Czeka się rozbieranie deski rozdzielczejgdzieś na forum na pewno gdzieś to znajdziesz
![]()
Czeka się rozbieranie deski rozdzielczejgdzieś na forum na pewno gdzieś to znajdziesz
![]()
Po zdemontowaniu schowka możesz wizualnie zobaczyć czy oś silniczków obraca się, czyli przestawia klapy. Silniczek klap powietrza zimne/ciepłe jest niżej (bliżej podłogi) a nad nim bezpośrednio od sterowania kierunku nawiewu.
Ja natomiast mam pytanie odnośnie tych silniczków. Na alledrogo silniczki te różnią się ilościami pinów (4 lub 5), ale też cyframi na nalepce. Czy cyfry te coś konkretnego oznaczają, czy też można wymienić silniczek na dowolny z innymi cyframi niż ten zamontowany w samochodzie?
Witam,
Również zaobserwowałem u siebie osłabione ogrzewanie, choć u siebie podejrzewam, że winę ponosi termostat. W tym temacie podzieliłem się swoimi obserwacjami -> http://www.forum.alfaholicy.org/147/...grzewanie.html
Problem nr 2, to dostępność termostatu do silnika 1.6 105 KM, który różni się króćcami, które są w obudowie termostatu, ale chyba w końcu coś zamówili i jest szansa na szybką wymianę.
Może Wy macie jeszcze jakieś inne pomysły, oprócz termostatu, które mogą być przydatne w moim przypadku, ponieważ w tym temacie jest jakakolwiek ożywiona dyskusja![]()
Ja bym za to nie obwiniał termostatu, tylko bardziej ten czujnik w panelu klimy![]()
zacznij od przedmuchania go z kurzy i kontroli czy mini smigiełko tam działa
Czujnik od razu sprawdziłem. Był przykurzony, wyczyściłem, poskładałem. Później odłączyłem akumulator na kilka minut - po podłączeniu zrobiła się adaptacja wszelkich klapek w sterowaniu. Wiatraczek w panelu klimatyzacji działa - dmucha powietrze na czujnik.
Ale nadal wydajność nie jest taka, jaką pamiętam z wcześniejszych lat.
A pomysł z termostatem dlatego, ponieważ podczas jazdy trzyma się około 70 st (zarówno wskaźnik na desce, jak i wskazania z ECU), co dla benzynowego silnika jest za małą wartością. Trafiam na powolny ruch miejski i temperatura dobija do 90 st, a po dłuższym staniu w korku zaczyna lecieć normalne ciepłe powietrze z nawiewów. Przejrzałem chyba cały wątek o termostatach i wnioski dla silników TS są takie, że jeżeli podczas jazdy trzyma 70, to raczej termostat... Co sądzicie o tym?
używałeś przy poprzedniej chłodnicy uszczelnieniacza?
Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią. Wykonałem dzisiaj drugi pomiar aktywny m.in. zrobiłem odczyt temperatury cieczy z ECU i zgodnie z wykresem termostat otwiera się przy około 82,5 st., choć wtedy na wskaźniku kabinowym widnieje już 90 st. Jak wiadomo temperatura otwarcia dla termostatu OEM, to 88 st., więc chodzi mi po głowie nie do końca sprawny czujnik temperatury wkręcony w termostat.
Może to on przekłamuje pomiary i ma jakiś wpływ?
Do tej pory nie wiem co konkretnie może być nie sprawne w moim termostacie, bo skoro trzyma szczelnie zamknięty mały obieg (więc jedna z typowych niesprawności jest wykluczona), otwiera duży obieg (dyskusyjna jest kwestia rzeczywistej temp. otwarcia), to jak wytłumaczyć to, że podczas jazdy na odcinkach 20-30 km osiągane temperatury na trasie są na poziomie 70-75 st (wg obecnych odczytów z ECU, ale rzeczywista wartość może się różnić)?
STOP!
Obieg mały Silnik-nagrzewnica-silnik zawsze jest otwarty. Termostat steruje tylko dużym obiegiem silnik-chłodnica-silnik.
Ostatnio edytowane przez supermajku ; 29-11-2013 o 21:00
Termostat jak otwiera duży obieg to mały zamyka. Nie wprowadzaj w błąd.
A co do problemu z nagrzewnicą to sprawdź temperature na nagrzewnicy po przez zdemontowanie obudowy.
Wymiziane z Androida!
Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 29-11-2013 o 21:03