Witam,
Barus- jestem od miesiąca na etapie czyszczenia wtryskiwaczy. Zdecydowałem się na to ponieważ były mocne falowania, a że wymieniłem już wszystko co możliwe więc pozostało czyszczenie wtryskiwaczy. Pierwsze dwa tygodnie lałem STP, pomogło na tyle że zmieniły się spaliny w wydechu, nie są takie ciężkie i nie czuć niedopalonej mieszanki, ale nadal było falowanie. Kolejne dwa tygodnie do dziś zalewam preparatem Wynn's i od kiedy zalewam Wynn;s zmieniła się właśnie praca silnika, nie faluje, a w to miejsce obroty dłużej się utrzymują na wyższym poziomie, ale po czasie spadają. Sądzę że przyczyną falowania mogły być zapchane wtryskiwacze, ale nie chce osądzać na 100% ponieważ to może też być coś innego. Póki co nie faluje i jestem na etapie obserwacji. Mam także wrażenie że silnik podczas kręcenia szybciej zaskakuje.
Silniczek krokowy rozkręcałem wcześniej, ale nie ma tam nic do czyszczenia, wykonywałem reset silniczka. Póki co nie wiem czy to wina silniczka. Poczekam jeszcze tydzień i zobaczę jak obroty się zmienią bo cały czas leję Wynn's i odnoszę wrażenie że stopniowo czyszczą się wtryskiwacze. Jak się okaże że falowanie ustąpi na dłuższy czas i nie powróci to przyczyną były zapchane wtryskiwacze.
Devon też mi się wydaje że obroty podczas jechania kiedy są podniesione to tak ma być, dopiero po zahamowaniu opadają.