Strona 36 z 50 PierwszyPierwszy ... 262728293031323334353637383940414243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 496

Temat: czy to było wypalanie DPF?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    w 2.0 wskazówka leży, także wszystko zależy od silnika
    U mnie w 2.4JTDm tak samo, wskazówka leży w dole.
    Nie wiem jak u Was ale ja już po samej pracy silnika nauczyłem się wylapywac kiedy DPF się wypala. Do tego wiecznie chodzący wentylator na 2-gim biegu i czasem delikatny zapach dziwnej spalenizny.
    A w trakcie jazdy jak zdaży się wtedy przybutowac to nieco zadymi.

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2008r. Sedan

Domyślnie

No wlasnie, podpowiedzcie mi... mam 159 1.9 JTDm 8v... wiem ze wypalanie dpfu podczas jazdy i puszczenie gazu- wskaźnik turbo wskazuje natychmiast zero. A jak spada powoli lekko powyżej wartości 0 to wypalania nie ma. A wczoraj zjezdzajac z trasy i zatrzymując się pod domem zauważyłem lekko podniesione obroty silnika i wartość doładowania lekko wychylona ponad 0 - rozumiem że są to typowe objawy wypalania pdf na jałowym? ale do tych objawów miałem jeszcze pracujący non stop wentylator to normalne ? Zawsze podczas wypalania się uruchamia ?
    Ostatnio edytowane przez adas_ ; 24-04-2016 o 09:39

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Cytat Napisał adas_ Zobacz post
    No wlasnie, podpowiedzcie mi... mam 159 1.9 JTDm 8v... wiem ze wypalanie dpfu podczas jazdy i puszczenie gazu- wskaźnik turbo wskazuje natychmiast zero. A jak spada powoli lekko powyżej wartości 0 to wypalania nie ma. A wczoraj zjezdzajac z trasy i zatrzymując się pod domem zauważyłem lekko podniesione obroty silnika i wartość doładowania lekko wychylona ponad 0 - rozumiem że są to typowe objawy wypalania pdf na jałowym? ale do tych objawów miałem jeszcze pracujący non stop wentylator to normalne ? Zawsze podczas wypalania się uruchamia ?
    Miałeś normalne objawy wypalania, wentylator ma się włączyć a i nie pdf a DPF

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał adas_ Zobacz post
    Wypalanie miałeś ale w moim przypadku wentylator nigdy się nie załącza zawsze mam 90 stopni, nawet po 10 minutowym wypalaniu DPF na postoju.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2008r. Sedan

Domyślnie

'[QUOTE=Black Wolf;1809939]Miałeś normalne objawy wypalania, wentylator ma się włączyć a i nie pdf a DPF

Sorry, widzisz to ten nieszczęsny słownik T9.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Wypalanie miałeś ale w moim przypadku wentylator nigdy się nie załącza zawsze mam 90 stopni, nawet po 10 minutowym wypalaniu DPF na postoju.
    U mnie też trwało to dłuższa chwilę, poziom temperatury cieczy też na poziomie 90 stopni bez żadnych wychylen. Tak przypuszczałem że to dpf się wypala. Ale przyznam zdumily mnie te wentylatory przez chwilę myślałem ze przekaznik padł od wentylatorów bo nie widzialem zwiazku zwlaszcza ze lecialem dystans 30 km obwodnica w nocy. Czyli przy każdym wypalenie w silniku 1.9 w 159 pracuje smiglo ?
    Ostatnio edytowane przez adas_ ; 24-04-2016 o 10:34

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

[QUOTE=adas_;1809959]'
    Cytat Napisał Black Wolf Zobacz post
    Miałeś normalne objawy wypalania, wentylator ma się włączyć a i nie pdf a DPF

Sorry, widzisz to ten nieszczęsny słownik T9.

- - - Updated - - -

U mnie też trwało to dłuższa chwilę, poziom temperatury cieczy też na poziomie 90 stopni bez żadnych wtchylen. Tak przypuszczałem że to dpf się wypala. Ale przyznam zdumily mnie te wentylatory przez chwilę myślałem ze przekaźnik padł od wentylatorów B-)
    No nie, jeśli się temperatura utrzymuje to nie ma problemu, po prostu kiedy temperatura zaczyna rosnąć włącza wentylatory i tyle. Taka uroda.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie czy to było wypalanie DPF?

Ja mam 1.9 8v i u mnie turbo na postoju jest na zerze w normalnych sytuacjach a podczas wypalania DPF zawsze jest lekko wychylone. Dlatego zawsze zerkam na czujnik turbo przed wyłączeniem auta, by nie wyłączyć go podczas wypalania DPF [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał ArcoMancino Zobacz post
    Ja mam 1.9 8v i u mnie turbo na postoju jest na zerze w normalnych sytuacjach a podczas wypalania DPF zawsze jest lekko wychylone. Dlatego zawsze zerkam na czujnik turbo przed wyłączeniem auta, by nie wyłączyć go podczas wypalania DPF [emoji4]

Wo 1.9 tak ma obroty + turbo, a w 2.0 turbo się nie wychyla tylko podnoszą się obroty.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Dzisiaj po raz pierwszy też doświadczyłem tego "pięknego" momentu wypalania DPF'a. Jadę sobie ekspresówką 120 na godzinę patrze w lusterka, a tam szaro niebieski dym. Jako, że to pierwsze auto z DPF to od razu pojawiła się mina WTF? Noga z gazu zjazd na pobocze, silnik chodzi ok, temperatura w normie, dmuchawa silnika napieprza. Patrze, a tam z tyłu w Brerze to mi aż tą dokładkę pod zderzakiem ala "dyfuzor" lekko przytopiło Z tego co zauważyłem w 2.4 po puszczeniu gazu też pokazuje lekkie ciśnienie doładowania. Na dniach żegnam się z tym gównianym DPFem.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 28-04-2016 o 21:47

Użytkownik Rowerzysta Avatar Raf878
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 159 SW 2,0 JTDM

Domyślnie

Tzw "ekologia " - wypalanie DPF

https://vimeo.com/164617220