Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Co kupić Alfa 147 1.9jtd albo 156 1.9jtd

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Konin/Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Jestem kawalerem, rodzina w najbliższym czasie się nie powiększy, do tej pory jeździłem punciakiem (nawet w szwecji nim byłem) i bardzo lubię małe 3 drzwiowe autka.
    Kosztów standardowego utrzymania jestem świadomy. Wiem, że auto było na bieżąco serwisowane i dbane, nie wiedziałem tylko czy silnik jtd 120km ma jakieś mankamenty, w sumie nikt mi nie odpowiedział, będę jeszcze myślał ale pewnie tak czy inaczej bella trafi w moje ręce, bo cena jest optymalna wliczając nawet koszt ewentualnej wymiany dwumasu.
    Jeśli ktoś coś więcej wie o tym silniiczku (1.9 120) to proszę jeszcze o info, oraz dziękuję za dotychczasowe porady.
    Pozdrawiam Pietro

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

jeszcze mam takie pytanie a z benzyniaków jest jakiś silnik warty polecenia czy raczej sobie odpuścić i kupić diesla?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Z benzynowych to zadbany JTS ale MUSI być zadbany i MUSISZ mieć to pewne. Inaczej +5kPLN po zakupie na remont tego silnika.
    Wiem, bo kolega ma i jeździłem i na prawdę czuć te 165 KM.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

cały czas mam dylemat co zakupić:/ kontaktowałem się ze znajomym co sprowadza samochody z Niemiec i powiedział że jak brać to tylko Niemca tzn VW, Audi, BMW a zapytałem o Alfe to powiedział "daj se spokój" bo autko ładne ale awaryjne tzn zawieszenie i elektryka a naprawy duuuużo droższe niż np VW czy Audi ( prawda to? )... zawieszenie wiem delikatne ale np Audi też stosuje podobne zawieszenie a co z elektryką naprawdę się psuje i naprawde kosztowniejsze od Niemca? Sam już nie wiem kogo słuchać :/ najbardziej mnie denerwują osoby które coś mówią o samochodzie o którym gdzieś słyszeli że tak miał znajomy znajomego np z Alfą że mu się psuła a znowu ma Forda czy VW i jest ok.Najczęściej albo źle eksploatują samochód i wymiany robią jak już jest za późno albo niestety trafi się na taki egzemplarz. Nie wiem POMÓŻCIE

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Podstawą jest samochód w dobrym stanie. Jeśli znajdziesz taką Alfę z dobrym silnikiem (lepsze opinie w tym modelu raczej mają diesle) to pozostanie Ci przygotować się na znane usterki, których możesz się spodziewać:
    -zawieszenie (wymieniasz na dobrych częściach i masz spokój),
    -osprzęt silnika jak EGR - czyścisz/sprawdzasz/odłaczasz/wymieniasz - rozkminione i niedrogie,
    -powiedzmy elektryka - część można naprawić samemu jak np. podnośnik szyb, ale niekoniecznie musi Ci coś paść, to tylko możliwość.

Każdy model Alfy, BMW czy VW ma swoje typowe bolączki i o tym trzeba pamiętać. Grunt to wybrać takie auto, które ma dobrze rozeznany problem, nie skrywa w sobie niespodzianek a naprawa tego problemu nie jest kosztowna. I w tym temacie moim zdaniem lepiej spisuje się Alfa JTD ze swoim zawieszeniem niż Golf V 2.0TDI ze swoją głowicą. To tyle od ex długoletniego właściciela Golfa IV TDI, z którego byłem naprawdę zadowolony.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

jak sprawa wygląda z rozrządem jaki koszt itd? i czy wierzyć poprzedniemu właścicielowi że wymieniał rozrząd nawet jak udokumentuje to fakturami/rachunkami/książką serwisową? i czy mogę np sprawdzić Alfę w serwisie ASO tzn. jeśli ma książkę serwisową to czy naprawy np wymiana rozrządu , zawieszenia itd są zgodne z książką tak samo przebieg? czy wystarczy mi tylko vin pojazdu i ktoś z forum może to sprawdzić?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar graffffik
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 i kilka innych...

Domyślnie

Ja za rozrzad z robocizna zostawilem 800zl

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Proste-jak chcesz większe auto to 156 jak trochę mniejsze 147.

Użytkownik Romeo Avatar sikor155
    Mieszka w
    łódz(Śródmieście)
    Auto
    AR 155 V6,156 1,8 16v

Domyślnie

koledzy na co luknąć jak będę kupował 156 1,9 jtd 105km
    Aktualnie AR 166
    3,0 24v 99
    3,0 24v 04

Były AR 155 1,8 8V 97R
    AR 155 1,8 FORMULA 94