Bywają też problemy z działaniem ABS-u (nie mówię o tej konkretnej pieście). Po prostu takie mam doświadczenia z tanimi piastami.
Bywają też problemy z działaniem ABS-u (nie mówię o tej konkretnej pieście). Po prostu takie mam doświadczenia z tanimi piastami.
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
Dzięki za informacje. W takim razie już wiem czemu nikt o takich tanich piastach nawet nie rozmawia, sam też postawię na coś lepszego.
Jestem świeżo po wymianie łożyska/piasty przedniego koła. Po drodze jak to często bywa pojawiły się trudności, które udało się pokonać, może wskazówki przydadzą się komuś.
1. Samochód na podnośnik, odkręcamy koło i zacisk (torx E18, swoją drogą wreszcie pomyśleli i dali śruby w miejscu z dobrym dostępem), ale nie zdejmujemy jeszcze zacisku.
2. Odkręcamy nakrętkę 36 trzymającą półoś, hamulce muszą być jeszcze zamontowane na kole żeby przytrzymać tarczę i piastę w stałej pozycji, jeśli ktoś nie ma zamontowanej śruby spinającej tarczę z piastą po zdjęciu koła (na imbus) to trzeba wkręcić śruby mocujące koło. Potrzebna będzie druga osoba do wciśnięcia hamulca, przydaje się długa (ja miałem 1,5 m.) rura żeby wydłużyć ramię klucza. Następnie demontujemy zacisk i tarczę hamulcową. Aby nie uszkodzić przewodu hamulcowego, ja po demontażu zacisków zawsze używam drutu który zachaczam z jednej strony o zacisk, z drugiej strony o sprężynę, tak że zacisk wisi sobie bezpiecznie i nie przeszkadza w dalszych pracach.
3. Teraz trzeba odkręcić 4 śruby mocujące piastę, śruby odkręcamy kluczem torx E14, przydaje się przedłużacz do nasadki, dojście jest od wewnętrznej strony zwrotnicy, w celu lepszego dojścia pomaga odciągnięcie przegubu zewnętrznego i kręcenie kołem lewo - prawo.
4. Teraz najtrudniejsza rzecz - wybicie piasty. Po odciągnięciu przegubu widać łożysko z piastą od strony wewnętrznej i jak ktoś ma trochę wprawy to może spróbować je wybić od strony wewnętrzne0j przy użyciu wybijaka i młota, ale jest to trudne ze względu na małą przestrzeń na wzięcie zamachu młotem. Ja zrobiłem to trochę inny sposób - przykręciłem tarczę hamulcową którą też wymieniałem i biłem w nią młotem od wewnętrznej strony - w kierunku na zewnątrz. Dodatkowo długa brecha zaparta o zwrotnicę i po parunastu minutach piasta była na zewnątrz. Łatwiej wychodzi jeśli mamy kogoś do pomocy - wtedy jedna osoba podważa breszką piastę, a druga bije w tarczę. Jak tylko pojawiła się niewielka szczelina między piastą a zwrotnicą lałem penetrator, myślę że trochę mógł pomóc.
5. Czyścimy gniazdo piasty, wkładamy nową piastę z łożyskiem, skręcamy i reszta w kolejności odwrotnej.
Ostatnio edytowane przez SimonV ; 27-07-2015 o 10:00
W brata 159 szumi łożysko w prawym przednim kole. Przez ostatnie parę stron w temacie polecane jest łożysko SNR. Patrząc na ceny tych łożysk to w Intercarsie SNR kosztuje 485zł a z kolei na alledrogo SNR od 236zł do 345. Spory rozrzut cen (ponad 2x) za to samo. Przy czym ta najniższa cena to od sprzedawcy od którego kupowałem już różne części do innych aut i zawsze było wszystko OK.
To Intercars przesadza z cenami czy na allegro są jakieś odrzuty?? W zasadzie miałem już brać tą piastę za 236zł ale sam już niem wiem.
Jeśli dobrze zrozumiałem - potrzebujesz piastę z łożyskiem na przód (?)
a na Allegro za 236 zł jest piasta tył.
Mam na miejscu SNR-a na przód , puszczę Ci za 310 zł
Mam też GSP za 160 zł , na razie reklamacji nie było
Co do cen IC - detal mają raczej wirtualny, chodzi o to żeby było z czego rabat dać,
dlatego ceny na niektóre rzeczy mają stosunkowo wysokie.
-------
Witam
Panowie też się zdarza, że np. w pudełku optimala siedzi SNR
-------
Ja ostatnio sam wymieniłem tylną piastę na SNRa (około 300 zł), zadowolony jadę się przejechać sprawdzić spokój w samochodzie z bananem na twarzy wyjeżdżam z garażu po paru minutach opadł mi uśmiech bo przód szumi :-). Zleciłem wymianę już do warsztatu pary na przodzie i od 10 tys. mam spokój.