie EVAP, czy coś zmieniło. A na A1 - jak już tam pojadę testować, to robię co się da, nie mogłam połączyć się z alfadiagiem, zapomniałam kabla OBDII - to scanmaster odpadł, więc tyle scan xl, poza tym chciałam zobaczyć, kiedy lonFT się ustabilizuje po resecie. A i tak wracałam z pustym przebiegiem.

Gdybyś kolego Euroscan potrzebował pomocy – w desperacji mogę może przyjechać z kablami i laptopami (?)

Nic, zmykam na razie, nic nie wymyślimy więcej - muszę zrobić dalsze testy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Sondy post-cat:

- FES – odczyt przed startem z domu.
    - FES – odczyt po dojechaniu przed testami.
    - FES – odczyt po resecie,
    - Scanmaster
    - FES – odczyt przed testami alfadiagiem
    - Alfadiag
    - FES – odczyt po dojechaniu do domu.

Sondy - 2000 rpm, 3000 rpm, trochę 4000 rpm, ale na dłuższą jazdę zabrakło mi baterii.

Jeśli mam coś dalej testować, proszę o wskazówki. Myślę po ty co widziałam na monitorze, że trzeba te sondy jednak korelować z jakimiś parametrami, ale nie wiem. Znowu jest to godzinowe przesunięcie w logach – FES, scanmaster – ten laptop pokazuje mi o godzinę do tyłu. Zapomniałam o tym, ale idą po kolei.

Test szczelności – jutro.

13022012_sondy_postcat.zip

---------------------------------------------------------------------------

No, tak – niestety nie wyszło mi znowu. Tylko te 4 z alfadiaga są do oceny, reszta do kubła. Jedno na 2000 rpm – droga była nierówna i wyszło, jak wyszło. Gdzie mam znaleźć równe drogi w tym kraju.

Nie wiem – na 3000 rpm – wykresy sond są bardzo różne, na 2000 rpm są analogiczne. Wygląda tak, że to nie wina tych sond, ale to chyba jednak za mało wykresów. Zresztą nie wiem.

Muszę to chyba powtórzyć (?) Co i czy w ogóle mam coś jeszcze logować i na czym?

Scanmaster – potem spróbuję przez to przebrnąć, na razie mnie ten alfadiag zdołował.

Nie wiem, po resecie wykres sondy wskazuje jakby na to, że potrzebna jest korekta, ale nie wiem - mierzy tlen, wykres ma inną amplitudę niż jak pracuje na bogato, przy 4000 rpm. Czy to znaczy, że pracuje na ubogo wtedy i to jest "powód" - w sensie na tej podstawie ECU zwiększa longFT? Czy nie? I ciekawe jak druga się zachowuje po resecie, niestety nie wiadomo, szkoda.

Dziwne - że tylko na 3000 rpm różne wykresy, gdyby nie działała, to chyba zawsze? A nie zależnie od rpm. Nie wiem. Na dodatek obydwa banki wzbogacają. I na dodatek lambda corr factor == 0 na B1.

LongFT jest większe niż na tym niedziałającym EVAP, ale za to spalanie jest mniejsze.

Na dzisiaj się poddaję, póki co nie rozumiem kiedy jakie wykresy pokazywać powinny te sondy.

Co mam robić?

-----------------------------------------------------------------------------------

Scanmaster – wykresy w dPlot:
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 14-02-2012 o 17:55

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- scan master wykresy .
    2200 obr/min, long2 == long1 + 2%, to wiemy ze to przeniosło się z wtryskiwaczem.
    3.000 obr/min, mniejsze wachania short1,2, long reaguje tak jak wcześniej short, czyli wszystko w porządku, oprócz wysokiego long.
    4.000 obr/min, sonda post-cat nareszcie dogrzana, stabilnie trzyma wysokość amplitudy.
    - nie widać w tym wykresie żadnych problemów, no oprócz wysokiego long oraz braku sondy 2 post-cat.
    - alfaOBD
    Catalyzer 1: Present
    Anti-skid (ASR): Present
    Automatic transmission: Absent
    Engine shut-down from automatic gearbox: Not requested
    Mixture preparation mode: Homogeneous
    Mixture preparation mode: Stratified
    Lambda 1 status above catalyzer: Open loop
    Lambda 2 status above catalyzer: Open loop
    Catalyzer 1 warmup: Not active
    Lambda 1 status below catalyzer: Open loop
    Lambda 2 status below catalyzer: Open loop
    Evaporation control valve: Active
    Control Unit Power Supply: Absent
    Catalyzer 1: Present
    Anti-skid (ASR): Present
    Automatic transmission: Absent
    Engine shut-down from automatic gearbox: Not requested
    Mixture preparation mode: Stratified
    - z logów wynika że podczas testów skłąd mieszanki przeszedł z jednorodnej do uwarstwionej chyba pod wpływem temperatury.
    - status Loop się nie zmienił.
    - P0420 katalizator , wydajność poniżej progu, chyba to był jednorazowy błąd.
    - nie wiem czy warto w takim przypadku monitorować parametr: Mixture preparation mode.
    - logi z tego programu potwierdzają wcześniejsze spostrzeżenia zauwazone w innych programach.
    - przyznam że zaskoczyła mnie możliwość pomiaru typu mieszanki, takiej opcji nie daje żaden znany program.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 14-02-2012 o 20:58