Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Topss
    Gość

Domyślnie

Witam,
    czy w ASO Alfa Romeo istnieje coś takiego jak sprawdzenie auta przed kupnem? Chodzi mi o to że mocno przymierzam się do kupna 159 -tki, ale chce mieć 100% pewność co do przebiegu, chciałbym aby ktoś rzetelnie skontrolował auto pod kątem technicznym wraz podpięciem do kompa idt itp. Może jest ktoś na forum kto pracuje w ASO?
    pozdro

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wilno, Litwa
    Auto
    AR 159 2.4jtdm '06 SW HIGH | Lexus IS300 SportCross '02

Domyślnie

Witam,

Mam zamiar powrocic do wloskiej motoryzacji i kupic AR159. Przeczytalem juz bardzo... bardzo duzo postow na tym forum. Wiec mniej wiecej juz wiem co do czego. Ale mam pytanie zwiazane z PTC - dodatkowy elektryczny ogrzewacz (grzalka) nagrzewnicy. To jest naprawde przydatny "gadzet" w nasze zimy, moj brat mial PTC w Bravo 2008r 1.9mjet i naprawde nie zamarzal zima A ja mialem w Thesis'ie i przy temp. okolo 0, po okolo minucie jazdy juz liecialo naprawde gorace powietrze. Teraz pytanie, czy PTC wystepuje takze w Alfach z wloch? Jesli nie, to czy da sie dowyposazyc alfe w ten grzalke? Jak sprawdzic czy wybrany samochod ma te opcje?
    Ostatnio edytowane przez ARman ; 15-07-2013 o 19:58

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Topss Zobacz post
    Witam,
    czy w ASO Alfa Romeo istnieje coś takiego jak sprawdzenie auta przed kupnem?
    Istnieje Cudow sie nie spodziewaj, ale na pewno sprawdza samochod lepiej, niz pierwszy lepszy nieautoryzowany serwis: zawieszenie (szarpaki), silnik i przebieg (komp), karoseria.
    Duzym plusem wg mnie jest to, ze ASO moze Tobie od razu wycenic naprawe tego, co sie do niej kwalifikuje i to jest dobry argument w negocjacjach ze sprzedajacym (ceny w ASO sa jak wiadomo wysokie, a niekoniecznie tam musisz pozniej auto oddac)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    było: opel omega 3.2 jest alfa romeo 166 2.5 V6

Domyślnie

Trochę off-topic: a' propos moich doświadczeń z serwisem przedsprzedażowym alfa romeo w carserwisie Warszawa: zapłaciłem 350zł za poświecenie latarką po zawieszeniu, bez podłączenia do kompa, bez oceny karoserii. Naprawę przepuszczającego tłumika pan wycenił na 3000zł, ja na drugi dzień załatwilem problem w 15 minut za... 30zł.
    W tych warunkach w carserwisie byłem dwa razy: pierwszy i ostatni.
    Gdybym na podstawie takiej usługi miał kupić auto, to dalej jeździłbym komunikacją miejską.
    Reasumując, moim zdaniem ocena auta w autoryzowanym serwisie ma sens tylko, jeżeli mamy znajomego. W przeciwnym razie, lepszy znajomy warsztat bez autoryzacji, ale z głową na karku.

Topss
    Gość

Domyślnie

To jest właśnie to. Marka premium, a serwis kuleje na każdym kroku. Najgorsze jest to że nawet gdy już masz zamiar wydać duże pieniądze na solidny serwis auta to nie masz żadnej pewności że odpowiednio ASO zajmie się twoim pojazdem. Byłem kiedyś na przeglądzie przy 60tyś km Toyoty Yaris Mamy i szczęka mi opadła gdy widziałem jak ASO podchodzi do przeglądu auta. ściąganie kół, czyszczenie zacisków, jazda testowa w celu weryfikacji szumów itd itp ( to wszystko za 550 zł z wymianą oleju i filtrów). totalna masakra. Fiat i niestety Alfa to totalna porażka.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Topss Zobacz post
    Byłem kiedyś na przeglądzie przy 60tyś km Toyoty Yaris Mamy i szczęka mi opadła gdy widziałem jak ASO podchodzi do przeglądu auta. ściąganie kół, czyszczenie zacisków, jazda testowa w celu weryfikacji szumów itd itp ( to wszystko za 550 zł z wymianą oleju i filtrów). totalna masakra. Fiat i niestety Alfa to totalna porażka.
    Topss, ja bym nie generalizowal. W Poznaniu bylem 3 razy w Auto centrum i juz nigdy wiecej tam nie pojade. Nawet nie bede tutaj przytaczal tej historii, bo jeszcze wlosy mi sie jeza na glowie.
    Do Pol-caru za to jezdze juz z druga Alfa (lacznie 5 lat), jezdzil tam tez moj ojciec i uwazam, ze to swietny w pelni profesjonalny serwis. Nigdy mnie nie zawiodl, jest otwarty od 6 do 22 i na dodatek za syboliczne 30 zlotych dostaje od nich samochod zastepczy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stawu
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 2005r Sedan

Domyślnie

Cytat Napisał ARman Zobacz post
    Witam,
    Teraz pytanie, czy PTC wystepuje takze w Alfach z wloch?
    Ja sprowadziłem z Włoch i tej opcji nie mam ba nawet podgrzewania foteli nie mam. Według mnie całkiem zrozumiałe bo zimy ostrej brak chyba, że na północy kraju
    Alfa Romeo 146 1.4 TS '98, 156 1.8 TS '00, 159 1.9 JTDM '05

sebaa321
    Gość

Domyślnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C29847178.html ktokolwiek widzial ktokolwiek wie ???

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał sebaa321 Zobacz post
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C29847178.html ktokolwiek widzial ktokolwiek wie ???
    ma wyblakly znaczek, wiec pewnie nie bita przynajmniej przod
    a powaznie to ma dosc kiepskie wyposazenie (kolpaki, brak przyciskow na kierownicy, brak ksenonow). Nie ma tez informacji o przebiegu i cena jest niska, wiec jak dla mnie oferta dosc podejrzana

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bolków
    Auto
    alfa sw159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie

witam, wczoraj zakupiłem swoją wymarzoną 159 1.9 jtdm 150KM, byłem w salonie fiata na sprawdzenie przed kupnem. za sprawdzenie całego zawieszenia, blacharki czujnikiem, dpf i silnika(komputer), i chcieli ode mnie 250 zl ale negocjowałem z kolesiem w serwisie i spóścił do 180 zł!!! Ogólnie polecam, takie rzeczy i powiedział że mam do wymiany łożysko, zbiorniczek wspomagania oraz osłonę przegubu a reszta jest ok!! narazie...