Na wyłączonym silniku testu poruszania się sztangi nie zrobicie bo po prostu nie ma podciśnienia jak wakumpompa nie chodzi...
Na wyłączonym silniku testu poruszania się sztangi nie zrobicie bo po prostu nie ma podciśnienia jak wakumpompa nie chodzi...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Silnik wyłączony ale załączony zapłon czyli kluczyk na MAR
I tak pompa nie chodzi!!!
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ten test moim zdaniem jest trochę do dupy. Powinno to się dać zrobić na właczonym silniku. Ale FES tego nie umożliwia. Alfadiag pewnie też.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Panowie a ilu z Was ma brak możliwości robienia testów EGR i innych co przez program tłumaczone jest brakiem odpowiednich warunków (1.9 JTD 16V)- na tym samym kablu w 147 (8V) wszystko chodzi ok
Nie ma nikt pomysłu?
Ja natomiast po raz już nie wiem który dołączam do tematu z takim pytaniem - jakie zadanie ma czujnik ciśnienia doładowania (ten umieszczony na korektorze). Wiem, że wykrywa tzw. przeładowanie czy coś jeszcze? Ja u siebie zrobiłem prosty test mechaniczny, odkręciłem czujnik wyjąłem go z korektora nie odpinając wtyczki, a pow. 3tys obrotów marchewa i MCSF i tak się wyświetliły.![]()
Witam
Czytając pierwszą stronę tematu i parę postów niżej rozumiem że porady z pierwszej strony skutkują wówczas gdy check gaśnie. A co jeśli zapalił się i jest cały czas obecny nawet po zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnika? MCSF pojawił się podczas gdy jechałem ok 140 km/h obwodnicą. Przy niższych prędkościach i nagłym przyciśnięciu gazu nic się nie działo wcześniej. Czy jeśli check pali się cały czas jest sens stosowania się do rad w pierwszym poście(pierwsza strona)? wiem że nikt duchem świętym nie jest, ale kabel diagnostyczny mam dopiero zamówiony a ten check spać mi nie daje.
To znaczy ze blad jest staly i nie zgasnie sam, jesli sie nie wyeliminuje usterki. Niekiedy jak sie pojawia blad to gasnie dopiero po 7 wlaczeniu zaplonu (blad przerywany) jesli sie go wczesniej nie skasowalo kompem. Skoro ci jezdzi to poczekaj na kabel nie bedzisz szukal po omacku.
---------- Post added at 11:29 ---------- Previous post was at 11:17 ----------
Teoria mowi tak.
Czujnik cisnienia doladowania, polaczony pneumatycznie z kolektorem dolotowym, ocenia cisnienie bezwzgledne w kolektorze dolotowym wynoszace 50...300 kPa.
Obwod obliczeniowy wzmacnia napiecie mostka pomiarowego kompensujac wplyw temperatury oraz linearyzuje charakterystyke cisnienia. Sygnal wyjsciowy obwodu obliczeniowego jest doprowadzany do sterownika silnika. Na podstawie sygnalu napiecia za pomoca zaprogramowanej charakterystyki sterownik oblicza cisnienie doladowania.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.