Temat: Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał alfist Zobacz post
    Ale strony Alfy powołuje się na raport, wcale nie jest to jej materiał reklamowy , o ile reklamą można nazwać powoływanie się na wyniki badań, które przeprowadził kto inny. W tym wypadku jest to firma neutralna- brytyjska, to ważne, bo bywa że takie raporty robi się stronniczo- preferując swoje , krajowe marki. Były tu nawet chyba w tym dziale w którym piszemy także linki, nie chce mi się szukać, powtórzę - treść działu Giulia/Stelvio oraz Giulietta to potwierdzają.
    Nic co jest na stronie producenta produktu któryu chce sprzedać nie może być uznane za niezależne, w najlepszym wypadku - wybrane. I jak najbardziej wszystko co na stronie producenta prosduktu się znajdzie _jest_ materiałem reklamowym.
    Wyobraź sobie że tak postępuje nie wiem, producetnt jakichś suplementów a jakiś lekarz się opiera na czymś co ten publikuje i tak "leczy" . Dla każdego chyba to oczywiste że prokurator od razu. Oczywiście skala ważności inna ale chodzi o metody. .
    Ja wiem że na raporty ( już poza samymi różnicami metodologii) są naciski na lewo i prawo, są szwindle tak samo jak ... w przejazdach na Nurburgringu .

Raport to raport masz tabelkę , model X, Y, Z czy parametr X, Y , Z ,a nie "ostatnio jest dobrze" - to nic nie znaczy.

o jak to na przykład :

https://www.wyborkierowcow.pl/rankin...tacji-obslugi/

Ok, sam znalazłem dlaczergo nie ma w TUV Giulii - bo nie sprzedaje się ich dostatecznie dużo w DE, w sumie podobnie jak Subaru więc towarzystwo przyzwoite.

Ale jakiegoś brylowania w czołówkach to tu nie widać :

https://www.auto-swiat.pl/dobry-wars...i-2020/ef27kmr

Ranking brytyjski oparty na Warranty Direct (firmie ubezpieczeniowej) na który powołuje się alfaromeo.pl zawiera aktualnie tylko Giuliettę, nie rozgranicza wieku aut z tego co widzę i owa Giulietta jest na 96tym miejcu w pierwszej setce .

https://www.reliabilityindex.com/top-100/

Więcej nie mam czasu szukać, rewolucji nie widzę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ale widziałeś, że w tej setce nie ma ani jednego BMW?

https://dailydriver.pl/nowosci/wydar...niezawodnosci/

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ale widziałeś, że w tej setce nie ma ani jednego BMW?

No i znowu BMW, kudre to jakiś kompleks czy co. No wiem już, przyjmuję do wiadomości, ba w jednym który wyżej linkowałęm sypią się gromy na jakość BMW w ostatnich latach, to samo słyszę od mechaników, czytam chcąc nie chcąc na lewo i prawo , wiemy to wszyscy , ale wątpię by miało wpływ na tyłuowo wątkową "...sprzedaż AR. "

Po drugie link do tego artykułu chyba jest już najczęściej przewijającym się linkiem na forach alfowych , zewsząd wyskakuje "a widziałeś "what car?" - taaaak , każdy widział ! jak kiedyś ów link do "testu" gdzie 159 się miałą lepiej prowadzić niż accord i właśnie któreś bmw. Linkowanie tylko jednego rankingu i ciągle tego samego latami naprawdę dobrze nie świadczy , bo oznacza że co niby ? - nie ma innych ? cały _jeden_ ? czyli raz się "udało" ?

Zresztą to nie ranking a :

"W przeprowadzonej przez portal „What Car?” ankiecie wzięło udział 18 284 właścicieli " . Mam mocne podejrzenia że w tym czasie Giulię kupowali jedynie entuzjaści nie mogący się już doczekać na nią (przypomnijmy to ankieta z 2018 r , a entuzjasta w rozmieniu entuzjasta Alfy to wiemy co oznacza, i jak jest obiektywny.
    Zresztą czytamy tam dalej :
    "Czy tego typu zestawienia trzeba się zatem kurczowo trzymać przy wyborze auta? Lepiej nie. Warto mieć je na uwadze, ale w przypadku tak młodych aut, nie traktowalibyśmy go jako reprezentatywnego wyniku. Zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej."

Pytałem o obecne 2020-2021 (już chyba jakieś są) oceny zbiorcze.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No i znowu BMW
    Moim zdaniem to marka najbliżej Alfy. Mam porównywać z Dacią albo Kią? Giulię porównują z "trójką", a nie z Talismanem albo Arteonem czy Camry.

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

No tak, przy premierze niejeden "porównywacz" nawet ich sylwetki nakładał i wykazywał podobieństwo wiem.
    Jednak naprawdę nie sądzę aby ktoś biorący pod uwagę BMW przy zakupie , brał jednocześnie pod uwagę AR i odwrotnie, wiem ze są wyjątki ale nie one gross sprzedaży stanowią .
    Drugie jednak - aktualnie na stronie BMW.pl jest uwaga... 66 (sześćdziesiąt sześć !- z diabłem mają szkopy konszachty nie ma co) modeli (!) nie licząc wersji silnikowych.

https://www.bmw.pl/pl/all-models.html

Nie sądzę aby tam się ktoś Alfą przejmował i uważał ją za konkurencję.
    Alfa ma obecnie ile ?
    Patrzę na stronę co jest obecnie oferowane przez Alfę Romeo i ... co to 6c villa d'este ? a nie ... stary zabieg Alfowy - weźmy co mamy, domalujmy tu i tam cośtam, i nazwijmy nowym modelem, fiaty, lancie, AR lata na tym jechały to co psuć tradycję
    Już pomijając to że to kpina z alfisti chyba bo 6C oznaczało zdaje się 6 cylindrowy silnik a tu zonk aż 4ro cylindrowy, ale ma jedno wspólne - też rzędowy. .. no ale emblemat jest. Nie ma uzasadnienia w technlogii, ok , powiemy że to jest 'hołd" .

Oni są niereformowalni naprawdę

W dodatku na stronie widnieje w dziale 'modele' (ktoś kupujący auto zakłąda naiwniak - istniejące) - a tam Tonale, którego nie ma.
    GTA zdaje się limitowana , ale ok liczymy więc całe 5 modeli, w dwóch nadwoziach.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Więcej nie mam czasu szukać, rewolucji nie widzę.
    Sam test jest w tym numerze, przetestowano 250 aut, do samego raportu nie mam linku, zapewne trzeba by było kupić czasopismo,
    tutaj link do numeru

https://www.gtue.de/Presse/Pressemit...html?nav=55959

W wielu miejscach o tym piszą, że Giulia zajęła drugie miejsce, ale wątpię, żeby Cię to przekonało i tak. Ogólnie tam założyłeś sobie jakąś tam tezę i jeżeli dobrze się z tym czujesz to ok.

https://www.gezet.pl/pl/artykul/1089...awodnosci.html

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

O to jest jakiś konkret, tego nie znałem i świeży.

Mnie faktycznie nie przekona, ale kroczek jakiś to jest w dobrym kierunku.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Moim zdaniem to marka najbliżej Alfy. Mam porównywać z Dacią albo Kią? Giulię porównują z "trójką", a nie z Talismanem albo Arteonem czy Camry.
    Andrzej najchętniej Giulię porównywał by do Mazdy 6 , bo chyba taki model ostatnio ujeżdżał jak pamietam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

No cóż, w tym porównaniu Mazda wygrywa tylko korozją, jak mamy się tutaj przerzucać kliszami.

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

O to jest jakiś konkret, tego nie znałem i świeży.

Mnie faktycznie nie przekona, ale kroczek jakiś to jest w dobrym kierunku.
    Nie bylo Cie Andrzej 3 lata na forum ale widze ze forma jest w polemice z kolegami z forum.Wrociles pelna geba.Pozdr, mimo ze czasami nie rozumie tak miazdzacej krytyki z twojej strony.
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums