Bo to się nie płaci za robociznę a za wiedzę jak wymienic taką żarówkę...3 minuty to akurat tyle ile potrzeba
Bo to się nie płaci za robociznę a za wiedzę jak wymienic taką żarówkę...3 minuty to akurat tyle ile potrzeba
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
3 minuty ??chyba nie wiesz jak to wygląda w GT z ksenonami
zapewniam że duuuuużo
więcej czasu potrzeba niż 3 minuty![]()
Panowie to ja się podepnę z taką historyjką... najlepsze, że dotyczy ona również ASO we Wrocku. Poprzedni właściele Belli którą teraz jeżdżę mi to opowiedział - pojechał bo wyświetlała mu się informacja o wizycie w serwisie 20000km wiadomo o co chodzi, pojechał żeby mu to wykasowali, w sumie facet trochę nie pomyslał nie poszukał nie poczytał no ale dobra - pojechał, koleś wziął auto na hale - to juz jest dobre co nie, za pół godziny auto wyjeżdża i kasują gościa 100,- hahahaha ja pie...le!! Gdyby był normalny człowiek zrobił by to na parkingu, dostałby na przysłowiową flaszkę i po sprawie - tak więc zapraszam do ASO
Domyślam się, że masz wersję bez ksenonów.
Ja niestety mam te drugie i ostatnio jak odbierałem auto a serwisu (nie ASO), patrzę i widzę wymiana żarówki postojowej pięćdziesiątparę złotych. Sie pytam fajnego, skąd innąd mechanika, o co chodzi? A on mówi, że trudny dostęp - machnąłem ręką. Ale niedawno żarówa znowu się przepaliła. Postanowiłem samodzielnie wymienić głupią żarówę - w końcu facet jestem, to se poradzę. I wiecie co? Nie poradziłem sobie. Żeby wymienić żaróweczkę postojową przy ksenonach w 166 trzeba kolejno zdjąć: osłonę komory silnika, silnik od korektowa położenia świateł, generator do żarówki ksenonowej, wykręcić taki 10 cm dynks na końcu którego jest ta mała pieprzona żaróweczka. Potem trzeba to z powrotem poskładać do kupy i to nie wszystko: następnie trzeba podłączyć auto do examinera i z poziomu komputera ustawić silniczek od pozycjonowania ksenona. Inaczej się nie da.
Wolę zapłacic 50 zł.
szybki strzał![]()
Mi do 156 z 2001 potrzeba H6W, ale wsadziłem tam zwykłe takie jakie ma ojciec w swojej 156 z 1999r. chyba T4W (musiałbym sprawdzic dokładnie) i pasują, ale minimalnie słabiej świeca, choc to tylko postojowe.
Bez przesady nie trzeba nic podłączać do examinera wystarczy tylko silnik od pozycjonowania wcisnąć na swoje miejsce. Niestety dostęp z ksenonami jest nie bogaty, ale w 45 minut da się zrobić, ja wole sam wymienić tą żarówkę a za zaoszczędzone 50zł kupić skrzynkę piwa.
PS. Oczywiście pierwsze kupujemy skrzynkę a dopiero potem zabieramy się za wyminę tej nieszczęsnej żarówki.
U mnie nie za bardzo da się wcisnąć. Po włączeniu świateł widać, że ksenon się rusza, ale świeci w dół. Mechanik mówi, że trzeba go ustawić na komputerze. Może źle go zrozumiałem i chodziło mu o jakieś urządzenie do ustawiania świateł. W każdym razie elearn też każe ustawić pozycje świateł po wymianie tej żarówki.
trzeba jeną ręką przetrzymać klosz (od strony palnika, lampa jeszcze nie kompletnie złożona) a drugą wcisnąć silniczek na swoje miejsce. to jasne że trzeb ustawiać lampe ale nie poprzez komputer tylko przyrządem, po każdej ingerencji w lampę przy której poruszymy odbłyśnik trzeba ustawić lampę na wspomnianym przyrządzie.