Cześć wszystkim,
planuję zakup pierwszego samochodu w życiu, od 1.5 roku dosyć dużo korzystam z car sharingów (głównie Seat Arona/Toyota Yaris).
Po rozważeniu wielu różnych opcji skłaniam się ku Julce 1.4 MA 170 (docelowo do zagazowania).
Dzisiaj miałem okazję pierwszy raz przejechać się tym samochodem (rocznik 2011) w jednym z komisów i o ile pozytywnie oceniam silnik, pozycję wewnątrz czy prowadzenie (na tyle na ile mogłem to ocenić przez 10 minut) to byłem rozczarowany manualną skrzynią biegów a dokładnie odniosłem wrażenie, że nie jest do końca precyzyjna i nie ma sportowego zacięcia jakiego się spodziewałem. Tzn. nie czułem, że moja ręka jest prowadzona jak po szynach między kolejnymi przełożeniami, tylko w każdym miejscu jest pewien luz i wszystko trochę lata. Przez co przejścia między biegami nie były krótkie, ale "wielostopniowe". Nie wiem czy dobrze to opisuję ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi. Ostatnio jechałem Hondą Civic VIII i tam właśnie był ten sportowy feeling.
Stąd moje pytania:
1) Jak oceniacie skrzynię manualną w swoich Julkach? Czy to co opisałem wyżej jest charakterystyką modelu czy może tylko problemem z tym konkretnym autem?
2) alternatywą jest skrzynia TCT - czy we wszystkich autach fabrycznie występowała z manetkami przy kierownicy? (w niektórych ogłoszeniach jest taka informacja w innych nie)
3) dodatkowo po lekturze tego wątku zacząłem widzieć temat w bardziej czarnych barwach... Czy budżet 27k (+3k na naprawy) wg Was realnie pozwoli na znalezienie w miarę pewnego auta z początkowych lat produkcji z silnikiem 1.4 170KM z wyposażeniem wyższym niż podstawowe i ew. skrzynią TCT (ale nie musi być też full wypas)? Oczywiście w internecie są ogłoszenia poniżej tej kwoty, ale są to auta sprowadzane z zachodu...
4) Dzisiaj jechałem tym autem: otomoto: oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-170km-distinctive-salon-polska-i-wlasciciel-serwisowany-ID6D6uEG.html#d6cc5efad0
Czy mogę prosić o sprawdzenie VIN ZAR94000007064421 ? W CEPIK są informacje o przebiegu, bardziej chodzi mi o ew. szkodowość.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi i rady!