-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
Witam,
Postanowiłem jeszcze w tym temacie zasięgnąć porady, ponieważ nie mam pewnej koncepcji na tę przypadłość.
Sprawę opisałem w swoim temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...grzewanie.html
oraz przyłączyłem się do dyskusji tu: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1306202
Czy wynika z tego, że winny jest termostat, czy są jakieś inne czynniki?
Będę wdzięczny za pomocne opinie.
A jaką masz temperaturę silnika - oczywiście po podpięciu komputera?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ja dzisiaj zmienilem termostat i odrazu cieplej sie zrobilo i wskaznik ruszyl do 90 xD i nie podpinalem kompa tylko stara netodo organoleptycznie xD
pozdrawiam
No i padł mi termostat. Oczywiście nie maił kiedy tylko teraz, w grudniu
Sorry, że zaśmiecam tym temat ale chciałem aby ktoś połączył się ze mną w bólu![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Łączymy się w bóluJa założyłem Verneta i jest ok.
![]()
wymienilem termostat na verneta bo stary zawiesil sie jak byl otwarty i niestety nie dogrzewalo. Po wymianie temperatura na wskazniku ladnie urosla do 90 potem 110 i to podczas krotkiej jazdy i potem prawie pod 130. Po podlaczeniu pod kompa i odczytaniu danych FES-em okazalo sie ze temperatura wynosila 79 stopni przy wskazaniu zegarka na konsoli prawie 110. Jak podchodzilo pod 130 to wynosilo 87 88 i pozniej widzialem na wykresie jak wystapil nagly spadek temperatury wiec termostat otworzyl duzy obieg i gorny waz zaczal robic sie cieply.
Jezdzilem tak chyba z 40 minut z kompem podpietym i caly czas wskazowka temp w kabinie pod 130 ( lampka kontrolna nie zaswiecila sie ale dziala ) a temp wskazywana w FES-ie 88, 89 i caly czas taka trzyma, widac na wykresie jak termostat koryguje to. Sprawdzilem wentylatory testem i kazdy bieg dziala ale nie udalo mi sie, albo nie zauwazylem czy sie zalaczyly jak stanalem na chwile..
Co moze byc przyczyna takiego wskazania na konsoli ? Jest jeszcze jakis osobny czujnik ?
Termostat mam z 1 czujnikiem na 3 piny
Jeśli kupiłeś termostat z czujnikiem, to po prostu założ stary czujnik, ponieważ on ma dwa wyjścia, jeden na zegar, drugi na komputer.
Lampkę pewnie zapala komputer, a tam jak sam sprawdziłeś jest wszystko okej.
no to niby taki czujnik mi się trafil - zj....any ? nie chce niepotrzebnie wymieniac dlatego pytam czy ktoś może miał taki przypadek ? Rozumiem, ze z tego jednego czujnika 3-pinowego idzie sygnal do kompa - i musi isc prawidłowy, a na zegar idzie nieprawidłowy ?