hahaha zaraz tam zgłupiał![]()
hahaha zaraz tam zgłupiał![]()
Chłopaki taki mały off-topic.
Ja mam problem, że po odpaleniu auta na zimnym obroty po dodaniu gazu szybko spadują (normalnie), a jak się pojedzie kawałek, obroty chwile stoją i dopiero zaczynają opadać.. Co jest grane ? Uciżliwe jest to przy zmianie biegów..
Sprawdź potencjometr gazu może to jego wina.
Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html
Gdzie on dokladnie jest ?
P.S Przyłączam się do tematu raz po raz czuje delikatnego muła przy 2.500rpm, ale nie czuc duzego spadku bo auto ciagnie do gory
Potencjometr masz przy pedale gazu. Mozeszgo sprawdzić w fesie. Tam gdzieś jest zolozenie pedału przyspieszenia w procentach. Sprawdzasz czy działa w pełnym zakresie.
Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html
No i jest tak samoDziwne to jest, bo raz muli mocniej, tak jakby w ogóle turbina nie chodziła, a czasami jest chwilowy kop. Jest trochę lepiej z tymi kopami już, myślę o zapieczonej zmiennej geometrii łopatek, która powoli puszcza. Poprzedni właściciel użytkował Bellę dom - praca, także myślę, że tu mogłaby być wina zapieczonych łopatek. Auto nie kopci (uprzedzam pytania )
![]()
to raczej nie łopatki, możesz je sprawdzić fesem, jak cięgło pracuje normalnie, to i łopatki pracują
Podepnę się pod temat bo ma podobny a właściwie to chyba identyczny problem :/ I do tego nie mam teraz laptopa i nie mam jak podpiąć alfy .... Na zimnym silniku nie czuje aby muliło na gorącym jest różnie i to jest dość uciążliwe przy jeździe po mieście nie może się wogóle zebrac brak reakcji na gaz a po chwili rakietadziś próbowałem ruszać śrubokrętem to cięgno od zmiennej geometrii przesuwa sie lekko ale po depnięciu na gaz reaguje z opóźnieniem a niekiedy dopiero po przekroczeniu 3000tys obr i dodam ze wtedy wkręca się dość wolno ... przewody od podciśnienia całe ale zauważyłem ze na tym gumowym wężyku co do turbo idzie prawie nie ma podciśnienia tzn raz jest raz nie ma
a i silnik bede miał ten 140km tak wychodzi według tabliczki 2001r a w dowodzie wbili 150km![]()
Ostatnio edytowane przez albert51 ; 02-04-2014 o 16:09
Sprawdźcie jak działają wam czujniki temperatury powietrza i powietrza turbo (jeśli jest to związane z temperaturą). Warto by też zobaczyć do akumulatora podciśnienia.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 02-04-2014 o 17:21
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
W tym problem ze ja narazie nie sprawdzę czujników nie mam czym :/ może kolega Paweł 166 sprawdzi Ja może się skusze na to czyszczenie EGR choć wolałbym najpierw pod kompa podpiąć bo jechałem alfa godzine temu i jest znowu nieźle nie jest co prawda tak czuła i agresywna reakcja jak ja kupowałem ale jej tak bardzo nie muli