Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bugi156 Zobacz post
    Hmmm, sam masz kilka z rocznika 2009 u siebie w cenie nawet poniżej 44k Fakt bez skory ale raczej bogatsze wyposażenie ( przynajmniej dla mnie jest to czego oczekuję). Nawet bodajże jedna sztuka 2010 jest jeśli się nie mylę ale to już progression.
    No widzisz - dla mnie "bogatsze wyposażenie" w 159 to nie jest np. standardowy progression. W 159 możesz mieć masę "extrasów", które dopiero stanowią o bogatszym wyposażeniu. Poza tym między rocznikiem 2009 a 2010 jest parę dobrych tysięcy różnicy, przy tych samych parametrach samochodu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

bugi156
    Gość

Domyślnie

No ja tam widziałem u ciebie kilka w wersji distinctive w tej kwocie a nawet tańszych z 2009. Fakt nie jest to max wyposażenie w ksenony, skóre czy podgrzewane fotele ale są czujniki parkowania, deszczu, alfatex czy nawigacja więc takie gołe to nie jest. Napisałem "bogatsze wyposażenie " a nie "bogate" co znaczy tyle, że nie zupełnie podstawowe i nie super wypas Z tym rocznikiem 2010 to może się faktycznie trochę zapędziłem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDM 16V 2006r.

Domyślnie

Koledzy, znajomy szuka alfy i podesłał mi link http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C29321594.html , jak sądzicie gdzie jest wałek bo taka cena, to nierealna w tym roczniku.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał zgodzik Zobacz post
    Koledzy, znajomy szuka alfy i podesłał mi link http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C29321594.html , jak sądzicie gdzie jest wałek bo taka cena, to nierealna w tym roczniku.
    na podstawie zdjec i opisu trudno sie do czegos przyczepic, ale cena rzeczywiscie podejrzanie niska. Moze miec krecony przebieg, moze byc po mocnym dzwonie, moze byc w ogolnie zlym stanie technicznym itp. Trzeba by podjechac i obejrzec

Użytkownik Rowerzysta Avatar enzzo
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDM DISTINCTIVE

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    bugi - http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...z_niemiec.html

a to ?

nie znam , nic nie sugeruję
    tak tylko wrzucam
    Pytanie laika czy do ceny tej Ti trzeba doliczyć koszty akcyzy, tłumaczen itp?

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał zgodzik Zobacz post
    Jeśli znajomy szuka mebla do garażu, to może brać. Ładnie wygląda...

Z jazdą może tylko być problem...
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Świeżak Avatar okowiec
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Lancia Delta 2.0 JTD 165 KM Nero Pastello 09r.

Domyślnie

Witam wszystkich !
    Mam kilka pytań odnośnie Alfy Romeo 159 którą chcę w najbliższym czasie zakupić,biorąc pod uwagę że myślę o niej po nocach (zaraz po boskiej integlale evo) daje to jakiś pogląd na to jak do niej jestem nastawiony. Nie ma mowy o niczym innym.
    Włoska motoryzacja jest tą która najbardziej mi odpowiada,mamy w domu dwa Fiaty Marea w tym jeden Saint Moritz,Alfe Romeo156 FL i do niedawna moją uwielbianą Lucynkę (Lancia Lybra)a jako służbówka nowiutkie Ducato więc "makarony" nie są mi obce i wiem że jeśli się zadba to i auto potrafi zadbać o Ciebie...
    Już od długiego czasu śledzę ten wątek i allegro na zakładce 159 i wnioski jakie płyną z lektury to :
    -nie kupuj z allegro
    -nie kupuj z gniezna
    -nie kupuj od mirka
    -nie kupuj egzemplarzy poniżej 30 K złotówek (dla rocznika 2007) - ciekawe czy dobrze się wstrzeliłem ?
    -"wałkowane"przebiegi to standard -podobno Tomekkrk/autkapl nie macza w tym palców
    -DPF i EGR off -jaki koszt mniej wiecej?
    -klapy wirowe do kontenera -czy to aby leciutko nie osłabi silnika?
    -2005/2006 problem z wspomaganiem (wadliwy zbiorniczek)
    -2007 dalej nie rozwiązano problemu klap wirowych (swoją drogą nigdzie nie trafiłem od którego miesiąca była poprawka wadliwego rozwiązania)
    -Jeśli chcesz kupić to tylko od deft/autka pl (bardo dobra opinia)
    -benzyna to niezbyt dobry pomysł (pewnie dostanę bęcki)
    -jtd 8v jest zamulony jak stu letni staw (jak zobaczyłem wagę auta i rozmiary opon to się lekko zdziwiłem że ten motor znalazł się w palecie silników...)
    -jtd 16v całkiem okej ale...
    -jtd 20v droższy w utrzymaniu ale masa frajdy
    -masa innych bardziej lub mniej istotnych szczegółów o których nie pamiętam ...

Mój budżet to MAX 33 tysiące na zakup auta (wiem że bez szału jak na 159 ale proszę mi uwierzyć że sam uczciwie zapracowałem i jest to dla mnie duuuża suma pieniędzy)

Biorąc pod uwagę powyższe informację, moje możliwości,doświadczenia i zachcianki wyłania się zarys poszukiwań:
    -Motor to MUSI być jtd 16v 150 KM
    -Skrzynia biegów MUSI być manualna
    -Wiem że na Ti mogę sobie tylko popatrzyć...
    -Nie chcę auta które jest transformersem z czterech innych lecz zaznaczam że zmieniona szyba przednia nie świadczy o odrzuceniu auta...
    -Wersja MUSI być sedanem
    -Tapicerka raaaczej jasna,ale jak auto by było okej to ponura czerń i szarość też może być.Skóry raczej nie chcę...
    -Kolor to miło by było czarny,czerwony i ewentualnie srebrny inne kolory też,bez spinania się że muszą być te pierwsze (wyjątek stanowi punkt następny)
    -Kolor NIE MOŻE być szary lub granatowy (nie da rady i już...)
    -Rocznik to OBOWIĄZKOWO minimum 2007,miło by było jak by to była druga połowa roku.Na młodsze nawet nie liczę w mym budżecie
    -przebieg do 170 K km , choć wiem jakie są realia w praktyce (Mirki,Mirki wszędzie...)a poza tym raczej auto się kupuje na stan a nie na przebieg...
    -Naprawdę bym chciał mieć na wyposażeniu tempomat ,brakowało mi tego w mojej lybrze jak cholera...
    -Bardzo zależy mi na osobach które będą ze mną podróżować więc fajnie by było mieć komplet poduszek.
    -Czujniki parkowania ,hill holdery i inne tego typu sprawy są mi zbędne,robię masę kilometrów po Polsce i potrafię o siebie zadbać lecz ABS i jego przyjaciele mile widziani(nie należy się przeceniać...)
    -Ogumienie musi być w dobrym stanie i rozsądnego producenta,nie chcę aby mnie gdzieś na zakręcie "wychińczykowało"

Tak w miarę wygląda moje (ma wyglądać) 159.
    Oczywiśćie jak wiemy różne sytuacje mogą mieć miejsce i się pozmieniać może lecz na 100% nie zejdę z sedana 1.9 JTD 16V 2007 bez druciarstwa.

Teraz pytanie do was,czy w przy moich możliwościach finansowych jest możliwość zakupu czegoś dobrego?
    Oferta sprzedaży Autkapl ma ciekawy egzemplarz niebieskiej 159 lecz z 2006 roku więc odpada,mimo wszystko cena jest już za wysoka więc nie wiem czy będzie możliwy młodszy rocznik w podobnych pieniądzach.
    Jeśli są inni dobrzy sprzedający to bardzo proszę o informację.
    Do zakupu mam jeszcze 1.5 miesiąca lecz wiem że na tym etapie muszę się za szukanie wziąć na poważnie.
    Ech te Alfy,jeszcze nie mam a już siwieje...

KCH159
    Gość

Domyślnie

Czołem!

Od 3 miesięcy poszukuję Alfy 159 Sportwagon z silnikiem diesla 2.0 lub 2.4 z rocznika 2009-2010. Dotychczasowe wyjazdy nie zaowocowały niestety zakupem, a czas i paliwo płyną.

Zainteresowały mnie te 2 modele z Radomia:
    1. http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C29804663.html
    2. http://x-car.otomoto.pl/alfa-romeo-1...C28828589.html

Czy ktoś z Was już oglądał lub jest miejscowy i mógłby obejrzeć te samochody oraz dać na forum/PW informację jak się prezentują. Po pozytywnych wstępnych oględzinach chętnie wezmę taką sztukę do ASO.

Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam,
    KCH159

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ten egzemplarz jest wystawiony w forumowym dziale "sprzedam" przez użytkownika, który ma swoje za uszami jeśli chodzi o niechwalenie się tym jak dużo elementów samochodu było malowane i jak bardzo bezwypadkowy jest samochód. Wymagana zatem duża czujność w oględzinach, przynajmniej taka jak w wypadku innych handlarzy z miasto owianych podobnie dobrą sławą: Gostyń, Gniezno, Piła.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 07-07-2013 o 10:27

Użytkownik Embrion
    Auto
    Będzie Alfa 159

Domyślnie

Widział może ktoś ten egzemplarz? http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C29483028.html