Ostatnio edytowane przez omron8 ; 12-12-2013 o 15:16
Racja. Tylko my wiemy ,że nie jeden Twin Spark 16V był po ostrym zawale panewek i tego nie ukrywamy. Chodzi mi o wiarygodność tego raportu dla laika który chce kupić swoje pierwsze auto i będzie się kierował takim raportem. Dobrze wiemy jak stereotypy potrafią czasem nie słusznie zepsuć wizerunek marki, lub modelu. Co do silnika BMW to problem z panewkami jest w silniku 2,2. BMW oficjalnie się do tego nie przyznaje, ale pierwsze serie miały kłopot z wałami i jakością panewek. Co do raportu to owszem można się zasugerować, ale żebym w ciemno np. miał kupować Porsche 996 bo według niego to najbardziej niezawodne auto to nieeee
. Co do Porsche to moja ulubiona Niemiecka marka jak by mi ktoś stronniczość sugerował
![]()
Z tego co pamiętam Niemcy piszą jak przeprowadzali badania. A jak ktoś jest na tyle leniwy aby takowe objaśnienie przeczytać lub na tyle tępy aby je zrozumieć to już jego problem![]()
Ja uważam tak jak niektórzy tutaj pisali. Rankingi nie zawsze mają swoje odzwierciedlenie w praktyce i nie warto się nimi kierować przy zakupie samochodu. Mała usterka dla jednego, może być ogromną awarią dla drugiego kierowcy/właściciela samochodu.
Czytałem dokładnie jak oni przeprowadzają te badania. Jeśli ktoś chce kupić auto nie ważne jakiej marki i nie ważne z jakim silnikiem powinien zapytać ludzi, którzy posiadają dany model. Np. jeśli ktoś chce kupić 156 benzynę to na forum dowie się, że pewniej jest kupić V6 niż TS. Tak samo dowie się jak naprawdę jest z zawieszeniem itd. Ostatnio gdy szukałem silnika 1800 kompressor do Mercedesa Sportcoupe po 2002 roku , to na forum tej marki do dowiedziałem się kilku istotnych rzeczy. Posiadamy takie auto z przebiegiem 92 tysięcy kilometrów. W silniku urwał się zawór i silnik do wymiany. Teraz wiem że trapią ten silnik bardzo poważne usterki , a np. z raportu tego bym się nie dowiedział.
Alfy 156, 147 itd były i będą wysoko w takich rankingach bo były i będą awaryjne, taka prawda
Powoli się to zmieni poprzez 159, Brera i inne modele, które już będą na równi z innymi, może nawet lepiej
Stereotypy nie biorą się z nieba, taka prawda, coś musiało na to wpłynąć i podpowiem wam co..... FAKTYCZNA awaryjność tego auta![]()
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Jestem na forum Mercedesa ze względu na tą padlinę Sportcoupe. Ale mili tam ludzie i grzecznie mi wszystko opisaliCo do V6 to jakby ktoś mnie zapytał, to
bym mu doradzał taki silnik
A ja tak sobie czytam i się zastanawiam: "co za różnica?"Awaryjna czy nie i tak już wszyscy tym jeździmy i raczej taki ranking tego nie zmieni (nie zależnie jak bardzo prawdziwy)
Hej, nie martwmy się aż tak, cytuję: "Prezentujemy dziesięć ostatnich miejsc - czyli najbardziej awaryjne modele w wieku 10-11 lat, w kolejności od najmniej do najbardziej awaryjnego." 147 jest najmniej awaryjna w tej dziesiątce, najbardziej awaryjny jest Crysler PT Cruiser, właściciele tych aut niech się martwią.