Strona 39 z 126 PierwszyPierwszy ... 29303132333435363738394041424344454647484989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Witam,

Barus- jestem od miesiąca na etapie czyszczenia wtryskiwaczy. Zdecydowałem się na to ponieważ były mocne falowania, a że wymieniłem już wszystko co możliwe więc pozostało czyszczenie wtryskiwaczy. Pierwsze dwa tygodnie lałem STP, pomogło na tyle że zmieniły się spaliny w wydechu, nie są takie ciężkie i nie czuć niedopalonej mieszanki, ale nadal było falowanie. Kolejne dwa tygodnie do dziś zalewam preparatem Wynn's i od kiedy zalewam Wynn;s zmieniła się właśnie praca silnika, nie faluje, a w to miejsce obroty dłużej się utrzymują na wyższym poziomie, ale po czasie spadają. Sądzę że przyczyną falowania mogły być zapchane wtryskiwacze, ale nie chce osądzać na 100% ponieważ to może też być coś innego. Póki co nie faluje i jestem na etapie obserwacji. Mam także wrażenie że silnik podczas kręcenia szybciej zaskakuje.

Silniczek krokowy rozkręcałem wcześniej, ale nie ma tam nic do czyszczenia, wykonywałem reset silniczka. Póki co nie wiem czy to wina silniczka. Poczekam jeszcze tydzień i zobaczę jak obroty się zmienią bo cały czas leję Wynn's i odnoszę wrażenie że stopniowo czyszczą się wtryskiwacze. Jak się okaże że falowanie ustąpi na dłuższy czas i nie powróci to przyczyną były zapchane wtryskiwacze.

Devon też mi się wydaje że obroty podczas jechania kiedy są podniesione to tak ma być, dopiero po zahamowaniu opadają.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar devon58
    Auto
    Alfa romeo 156 1.8 T.S. 98r AR32201

Domyślnie

U mnie falowanie ustaje a przynajmniej maleje do minimum gdy odpale klime Ja mam instalacje LPG ale falowanie występuje zarówno na LPG jak i PB identycznie. Kiedyś jeździłem tylko na Pb mając nadzieje na cudowne uzdrowienie po resecie ale nic takiego nie nastąpiło. Były takie dni że jeździła jak należy a po podpięciu laptopa TRA i FRA w normie po czym następnego dnia wszystko poszło w niebo. Map od gazu wpięty w kolektor pokazuje mi 0,38 na biegu jałowym i 3,2ms czas wtrysku. Gdzieś czytałem że map jest za duży (nie wiem ile powinien wynosić w silniku 1,8) i że lewe powietrze ssie ale niestety po oględzinach dolotu nic nie znalazłem i znowu stanąłem w miejscu.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

To TRA i FRA w D można sobie wsadzić, auto za każdym razem zachowuje się inaczej, a przy lewym, powietrzu powinno cały czas falować, nie wiadomo już jak to odczytywać.

Dziś mi jednak zafalowało ale przyłapałem gnoja w którym momencie, otóż po tiku temperatury. Do czasu kiedy nie osiągnie tiku temperatury jest ok nawet przy 90st i nie ma mowy o falowaniu. Jak tylko puści wodę na chłodnice zaczyna się jazda z falowaniem. Pewnie od tego czasu ECU który jest dość głupi próbuje odczytywać dane z czujników i na nich regulować pracę silnika ale ch** nie potrafi tego robić porządnie bo ma za dużo zmiennych do kalkulacji. Co w takim przypadku, spotkał się ktoś z tym?

---------- Post dodany o godzinie 19:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:44 ----------

Aha i jeszcze dziwne jest bo skoro do tiku nie zaczytuje wartości z czujników i nie bierze ich pod uwagę to czemu po odłączeniu np przepływki, silnik inaczej pracuje? Jak dla mnie to ECU cały czas robi odczyty z czujników bo to widać po odpięciu któregoś z nich jeszcze na zimnym, a więc jeśli od zimnego do gorącego silnika nie ma falowania, a dopiero po tiku temperatury się to dzieje to jak dla mnie problem nie tkwi w silniczku krokowym czy przepływomierza bo problem występował by cały czas.

---------- Post dodany o godzinie 20:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:48 ----------

Mam dodatkowo takie pytanie, czy można AlfaDiagiem wykonać za jednym razem reset parametrów adaptacyjnych i reset silniczka krokowego?
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

motofan :
    Mam dodatkowo takie pytanie, czy można AlfaDiagiem wykonać za jednym razem reset parametrów adaptacyjnych i reset silniczka krokowego?

z tego co wiem to po resecie parametrów adaptacyjnych ecu nie trzeba resetować silniczka krokowego, to jest ogółem reset, ale nie jestem pewnien, choć coś mi się kojarzy, że już czytałem że nie trzeba.
    Choć ja za trzecim razem z rzędu resetu silniczka robiłem reset ecu, ale jak robiłem to to po wymianie przepływomierza i za którymś razem było ok nagle koniec falowania, teraz próbowałem chyba z sześć razy i nic, to po tym reset ecu i adaptacja i może tak ze trzy razy bo sprawdzałem pomiat TRA, i coraz większy wynik dodatni co skutkuje - zbyt uboga mieszanka, korekta dąży do tego aby wydłużyć czas wtrysku - przyczyny-- nieszczelnośc kolektora dolotowego-- nieszczelnośc na drodze przepływomierz a przepustnica-- za małe cisnienie paliwa-- uszkodzony wtryskiwacz, za mały przepływ paliwa-- zużyty lub uszkodzony czujnik tlenu.
    ale jakoś dla tych samochodów jest graniczna wysoka wartość coś ok 50.000us na addition factor row 1 ( TRA )

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

-Też właśnie mi się wydawało że nie trzeba osobno robić resetu silniczka skoro to jest kompleksowy reset. Dzięki za odp,
    -Właśnie wykonałem reset i adaptację (0 błędów) i TRA miałem duże dodatnie tak na poziomie 58-66k, intection time po tiku 3.4ms, na mój gust to czasy wtrysku za wysokie.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- reset parametrów adaptacyjnych wykonuje także reset silnika krokowego.
    - róznica jest taka że ten reset jest wykonywany dopiero po tej przerwie 90 sekund.
    - reset silnika krokowego nie zmienia parametrów adaptacyjnych.
    - reset silnika krokowego ( a dokładnie jego autodiagnostyka i ustawianie przepustnicy ) jest wykonywane przed przerwą 90 sekund.
    - po resecie silnika krokowego warto sprawdzić uchylenie przepustnicy alfadiagiem, powinno chyba wynosić < 2 stopnie.
    - czasami warto tez zrobić test silnika krokowego ale pod warunkiem że mamy ściągnietą rurę gumową, wtedy widać czy silnik krokowy kręci przepustnicą do tych 10 stopni.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - po resecie silnika krokowego warto sprawdzić uchylenie przepustnicy alfadiagiem, powinno chyba wynosić < 2 stopnie.
    jak ta opcja się zwie w alfadiag-u?
    jeżeli jest > 2 st co wtedy?

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

No dobra, ale nadal jest gdzieś problem Panowie. Nawet jeśli już mi nie faluje na zimnym, tylko po tiku powiedzmy to spalanie jest i tak jakieś nienormalne, za 100zł przejadę od 90 do 100km w mieście, to chyba nie jest dobry wynik?

---------- Post dodany o godzinie 11:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:41 ----------

"- reset silnika krokowego ( a dokładnie jego autodiagnostyka i ustawianie przepustnicy ) jest wykonywane przed przerwą 90 sekund." - jak mam to rozumieć, przecież na czas 90 sekund kluczyk jest wyjęty ze stacyjki to jak on ustawia przepustnice? a przed wyjęciem kluczyka ze stacyjki po komunikacie z AD tez trzeba czekać jakiś czas? bo ja już głupi jestem... hm
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- nie należy wszystkiego robić na hurra, należy zawsze trochę poczekać.
    - masz komunikat " ... 90 sek...", to nie łap za kluczyk tylko odlicz sobie do 30 i wyłączaj kluczyk.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - nie należy wszystkiego robić na hurra, należy zawsze trochę poczekać.
    - masz komunikat " ... 90 sek...", to nie łap za kluczyk tylko odlicz sobie do 30 i wyłączaj kluczyk.

teraz wiem bo jakoś nie doczytałem tego na forum bo chyba nikt o tym nie wspominał
    spalanie 7.8l/100km