Jakie oleje idą do dyfrów i do rozdzielnicy? Nie mogę dogrzebać się do parametrów. Nie mam pakietu performance.
Czy przy wymianie statycznej oleju i filtra w skrzyni ZF trzeba robić jakąś adaptację, podłączać się MESem, czy coś innego jest wymagane?
oleje są podane w instrukcji o ile pamiętam, z głowy Ci nie powiem ale raczej tam znalazłem.
zf-a można robić adaptację ale nie trzeba. z MES chyba nie chce i tak działać. podobno skrzynia i tak po 100-200 km się do wszystkiego zaadoptuje - to powiedział zarówno jeden spec z górnego śląska od tych aut który mi wymieniał olej, jak i inny z dolnego śląska który przeprogramowywał mi kiedyś sterownik skrzynii na inną wersje softu.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dzięki wielkie, wrócę do domu, to sprawdzę w instrukcji. Ze skrzynią podobnie mój mechanik mówi, że jeżeli się da, to można, ale sama powinna się z czasem (przebiegiem) zaadoptować.
Jeszcze jedna sprawa, czy jakieś udziwnienia są przy okazji wymiany płynu hamulcowego? Tu jest brake by wire, trzeba jakieś procedury specjalne stosować, grzebać w MESie, czy na spokojnie jak w każdym aucie, jedna osoba pompuje pedałem hamulca, druga przy zacisku spuszcza stary płyn i dba o to, by się nie zapowietrzył i dolewa świeżego płynu do zbiorniczka wyrównawczego?![]()
hamulce są specjalne procedury. chyba w nowszych mesach dodali, ale nie sprawdzalem. w alfaobd chyba były od zawsze. u mnie zmieniali Texą nie wnikałem - masz płukania automatyczne itp o ile wiem, nie powiem jak odpowietrzanie. trzeba na pewno robić z głową bo jak źle to potem odcina dane koło pompa (zakłada jest wyciek, dziękujemy, odcięty dany hamulec), potem problem z tego błędu wyjść (da się, ratowałem jednego kiedyś, ale na pałę trochę - przyjechał do mnie z wszystkimi kołami odciętymi 200km bez wspomagania brakebywirejechał chyba 5h i nie mógł wysiąść z auta przez ból nogi/biodra haha).
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Urządzenie urządzeniem, ale też trzeba wiedzieć co w Alfie kliknąć itp żeby takie urządzenie odpalić - mój mechanik wiem że ma Texe i chyba tam czyta opisy i postępuje jak karzą. Ja sie procedurami nie interesowałem. Niestety przy nowych autach trzeba ciut bardziej uważać jak się pierwszy raz robi - nie na pałę czy bo tak się robi w VW czy coś.
Dzięki za ostrzeżenieWczoraj późnym wieczorem odebrałem samochód, wymienione były filtry (oleju, powietrza, kabinowy), zmienione oleje (skrzynia statycznie, dyfry przód+tył i rozdzielnica i zmieniony płyn hamulcowy. Co ciekawe w przednim dyfrze było widocznych więcej opiłków metalu, aniżeli w tylnym. Samochód jeździ, nie wypluł błędów, hamulce działają, także chyba wszystko poszło zgodnie z planem
Pasek osprzętu ładny, więc zmienię go za 8-10 tys., km., klocki mają jeszcze 20%, także też przy okazji następnej wymiany oleju.
Co ciekawe, zniknęło to dziwne wycie przy ok. 100 km/h, które wiele osób też tutaj opisywało.
1. Czy to normalne, że podczas jazdy (zauważone na autostradzie), przy delikatnym wciskaniu gazu słychać a nawet czuć w stopie kliknięcia pedału? Występują w tych samych położeniach (ten sam kąt). Nie występują na postoju przy wyłączonym silniku.
2. Czy to normalne, że w trybie nawiewu AUTO z włączoną klimatyzacją nie ma nawiewu na nogi?
Giulia 2018 2.0 200km
Ostatnio edytowane przez lukeeper ; 25-04-2025 o 15:33
kliknięcie to kickdown - taka dodatkowa funkcja, dająca znać skrzyni, że ma zrzucić bieg i dać ci maks momentu