Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar wit_maj
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Stelvio 2.0 TB, Brera 2.4 jtdm Q-Tronic, 159 1.9 jtdm Q-Tronic, GTV 2.0 T.Spark

Domyślnie

Cytat Napisał danielsw1990 Zobacz post
    mechanikum zmnieniam i niky=t nie wie co sie dzieje kasy dalem za nia tyle ze szok maial bym zajebista e 90 i teraz tego żaluje a nikt n ie potrafi mi odp co sie z nia dzieje

- - - Updated - - -

a propo serwisu moja byla serwisowana do 2012 a papier wszysto przyjmuje a ludzie sie na tym gubia na to nie trzeba patrzec
    Ledwo zrozumiałem co tutaj zostało napisane
    To, że mechanik nie poradził sobie z usterką i kolejny i kolejny to świadczy tylko i wyłącznie o "jakości" owych "fachowców"

Pozdrawiam

Tequila
    Gość

Domyślnie

a co do E90 kuzyn ma 4 latka za wymiane dwumasu + sprzeglo zaplacil 6000 , takze dobrze ze nie kupiles sobie BedzieszMialWydatki

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał Tequila Zobacz post
    ktos zna lub widzial ten samochod http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-C29342384.html
    61tyś przebiegu i cena 26tyś = duże prawdopodobieństwo, że po zakupie napiszesz to co danielsw1990.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar FredzioPL
    Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v Q-Distinctive SW

Domyślnie

Czy ktos ogladal albo moze powiedzec cos wiecej o tych alfach?
    http://allegro.pl/show_item.php?item=3295327252
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-cza...C27275694.html

Szukam jedynie 1.9 w automacie po 2008 roku.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

danielsw1990

Mógłbyś napisać coś o swoim samochodzie:

Rocznik -
    Przebieg -
    Cena zakupu -

Coś czuję, że wiele mogłoby to wyjaśnić niektórym w tym temacie ;]

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

wymina dpf turbiny a teraz brak cisniena na jednym tloku i znowu odcina mi turbo zre olej kopci na czarno problemy z odpaleniem a ma dopiero 5 lat

Dlatego nie proponowałem ojcu diesla (wiele drogich w naprawie części), a te które oglądaliśmy miały już po kilka do wymiany czyli kilka tyś zł na -.

Druga sprawa jak ktoś kupuje diesla to żeby robić duże przebiegi (chodzi o uzytkowników poza granicami kraju, a do miasta średnio się nadaje bo diesle nie lubią krótkich odcinków i ciągłego ruszania i zatrzymywania przez co szybciej zużywają się dwumas, turbina itp itd)

Co do wieku auta to nie ma co się łudzić, oglądałem ogłoszenia zagraniczne i auto z 2010 roku potrafiło mieć 160tyś km przebiegu, oczywiście chodzi o diesla.

Dlatego reasumując w ostateczności kupiliśmy 159 z 2007 roku (końcówka roku, holandia) 1.8MPI 140Km, czarną na 17", z przebiegiem 123tyś km, zadbaną sztukę, do wymiany akumulator, opony z tyłu i klocki przód, poza tym podstawowe rozrządy, oleje itp, cena 26,4tyś zł (miała być w skórze ale jednak wzięliśmy zadbaną w welurku ze względu na stan)

Ostatnio edytowane przez Alfa156bb ; 03-06-2013 o 09:33

Użytkownik Maniak resoraków Avatar klepak
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 120km 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Alfa156bb Zobacz post

kupiliśmy 159 z 2007 roku (końcówka roku, holandia) 1.8MPI 140Km, czarną na 17", z przebiegiem 123tyś km, zadbaną sztukę, cena 26,4tyś zł

szukaliście na necie czy mieliście kogoś w Holandii kto pojeździł i poszukał samochodu?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

szukaliście na necie czy mieliście kogoś w Holandii kto pojeździł i poszukał samochodu?

Kupiliśmy w komisie w mysłowicach po długich poszukiwaniach i kierowaliśmy się stanem technicznym (podjechaliśmy na stację diagnostyczną żeby wszystko posprawdzać), wcześniej oglądaliśmy kilka diesli ale ich stan to była porażka, od razu kilka tyś trzeba by było włożyć.

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

Też szukałem 1,8 MPI, z różnych powodów. Auto jeździ głównie po mieście, dość krótkie odcinki, czasem wietrzony jest na trasie kilkusetkilometrowej.

Komis na Kolejowej w Mysłowicach koło stacji paliw w kolorze niebieskim ?

Widziałem tam kilka srebrnych w kombi, 1,8 MPI, m.in:
    Ze skórą i szyberdachem była supa. Dziwnie zaskrzypiłam wahacz z tyłu, ale to do przeżycia. Przebieg z książką (xxx tyś km). Dzwonię do kolegi z Alfy, żeby sprawdził mi historię. 2 lata wcześniej Alfa miała większy przebieg niż w dniu, w którym oglądałem. Ale książka jest. Pan wzruszył ramionami na ten stan rzeczy.
    Welur i bez szyberdachu na felgach 17kach, kombi. Przyjechałem zobaczyć tuż po tym jak ją przywlekli, zdaje się, od Holendra. Taki smród po papierochach, że nie zdecydowałem się nawet na przejażdżkę

Oglądałem też dwie w komisie pomiędzy Sosnowcem a Jaworznem, zaraz obok zjazdu na S1. Obie bite.

Byłem też w Płocku, dwa razy:
    Komis niedaleko przejazdy kolejowego. Jest ich tam trochę, nie potrafię powiedzieć teraz który. Piękna, czarna, kombi. Przez telefon była jak spod pierzyny wyjęta. Podjeżdżając już z bramy widziałem, że klar odłazi ze zderzaka, a deska musiała być pruta - dziwne rysy, podważane elementy.
    Kolejny raz znów zawitałem w Płocku i zakupiłem. Od młodego chłopaka, który niespecjalnie potrafił mi za dużo o niej powiedzieć, ale też nie mędrkował, zostawił mnie w spokoju, żebym sobie pooglądał. Sprawdziłem jadąc, pomierzyłem lakier, pojechałem na stację i cieszę się pojazdem.

Życzę szczęścia.

BTW:

http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...za,1270103,415
    http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...77#pst38375026

Użytkownik Maniak resoraków Avatar klepak
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 120km 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Kattom Zobacz post
    Też szukałem 1,8 MPI, z różnych powodów. Życzę szczęścia.
    Dzięki
    Też szukam 1.8MPI z podobnych powodów.
    Oglądałem kilka sztuk w centralnej Polsce, ale żadną nawet się nie przejechałem bo nie było sensu :/

Okazało się że znajomy jeździ do Włoch od czasu do czasu i ściąga auta więc ma się rozejrzeć.
    W bezwypadki z zachodu jakoś przestałem wierzyć - nawet jeżeli cena jest normalna, samochód po pierwszym właścicielu to podczas oglądania wychodzą kwiatki.