Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 154

Temat: [156] Vernet VS. EPS - który termostat wybrać?

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

tak działają vernety niestety, od razu po zakupie nie działają - sprawdzone w 3 różnych samochodach, zakupione w 3 różnych sklepach
    bocian, gdzie Ty je kupujesz ? może mi zamówisz ?

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Ja dziś po pracy pojeździłem po mieście sprawdzić termostat.
    -Otwiera się kiedy wskazówka jest na ok 90st, przy 70st zamyka.
    -Wskazówka robi kilka takich wahnięć, termostat otwiera się i zamyka, dopóki temperatura między silnikiem a chłodnicą się nie wyrówna, później zaczyna trzymać ok 90st.

Poprzedniego verneta zakupiłem na Allegro, być może była to jakaś podróbka. Mam nadzieję że ten zakupiony w IC wytrzyma próbę czasu dłuższą nić rok

---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:00 ----------

Aha dodam że ubytek płynu podczas wymiany termostatu jest nieduży i wynosi niecałe dwa litry. Jak się sprytnie odczepi węże od chłodnicy i nagrzewnicy i zagnie do góry to nie wyleci z nich woda, z bloku silnika wyleci może z 0.7litra i tyle samo z węża nagrzewnicy. Ja pod termostat podłożyłem worek po którym płyn ściekał mi do miseczki postawionej pod skrzynią. Po całej wymianie dolałem litr świeżego płynu i ok 0.7 litra odzyskałem z płynu spuszczonego, odfiltrowując przez szmatkę nagar po starej chłodnicy.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Qrcze kolego a nie lepiej było wymienić na nowy płyn? Tani jak barszcz. Nie wiadomo kiedy ci się jeszcze taka okazja trafi. No chyba, że masz tego Verneta - taki żarcik.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Tak bo mam już drugiego Verneta, ten pierwszy wytrzymał rok i dwa miesiące, w zeszłym roku wymieniany!! nawet nie zdążyłem go zareklamować. Szlag go trafił i w ogóle się już nie domykał, puszczał od początku na chłodnicę. Teraz mam drugiego Verneta, jak do tej pory działa, ale na jak długo to nie wiem. Wczoraj zrobiłem 30km i cała trasę obserwowałem jego zachowanie, wskazówka temperatury lata góra-dół,góra-dół i tak co chwilę. Mam nową aluminiową chłodnicę która bardzo dobrze chłodzi, może to przez nią?

Z czystej ciekawości się zapytam ile zapłaciłeś za tego 1 Verneta a ile za tego 2?

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Mario cały płyn jaki miałem w obiegu przed wymianą termostatu był nowy i miał dwa tygodnie, bo dwa tygodnie temu wymieniałem chłodnice razem z nowym płynem. Zapłaciłem 50zł za 5 litów. Teraz przy wymianie termostatu dolałem jeszcze raz litr nowego płynu i niewiele poprzedniego który miał zaledwie dwa tygodnie.

Za termostat zapłaciłem w IC 155zł, za pierwszy z Allegro coś ok 70-80zł. Oba Vernety.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

No to mi wyjasniles sytuację. Zwracam honor

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Osięciny / Włocławek
    Auto
    Brak :(

Domyślnie

Właśnie ja mam ten sam problem co Motofan, jadąc 100km po trasie, cały czas wskazówka pracuje ~70 - 90 (odczyt z zegara) no chyba tak nie powinno być. Kolego Bocian a jaki ty masz model "verneta" bo chcę kupić taki który będzie mi trzymał te 90 stopni a nie jak do tej pory.
    Alfa Romeo 156 2.0 TwinSpark 1999 M.1.5.5

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Maciek_156 opisywał ten symptom jako prawidłowy właśnie, że wskazówka na początku może być przed 90st nawet jak się unormuje, z wahaniem niby tez ok, bo puszcza i zamyka, choć mógłbym się czepić i powiedzieć że mógłby trzymać te 90st, ale dobrze dla mnie jak trzyma cały czas do 90st, wcześniej tego nie robił więc jestem zadowolony z pracy
    spalanie 7.8l/100km

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał DaVeD Zobacz post
    Kolego Bocian a jaki ty masz model "verneta" bo chcę kupić taki który będzie mi trzymał te 90 stopni a nie jak do tej pory.
    nie pamiętam dokładnie nr - po prostu mam odpowiedni do mojego silnika i już

mój super dostawca - puotek
    polecam
    hasło zniżkowe "bocian"

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Peszysz mnie