dobry olej, dobry filtr i nie przekraczanie okresów wymian
I nie kręcenie do 6tys bo silnik nie wytrzyma.
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
mhm, ostatnią wymianę zrobiłem po 7 tyś km, obecną zrobię po 8 tyś km, czyli na dniach, jak tylko kupię olej
przyznam, że jak sprawdzałem poziom, to dopiero od niedawna olej na miarce wykazywał jego 'zaciemnienie' zanieczyszczeniami, czyli maksymalnie 10 tyś km i nie ma mowy o dłuższej jeździe
czemu nie kręcić? mój silnik to uwielbiadopiero powyżej 3500 obrotów idzie lekko
a nawet mi się pod czerwone zdarza dojeżdżać, czasami
![]()
verdebiancorosso
No ja w zakresie 3-5tys więcej nigdy nie kręcę. Co chwila czytam ...koleś z bmw mnie podpuścił ... ()...więc podkręciłem silnik do czerwonego pola i wtedy pojawiła się kontrolka ciśnienia oleju i silnik zgasł .... ja podziekuję za takie wrażenia z jazdy![]()
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
jak wiadomo, na obrotach i pompa oleju kręci wysoko i daje dużo oleju i nie ma mowy o braku smarowania, a jeśli komuś na obrotach zapala się kontrolka ciśnienia, to tylko z powodu zajechanego silnika
na niskich obrotach masz duże naciski jednostkowe przy wciskaniu pedału przyspieszenia i z powodu niższego ciśnienia sparowania obraca panewkę
jakoś wszędzie się czyta - jeździłem spokojnie, nie kręciłem silnika zbyt mocno i obróciło panewkę
czemu nikt nie pisze - żyłowałem do czerwonego, goniłem co popadnie i doganiałem, a potem silnik padł i korba wyszła bokiem
pytałem mechanika z ASO o najniższe obroty użyteczne, to mi powiedział, że nie schodzić poniżej 1500, staram się nie zbliżać nawet do tej granicy i nawet przy ok. 1800 redukuję, a jeżdżę na 2500 i więcej
verdebiancorosso