Strona 363 z 368 PierwszyPierwszy ... 263313353354355356357358359360361362363364365366367368 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,621 do 3,630 z 3675

Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta Veloce / Giulia Q

Domyślnie

Cytat Napisał Lolcisz Zobacz post
    Witam Wszystkich,

To mój pierwszy temat na tej grupie, jestem zielony w kwestii mechaniki pojazdowej itp. więc proszę o wyrozumiałość.
    Post może być przydługi ale problem trwa już prawie pół roku i nikt nie potrafi mi z tym pomóc,
    ale od początku...

Od prawie roku jestem (szczęśliwym?) posiadaczem Alfy Romeo Stelvio Q4 Veloce 2.0 280KM z 2020 roku. Od zawsze byłem wielkim fanem marki, a omawiana Stelvio to moja 3 Alfa w życiu.
    Auto kupiłem w salonie Makurat w Gdańsku z przebiegiem 92k km.
    Przez pierwsze pół roku stan auta to igła, wymieniane jedyne oleje, filtry, klocki i tarcze, a przegląd okresowy w gdyńskim ASO EURO CAR na ul. Morskiej 491 tylko potwierdził, że stan auta jest idealny.
    Pierwsze problemy z autem zaczęły się jakoś czerwiec/lipiec. Podczas jazdy na drodze krajowej gorszej jakości nagle zacząłem odczuwać bicie i drgania na kierownicy, a dodatkowo Alfa zaczęła pływać.
    Zaniepokojony całą sytuacją pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika, który stwierdził, że letnie opony na których auto zakupiłem są już do wymiany (zaczęły pękać na zewnętrzych krawędziach).
    Zakupiłem więc nowe opony Michelin Pilot Sport 4 SUV z homologacją do Alfy AR. Niestety problem nie zniknął... Kontynuując poszukiwania pojechałem na stację ...............................

Tu jest opis tego co sprawdzic (problem możesz mieć inny, ale modus operandi ten sam :-))
    https://www.youtube.com/watch?v=QUER...=ProfesorChris

Ja bym powiedział że samochód jest po dzwonie i źle poskładany, raz ze krzywo jedzie a dwa że popękane na krawędziach (miały 7-10 lat?). Można to nawet szybko sprawdzić mierząć przekątne - tutaj jest drugie nagranie :-).

https://youtu.be/SE2QixaBLNc?si=a-joP5Va9KG-WaOj&t=175

Wyważenie kół jest też oczywistym rozwiązaniem - ale drugim mniej lub bardziej oczywistym jest zamiana kół przód - tył.
    Moja sztuka
    https://www.forum.alfaholicy.org/nas...ne_veloce.html

Upłynnię zaślepki spryskiwaczy xeona do giulietty kolor 134b (czerwone), komplet lewa i prawa 200pln wysyłka free. Można w małopolce podjechać i popatrzeć czy kolor pasuje.

Oświadczenie
    Połowe problemów w alfie można rozwiazać nowym kablem, wtyczką i czujnikiem.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jdt 150km (2006) Alfa Romeo gulia 2.0 280km 2021

Domyślnie

witam. dzisiaj troche bialo na drodze i chciałem wypróbowac jak działa naped na 4 z nowymi oponami zimowymi. wyskoczył mi taki komunikat "awd chwilowo niedostępny zmniejsz obciążenie systemu" co to moze oznaczac? po godzinnej jezdzie wyskoczyło mi to dwa razy ale naped na 4 działał.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Bo tu naped na 4 jest na zasadzie chwilowego wspomagacza a nie mozliwosci stalego uzytku. W tgt byl test stelvio q, macan i cos jeszcze na arenie piaszczystej - stelvionl q i macan po kilku minutach szalenstw rzygnely komunikatami
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto

Domyślnie

witam, dzisiaj pojawił sie taki problem ze gdy chciałem odpalic auto to wcisnałem normalnie start i zaczał jak by strzelac pod maska jak z plastikowego karabinku wyskoczyło 100 błedów i nie szło odpalic, mało tego takie strzelanie trwało kilka sekund i nie mogłem tego zgasic przyciskiem stop az samo po chwili sie wyłaczyło, ale kontrolki dalej sie paliły nie reagował przycisk start/stop. musiałem wypiac kleme od aku i dopiero wszystko zgasło. wyczytałem na forum ze to aku pewnie padło, ale czy to normalne by az tak wariował? i czemu nie było wczesniej jakiegos powiadomienia ze aku jest słabe?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Auto kazdej marki, z kazdego okresu, jesli ma bardzo slaby aku lub np zle skrecona/podpieta kleme przy poborze pradu szaleje-przekazniki cos zalaczaja, napiecie leci w dol rozlacza, wzrasta znow zalacza i to moze byc to strzelanie z karabinu
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Tak, to słaby akumulator, miałem identycznie. Nie było żadnego info wcześniej, co więcej po kilku miesiącach od pierwszego incydentu padł kompletnie, sam aku zachowywał się przez ten czas też dziwnie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Wydaje mi się, że akumulator spokojnie może być w stanie który jest kiepski ale jeszcze nie taki w którym są podstawy do alarmu o nieprawidłowości, po czym zdechnąć pod wpływem jakiegoś większego poboru prądu, szczególnie jak bezkluczyk jest włączony to ten samochód cuda wyczynia.
    Wtedy podczas rozruchu efekt jaki kolega opisał. Wynik pracy trudu wszystkich pożal się Boże inżynierów-elektroników-bezmózgów którzy nie potrafią przewidzieć i odpowiednio zabezpieczyć przed tym co się będzie działo w tzw stanach nieustalonych jak napięcia są na pograniczu głupienia procesorów - klasyka. Miganie światłami, klekotanie przekaźników itd itp.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał Barti1988 Zobacz post
    witam, dzisiaj pojawił sie taki problem ze gdy chciałem odpalic auto to wcisnałem normalnie start i zaczał jak by strzelac pod maska jak z plastikowego karabinku wyskoczyło 100 błedów i nie szło odpalic, mało tego takie strzelanie trwało kilka sekund i nie mogłem tego zgasic przyciskiem stop az samo po chwili sie wyłaczyło, ale kontrolki dalej sie paliły nie reagował przycisk start/stop. musiałem wypiac kleme od aku i dopiero wszystko zgasło. wyczytałem na forum ze to aku pewnie padło, ale czy to normalne by az tak wariował?
    Tak, miałem ten sam objaw, gdy padł akumulator. To strzelanie to przekaźnik, na zewnątrz pewnie też migały lampy. Akumulator do wymiany, chyba że długo stał, to może ładowanie pomoże, acz objaw typowy dla uszkodzonego akumulatora.

i czemu nie było wczesniej jakiegos powiadomienia ze aku jest słabe?
    Zapewne doszło do zwarcia wewnątrz akumulatora lub innej usterki i prąd szybko z niego uszedł.

Miałem tak jak pojechałem na Mazury 2 lata temu. Wcześniej wszystko w porządku, najmniejszych objawów słabego akumulatora, trasa, 2 noce na kempingu i akumulator trup. Podładowanie pozwoliło na odpalenie auta, przejechałem z 100 km, zajechałem na stację, odpaliłem, zajechałem pod Kaufland i już nie odpaliłem auta, pomimo że było świeżo co po ładowaniu i po trasie. Zamiast rozruchu ciągłe terkotanie, miganie świateł i kontrolek. Odpaliłem samochód z kabli od uprzejmego człowieka i wróciłem do Wawy, samochód na noc pod prostownikiem, rano do serwisu z akumulatorami, tam zbadali i stwierdzili śmierć Kupiłem MOLL AFB 12V 96Ah/900A (duża różnica w wadze pomiędzy seryjną Vartą) doładowuję co 2-3 miesiące automatycznym prostownikiem, by posłużył jak najdłużej i wszystko w porządku.
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 13-01-2025 o 09:37

Auto

Domyślnie

tam jest jeszcze oryginalne aku, auto z 21 roku 26k przebiegu, juz by padło? sprawa wyglada dokładnie tak ze dzien wczesniej nie było u nas pradu i ładowałem sobie telefon i słuchałem radia ale trwało to maks moze 30 minut, bez właczonego silnika

drugra sprawa, bo od wczoraj mam wypiete ta kleme, czy moge ten aku wyjac z samochodu i go naładowac w domu i czy te kontrolki/ informacje o awarii wszystkiego znikna? czy bedzie trzeba jechac na komputer?.
    Ostatnio edytowane przez Barti1988 ; 13-01-2025 o 18:18

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

tam jest jeszcze oryginalne aku, auto z 21 roku 26k przebiegu, juz by padło? sprawa wyglada dokładnie tak ze dzien wczesniej nie było u nas pradu i ładowałem sobie telefon i słuchałem radia ale trwało to maks moze 30 minut, bez właczonego silnika

drugra sprawa, bo od wczoraj mam wypiete ta kleme, czy moge ten aku wyjac z samochodu i go naładowac w domu i czy te kontrolki/ informacje o awarii wszystkiego znikna? czy bedzie trzeba jechac na komputer?.
    Nie ty pierwszy to masz czytaj , czytaj jest tego mnóstwo każdy zadaje te same pytania i watki rozrastają sie do setek postów i tylko zamieszanie.