Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Dziwna korozja podwozia

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

Rozmawiałem z kilkoma niezależnymi blacharzami i wszyscy mówią to samo: wyciąć po szerokości odcinek gdzie są dziury i wstawić łatkę odpowiednio wyprofilowaną tak jak te przetłoczenia żeby się nie odróżniała i wszycy ponadto mówią żeby nie robić żadnych otworów tak jak to fabrycznie miało miejsce bo to jest newralgiczny punkt i nie do końca spełnia on swoje zadanie co widać na załączonym obrazku. Ja szczerze powiedziawszy chciałem te otwory więc już sam nie wiem. W sumie autem jeżdże praktycznie sam z tyłu nikt nie będzie siedział to i wilgoć się nie zbierze, a nawet jeśli to powinna odparowac jak w innych samochodach...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar adi.ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 110KM 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał czerwcowy0520 Zobacz post
    Dzisiaj, przed chwilą skończyłem wymianę oleju i filtru powietrza (swoją drogą ,,kapitalnie" rozwiązanego) i ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu, moim oczom ukazała się tragedia. Jak zapewne wiecie w podłodze biegnie 5 podłóżnych wybrzuszeń. Po obu stronach od kierowcy i pasażera. Przed tylnym zawiasem te wybrzuszenia zakończone są takimi półkolistymi otworami, o ile wiem to chyba odpowietrzniki. Przyjrzałem im się z ciekawości bo coś mi nie pasowało i rzeczywiście masakra. Po obu stronach mniej więcej oba otwory na środkowym wybrzuszeniu stały się dziurami z poszarpanymi od rdzy brzegami o średnicy 5-6cm. CO mnie zaskoczyło to to że spodziewałem się dziury na wylot a trafiłem na zdrową podłogę pod spodem. Ogólnie jeśli chodzi o resztę to są obtarcia gdzieniegdzie i rdzawy nalot, ale to jest akurat do zrobienia przy najbliższej konserwacji tyle tylko że teraz nie wiem co zrobić z tymi otworami, a właściwie nie można ich tak nazwać. Wygląda to tak jakby podłoga składała się z dwóch wartsw. Jedna gruba zewnetrzna a pod nią kolejna. Reszta jeszcze jakoś wygląda zresztą poniżej zdjęcie:

Spotkał się ktoś z Was z czymś takim? Jak się za to zabrać, czy robić łatki czy oszlifować brzegi i zabezpieczyć? NIe mam pojęcia po co te otwory i co z tym zrobić...

Bierz się za to jak najszybciej. Moja podłoga rok temu wyglądała tak samo a dzisiaj już są dziury na wylot i szukam blacharza. Boję się pomyśleć co jest dalej i ile to będzie kosztować. Alfka jest tak doinwestowana mechanicznie ze totalnie nie opłaca się jej sprzedawać więc chciałbym ją naprawić.

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

Jedyne wyjscie to znalezienie dawcy cięcie i spawanie...

Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2
    Alfa Romeo 147 JTD 1.9 8V 115KM >>> Alfa Romeo 159 JTDm 1.9 8V 130 KM ~ 155 KM

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 ECO Distinctive

Domyślnie

Naoglądałem się w warsztacie dziesiątek egzemplarzy AR 147/156 i dziwię się że takie Stilo 2001 którym się poruszam ma podłogę jak nową a auto niby klasę wyżej i z tego samego koncernu niestety ale nie ma co się równać z ubogim krewnym jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne. Nie rozumiem skąd ta różnica.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

No to widzisz, bo ja np jeszcze nie widziałem osobiście zgnitej 147. 156 owszem i to bardzo dużo, ale 147 żadnej
    Stilio też zgnije jak nie zadbasz. Podstawa to dobra konserwacja do kilka lat. Jak dbasz, tak masz.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 ECO Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    No to widzisz, bo ja np jeszcze nie widziałem osobiście zgnitej 147. 156 owszem i to bardzo dużo, ale 147 żadnej
    Stilio też zgnije jak nie zadbasz. Podstawa to dobra konserwacja do kilka lat. Jak dbasz, tak masz.
    Moje Stilo nigdy nie było zabezpieczane antykorozyjnie poza fabryką i nie ma ani grama rdzy a 147 tam gdzie pożałowali fabrycznie zabezpieczenia praktycznie każda ma już przynajmniej nalot. O 156 nie wspominam bo są egzemplarze już praktycznie bez progów.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Osobiście widziałem kilka stilo z rudą podłogą. Być może twoje jest jeżdżone w lepszych warunkach i jest garażowane.
    Moja poprzednia 147 też miała jeszcze oryginalne zabezpieczenie i grama rdzy nie było na niej. Tyle co na progach od kamieni spod kół, ale to się zawaliło barankiem i spokój.