U mnie nie sa to duże ruchy, zresztą widac albo i nie widacna filmiku.
U mnie nie sa to duże ruchy, zresztą widac albo i nie widacna filmiku.
Panowie, nawet jak wymienicie wszystkie poduszki i wyregulujecie linki to nie którymś biegu będzie delikatnie czuć ruchy drążka. To wynika z ruchów jednostki napędowej na poduszkach na których jest zawieszony silnik i skrzynia.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
Wymieniłem olej w skrzyni po zlaniu przez korek zlewowy weszło 2L oleju 75W90 czy to mała ilośc jak na tą skrzynie ?? Po wymianie skrzynia trochę ucichła na zimnym nie słychać tego typowego rzegotu M32.
Rozumiem że masz 1.9JTDM (w podpisie nie ma info, w poprzednich postach tez nie widzę). Jeśli tak to odkręcasz górny korek i dolewasz z 500ml. A jeszcze lepiej byś zrobił gdyby to było 300ml oleju i 200 Archoila 9100. Poszukaj w wątku wcześniej - do M32 jest praktyka wlewania 0.5L więcej - ma to chronić skrzynię/łożyska - u mnie do poprzedniej JTDM tak pampik wlał (na suchą skrzynię po rozebraniu ok 2.8L), i tak też wielu innych wlewa. Do TBI też doleje (narazie mam do przelewu + 200ml AR9100), właśnie kupiłem olej, tylko muszę sobie jakiś lejeczek wykombinować i te 300ml dorzucę.
Tak 1.9 jtdm mechanik olej wlewal wlasnie z górnego korka i sie przelewalo po 2litrach wlania oleju na mokra skrzynie, wiec pewnie te 200ml mogło zostać starego.
no wiec wg "tych co sie znaja na M32" na tym I innych forach (Opel), teraz przy zakreconym korku przelewowym dolewasz lacznie 500ml I to ma zabezpieczyc skrzynie przed problemami. poczytaj I zadecyduj czy dolewasz.
Nie będzie go za dużo ? Aby czasem przez polosie sie wylewało ;-)
półosie mają uszczelniacze wiec nic sie nie bedzie wylewac.
mi tyle wlal Pampik po wymianie lozysk w lecie zeszlego roku, nic sie nie dzieje, przejechane ~10kkm od tego czasu. poczytaj posty powiedzmy z ostatniego roku, to bedziesz mial wiecej opini o laniu 2.8L na sucha skrzynie (zamiast ksiazkowego 2.3L). sam zdecyduj, ja zaufalem ludziom ktorzy przy skrzyniach robia albo zglebili temat czytajac na forach. dla potwierdenia mozesz sobie poszukac na innych forach, bylo na forum chyba Vectry, I chyba tez na zagranicznych.