Strona 38 z 323 PierwszyPierwszy ... 28293031323334353637383940414243444546474888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 3229

Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Muszę niestety potwierdzić z własnego przykładu marność paliw BP. Lałem dotychczas Ultimate'a, skuszony punktami (sporo było tych promocji, Jokerów itp.). W niedzielę wsiadam do Alfy, odpalam tralala, za chwile gaśnie i dętka. Co się okazało? Boski Ultimate zamarzł przy -16 st.! Skończyło się na rozgrzewaniu filtra opalarką i dolewaniu wspomagacza. Po tym bez problemu autko się obudziło.

Ja rozumiem gdyby był to zwykły ON, ale po coś dopłacam do tego Ultimate. Chociaż nie, zwykłego ON też nie rozumiem, że przy tak stosunkowo nie bardzo niskiej temp. zamarzało. Parę lat temu mialem też diesla i w górach przy -25 nie było problemu, i to przy paliwie z wiejskiego dystrybutora.

Mało tego, nalałem zamiast tej BPowskiej kapy Orlenowską Vervę i nie dość, że nie ma absolutnie żadnych problemów z rozruchem mimo podobnie niskich temperatur, to czuć różnicę w kulturze pracy silnika, szczególnie zimnego, ale ogółem także. To tylko kolejny dowód na to, jakiej jakości są paliwa chyba największej sieci stacji w PL. To właśnie chyba tłumaczy masę promocji, udogodnień itp. ze strony BP. Czymś muszą przyciągać.

Tu zakończę mój wywód Od tego tygodnia BP omijać będę SZEROKIM łukiem i wam także polecam
    A mozesz podać na której konkretnie stacji tankowałeś?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Evo666 Zobacz post
    A mozesz podać na której konkretnie stacji tankowałeś?
    Nie na jednej konkretnej. Ale w większości na trzech: w Katowicach na A4 w stronę Krakowa koło McDonald's, przed Trzema Stawami i w Oświęcimiu na dwóch na Zasolu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

3 stacje dają jakiś obraz, chociaż niekoniecznie oznacza ze na wszytskich 3 jest chrzszczone paliwo. Ja do tej pory glownie na BP tankowalem i nie mialem jakis wiekszych niespodzianek, aczkolwiek twoje informacje sa cenne.

Dzisiaj kolejne tankowanie i potwierdza się dokładne wyliczanie przez komputer wartości spalania. Na kompie 7,6l/100km, przy ręcznym wyliczeniu 7,63l.

Cyberix
    Gość

Domyślnie

Nie na jednej konkretnej. Ale w większości na trzech: w Katowicach na A4 w stronę Krakowa koło McDonald's, przed Trzema Stawami i w Oświęcimiu na dwóch na Zasolu.
    W Polsce nie tankuje się paliw "lepszych" takich jak na BP Ultimate ponieważ takie paliwa nie schodzą i leżą w zbiornikach. A jak wiadomo paliwo traci swoje właściwości z czasem

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Cyberix Zobacz post
    W Polsce nie tankuje się paliw "lepszych" takich jak na BP Ultimate ponieważ takie paliwa nie schodzą i leżą w zbiornikach. A jak wiadomo paliwo traci swoje właściwości z czasem
    Nie wierzę w to. Sam osobiście znam wiele osób lejących droższe paliwa. W dodatku na stacjach typu BP czy Orlen jest taki przemiał, że nie wierzę, aby nawet teoretycznie niszowe paliwo stało dłużej niż kilka dni

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Nie wierzę w to. Sam osobiście znam wiele osób lejących droższe paliwa. W dodatku na stacjach typu BP czy Orlen jest taki przemiał, że nie wierzę, aby nawet teoretycznie niszowe paliwo stało dłużej niż kilka dni
    Fakt mniejszej rotacji paliwa niszowego, droższego jest dość oczywisty. Trudno się z tym nie zgodzić. Inna sprawa - co to znaczy mniejsza rotacja. Ja osobiście nie wierzę w to, by takie paliwo schodziło w kilka dni. Moim zdaniem jest to raczej kilkanaście dni, kilka tygodni. Ale to się teraz robi dyskusja o wierze – trzeba by zapytać jakiegoś insidera, który powiedziałby jaka jest prawda – co ile dni są napełniane zbiorniki paliwa droższego i tańszego, jak często są dostawy. Wystarczyło przecież, że trafiłeś na paliwo z października lub początku listopada - paliwo z tamtego okresu czasu nie ma takich parametrów jak to, które będzie w styczniu i lutym (temp. mętnienia w szczególności).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 14-12-2012 o 12:12

Cyberix
    Gość

Domyślnie

to uwierz
    pracowałem na orlenie dostawa zwykłej pb była raz w tyg a lepszej raz w miesiącu

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Fakt mniejszej rotacji paliwa niszowego, droższego jest dość oczywisty. Trudno się z tym nie zgodzić. Inna sprawa - co to znaczy mniejsza rotacja. Ja osobiście nie wierzę w to, by takie paliwo schodziło w kilka dni. Moim zdaniem jest to raczej kilkanaście dni, kilka tygodni. Ale to się teraz robi dyskusja o wierze – trzeba by zapytać jakiegoś insidera, który powiedziałby jaka jest prawda – co ile dni są napełniane zbiorniki paliwa droższego i tańszego, jak często są dostawy. Wystarczyło przecież, że trafiłeś na paliwo z października lub początku listopada - paliwo z tamtego okresu czasu nie ma takich parametrów jak to, które będzie w styczniu i lutym (temp. mętnienia w szczególności).
    Mnie, jako konsumenta, nie powinny interesować takie dywagacje. Naciąłem się i tyle. W tej chwili leję Vervę i jestem b. zadowolony. Zobaczymy jak długo.

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Ja również ostatnio zalałem Ultimata i nie jestem zbytnio zadowolony.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo to zbiorniki na paliwa premium są mniejsze po to właśnie, żeby była większa rotacja.