tak działają vernety niestety, od razu po zakupie nie działają- sprawdzone w 3 różnych samochodach, zakupione w 3 różnych sklepach
bocian, gdzie Ty je kupujesz ? może mi zamówisz ?
Ja dziś po pracy pojeździłem po mieście sprawdzić termostat.
-Otwiera się kiedy wskazówka jest na ok 90st, przy 70st zamyka.
-Wskazówka robi kilka takich wahnięć, termostat otwiera się i zamyka, dopóki temperatura między silnikiem a chłodnicą się nie wyrówna, później zaczyna trzymać ok 90st.
Poprzedniego verneta zakupiłem na Allegro, być może była to jakaś podróbka. Mam nadzieję że ten zakupiony w IC wytrzyma próbę czasu dłuższą nić rok
---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:00 ----------
Aha dodam że ubytek płynu podczas wymiany termostatu jest nieduży i wynosi niecałe dwa litry. Jak się sprytnie odczepi węże od chłodnicy i nagrzewnicy i zagnie do góry to nie wyleci z nich woda, z bloku silnika wyleci może z 0.7litra i tyle samo z węża nagrzewnicy. Ja pod termostat podłożyłem worek po którym płyn ściekał mi do miseczki postawionej pod skrzynią. Po całej wymianie dolałem litr świeżego płynu i ok 0.7 litra odzyskałem z płynu spuszczonego, odfiltrowując przez szmatkę nagar po starej chłodnicy.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Qrcze kolego a nie lepiej było wymienić na nowy płyn? Tani jak barszcz. Nie wiadomo kiedy ci się jeszcze taka okazja trafi. No chyba, że masz tego Verneta- taki żarcik.
Mario cały płyn jaki miałem w obiegu przed wymianą termostatu był nowy i miał dwa tygodnie, bo dwa tygodnie temu wymieniałem chłodnice razem z nowym płynem. Zapłaciłem 50zł za 5 litów. Teraz przy wymianie termostatu dolałem jeszcze raz litr nowego płynu i niewiele poprzedniego który miał zaledwie dwa tygodnie.
Za termostat zapłaciłem w IC 155zł, za pierwszy z Allegro coś ok 70-80zł. Oba Vernety.
spalanie 7.8l/100km
No to mi wyjasniles sytuację. Zwracam honor
Właśnie ja mam ten sam problem co Motofan, jadąc 100km po trasie, cały czas wskazówka pracuje ~70 - 90 (odczyt z zegara) no chyba tak nie powinno być. Kolego Bocian a jaki ty masz model "verneta" bo chcę kupić taki który będzie mi trzymał te 90 stopni a nie jak do tej pory.
Alfa Romeo 156 2.0 TwinSpark 1999 M.1.5.5
Maciek_156 opisywał ten symptom jako prawidłowy właśnie, że wskazówka na początku może być przed 90st nawet jak się unormuje, z wahaniem niby tez ok, bo puszcza i zamyka, choć mógłbym się czepić i powiedzieć że mógłby trzymać te 90st, ale dobrze dla mnie jak trzyma cały czas do 90st, wcześniej tego nie robił więc jestem zadowolony z pracy![]()
spalanie 7.8l/100km