Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Temat: Zaczynam mieć dość Alfy...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie Re: Zaczynam mieć dość Alfy...

Cytat Napisał Starscream
    Mam swoją Alfinkę od kwietnia tego roku, w tym czasie zrobiłem nią już 40 tys. km, ale wymieniałem w niej już takie rzeczy, o których w innych autach ludzie nawet nie słyszeli, że trzeba coś takiego robić.. Po kolei poszło: wysprzęglik, tydzień później sprzęgło, koło dwu-masowe, wahacze przednie górne, stabilizator, tarcze przód, tył (no to akurat w każdym aucie trzeba) fotel kierowcy (!!!!!!!) bo był krzywy, stabilizator silnika, łatałem kostkę pod fotelem od airbag'a, tapicerkę bagażnika, siłowniki podnoszenie klapy bagażnika, teraz szykuje się termostat, bo auto wogóle się nie nagrzewa, rozrząd, świece żarowe, ABS i kto wie co jeszcze wyjdzie... Do tego jeszcze malowałem ją bo mi się stary lakier nie podobał, bo był strasznie zniszczony... Koszt tych zabaw przekroczył dwukrotnie wartość auta, przecież to jest jakaś paranoja! Jest ładna, wyróżnia się z tłumu, fajnie się prowadzi, ale... Nie wiem, próbuje się na siłę przekonać, ale coraz mi ciężej.. :roll:
    Kolego, czym ty sie przejmujesz to, co ty wymieniłeś to dla mnie wielkie nic koledzy Majkel i Łukasz A znają mnie i moją, ale i ja wymieniłem.
    2 sondy, wszystkie gumy na przegubach, termostat, gumy na wahaczach i drążki stabilizatora, kompletne sprzęgło, panel od Klimy, liczniki, podnośnik el szyby, centralny zamek, błotnik, rozrusznik, akumulator, cała wiązkę silnika, kompletny układ napędowy (silnik, skrzynia, przeguby) całą ławę, maglownice, całą wiązkę oświetlenia tylnich świateł, poduszki mc persona + łożyska, poduszkę od skrzyni biegów, nie wspomnę juz o 3 kompletach świec i kabli zapłonowych, 2 cewkach i 2 modułach zapłonowych, czujniku biegu wstecznego, zacisku hamulcowym i linkach od ręcznego, strumienicy i jest tego jeszcze troszkę, ale ciężko mi to zapamiętać.

ale mam od czerwca 2007 roku i ma przejechane u mnie 18 tyś km. Ja jednak sie nie poddałem i dopieszczam te auto na swój sposób. Teraz jednak mam 2 połowie wymienione auto :d i a co do kosztów hmm teraz moja bella dla mnie jest bezcenna a jak bym miał komuś ja sprzedać to z 5 tyś bym dostał, łącznie auto + opłaty itp. + sekwencja + części itp. nie wliczając oczywiście ubezpieczenia i paliwka itp. kosztowało mnie z 18 tyś zł juz, ale kocham te auto i za wszelką cenę chce, aby jeździło po naszych drogach a nie żeby gniło na złomie .
    Alfa to historia to inny świat. Dlatego moja będzie ze mną jakieś 4 lata a później kolejna alfa a ta nie będzie miała już żadnego innego właściciela. Garaż albo stodoła i niech zostanie dla potomstwa

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

jeśli już się pocieszamy to ... ja swoją kupiłem za niecałe 7 kzł .. dołożyłem już 10 kzł .. no i co z tego ??

ale wiem jedno - moja 164 będzie miała u mnie dożywocie ...

EDIT:

aaa... i na wiosne wymiana amortyzatorów i całej reszty z tyłu co sprawia, że auto się ugina .. lepiej nie liczyć ile to będzie kosztować ..
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ASIUNIA
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

My z Danielem również kilka rzeczy wymienilismy, z konieczności niestety m. in. np. maska, oba błotniki przednie, zderzak przód, obie lampy przednie, chłodnica silnika, klimy, wiatraki, pas zamkowy, belka (ta pod maską), moduł świateł, intercooler, ale Alfa Romeo, ta marka za którą trzeba zapłacić, niestety musimy się z tym liczyć :wink:

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Hmmm....olej, pasek rorządu, napinacz,......zaraz chwilka napewno jeszcze coś było.., A - świece, chłodnica klimy(którą montowac musiałem na patent, bo pochodziła z modelu sprzed liftingu), filtr powietrza i regulator napięcia w altenratorze. A w przyszłości muszę coś grzebnąc z tylnym zawieszeniem (wszystkie gumy) i termostat wymienic, przy okazji plyn wywale stary i zaleje nowy. Jednak przyjdzie taki dzień, że naraz zapewne będe musiał robic wiele rzeczy. A w najbliższej przyszłości będe musiał jechac do speców od automatów, żeby mi olej zmienili(prawie 9 litrów) i założyli filtr olejowy do skrzyni.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

showtime
    Gość

Domyślnie

No i jak dlugo mozna tak inwestowac :>

Nie no dobra, zartuje. Ja tez kupe kasy wlozylem w 145 i wiem ze nigdy juz tego nie odzyskam... ale czego sie nie robi z zamilowania...

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Wszedzie na portalach alfowych gdy ktoś chce kupić AR doradzamy ,,nie patrz na cenę tylko profesjonalnie zweryfikuj stan techniczny auta'' a i tak jak przychodzi co doczego to ,,cena czyni cuda''.Sam osobiście szykuję się do sprzedaży swojej 159 i ciekaw jestem jak potencjalni kupcy strawią cenę krajowego ,bezwypadkowego w porównaniu do dzwonów z reichu ( niektórzy to tłumaczą od emeryta niemieckiego jeżdżony tylko w weekendy) bo z pierwszych przymiarek 5-6 tys różnicy będzie napewno. :wink:

Mr_Bungle
    Gość

Domyślnie

Ja swoją kupiłem z uszkodzonym silnikiem (ponad litr oleju na 1000km to przesada dla 5 letniego auta), więc zacząłem od remontu jednostki. Wyszło drogo, a można było tego uniknąć po prostu sprawdzając samochód z jakimś kompetentnym człowiekiem a nie ufając, że jak komis jest przy ASO to sami złoci ludzie tam sprzedają funkel-nówki. Poza tym zmieniłem alternator, przerywacz od kierunkowskazów i termostat. Na wiosnę zawieszenie będzie trzeba przejżeć i pogrzebać, gdyż autko mi skrzypieć zaczęło.

Ale jak czytam ten temat to mam wrażenie, że wszystkie najkosztowniejsze usterki, jakie nas spotkały można było wyłapać kupując samochód. A, że czasem trzeba zmienić gumy łączników, czy jakieś drobne pierdoły no to chłopaki trudno. Wszystkie auta się psują. Może to się wyda zabawne, ale termostat i alternator u mnie wytrzymały (patrząc na rok produkcji) dokładnie 2 razy dłużej niż podobne w Skodzie Fabii (chyba nawet z dokładnością do miesiąca), którą kupili swego czasu moi domownicy. Więc nie ma tak źle z tymi podzespołami do Alf, trzymają się elegancko.

showtime
    Gość

Domyślnie

Wszystko sie po jakims czasie konczy tylko jedno szybciej a drugie wolniej wszystko zalezy tez od eksploatacji

I nie wazne czy VW czy Alfa

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Napisał showtime
    Wszystko sie po jakims czasie konczy tylko jedno szybciej a drugie wolniej wszystko zalezy tez od eksploatacji

I nie wazne czy VW czy Alfa
    showtime pare lat temu tato sobie kupił golfa 1 gti fajne autko i o dziwo w ciągu 3 lat nie zepsuło sie nic poważnego. jedyny mankament to zaśniedziałe kable ale to z racji wieku a tak to tylko olej i jazda

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał FlaY
    golfa 1 gti
    Klasyk. Wtrysk K-Jetronic mechaniczny, 110KM z 1.6 przy czym masa własna koło 800kg i 4 biegi. Najszybsze VW GTI jakie wyszło i moim zdaniem Golf wart uwagi jeśli ktoś szuka klasyka, bo II ka zwolniła, IIIka była jeszcze wolniejsza, a IV to nieporozumienie. Jak to w TG mówili, jak Elvis- zaczął jak gipki młodzieniec, a skończył jak galaretowata masa na kiblu.

Ale w tego typu pojazdach wolałbym R5 Turbo.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi