Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Temat: Alfa 159 za +/- 20tys?

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

A ogłoszenia wertuj cały czas - czasem idzie trafić naprawdę fajne autko w bardzo okazyjnej cenie ;-) To, że auto ma odbiegającą od ceny rynkowej cenę nie znaczy, że trzeba je od razu skreślać.
    Ostatnio edytowane przez serath ; 28-04-2014 o 09:59

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy. 159 z 2006 roku nie utrzymasz za te same pieniądze co Avensis (i inne auta) z 1999 roku. Musisz mieć 2x więcej pieniędzy na części i serwis. W nowych autach wszystko jest większe, cięższe i droższe (zerknij sobie tylko na ceny dwóch kompletów opon zima+lato oraz kompletu hamulców – spokojnie możesz 5000 zł na to wydać). Elementów do psucia się jest więcej niż w starych autach, a części do nowych aut są sporo droższe.
    Przy alfie i felgach 16 (a raczej o takich myślę) to opony by były raczej 205/55 (mam rację?), czyli to co teraz mam w avensis, więc cena ta sama. Myślę, że opony to podobna cena, jeśli takie rozmary będę miał, natomiast hamulce - to wiadomo, że droższe, ale dużo rzeczy lubię robić sam, więc na robociźnie można zaoszczędzic i proste rzeczy robić samemu bo to dla mnie frajda Mechanika mam dobrego i znajomego, więc ceny roboty też kosmiczne nie są

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał marcin43210 Zobacz post
    Przy alfie i felgach 16 (a raczej o takich myślę) to opony by były raczej 205/55 (mam rację?)
    Z tego co podaje producent, to alu 16" wychodziły od nich z 215/55. Pamiętaj, że część 159 fabrycznie miało 17" albo i więcej (ti).

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

No ja raczej celuje w 16... najwyżej z 17 zmienię. A jeśli dałbym 205/55 to może tak być czy nie? Nic obcierać nie będzie bo mniejsza opona, więc nie widzę przeciwwskazań, ale proszę o opinie kogoś , kto się bardziej zna

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto
    black 159 1.9 JTD 16V 150KM

Domyślnie

Cięzko stwierdz czy kupisz cos sensownego za 20k raczej celowal bym w okolice 23-25k to realna cena za rocznik 2006..
    swoją kupiłem za23k , bardzo zadbana, przebieg 179k , niestety nawet takie zadbane auto z tym przebiegiem wymaga wkładu,
    po 10k (6msc)
    wymienialem amory tył + spręzyny , moglem wymienic same spężyny po pękła mi jedna, ale po co , wymieniłem też tacze i klocki bo były jeszcze orginalne ! zabieram sie za wymiane kolektora, bo lista juz dawno spadla , wiec jak dolicze jeszcze opony to przez pół roku dołozylem 4k do BARDZO ZADBANEJ sztuki z bardzo niskim jak na diesla przebiegiem 179k(8lat)
    a juz mi cos zaczyna z przodu stukac bo tam jeszcze orginalny zawias jest..

moja rada ode mnie , przejedz się zdrową sztuka 159 by mieć chociaż porównanie jak powinna chodzić ( silnik i zawias)

omijaj te które wiszą na allegro dlużej jak od miesiąca .. sam kupowałem auto w połowie pazdziernika i jak wchodze na allegro to ciagle widze te same sztuki .. jak chocby bladoniebieskie kombi z 2009 roku

jesli znajdziesz alfe gdzies dalej jak 200km . popytaj po forum , moze ktos z nas mieszka bardzo blisko , sam sprawdzalem ostatnio alfe koledze który mieszkal 200km dalej / rodzynek z allegro okazal sie podrapanym zdzorem..

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

Cytat Napisał tobiasz1988 Zobacz post
    Cięzko stwierdz czy kupisz cos sensownego za 20k raczej celowal bym w okolice 23-25k to realna cena za rocznik 2006..
    swoją kupiłem za23k , bardzo zadbana, przebieg 179k , niestety nawet takie zadbane auto z tym przebiegiem wymaga wkładu,
    po 10k (6msc)
    wymienialem amory tył + spręzyny , moglem wymienic same spężyny po pękła mi jedna, ale po co , wymieniłem też tacze i klocki bo były jeszcze orginalne ! zabieram sie za wymiane kolektora, bo lista juz dawno spadla , wiec jak dolicze jeszcze opony to przez pół roku dołozylem 4k do BARDZO ZADBANEJ sztuki z bardzo niskim jak na diesla przebiegiem 179k(8lat)
    a juz mi cos zaczyna z przodu stukac bo tam jeszcze orginalny zawias jest..

moja rada ode mnie , przejedz się zdrową sztuka 159 by mieć chociaż porównanie jak powinna chodzić ( silnik i zawias)

omijaj te które wiszą na allegro dlużej jak od miesiąca .. sam kupowałem auto w połowie pazdziernika i jak wchodze na allegro to ciagle widze te same sztuki .. jak chocby bladoniebieskie kombi z 2009 roku

jesli znajdziesz alfe gdzies dalej jak 200km . popytaj po forum , moze ktos z nas mieszka bardzo blisko , sam sprawdzalem ostatnio alfe koledze który mieszkal 200km dalej / rodzynek z allegro okazal sie podrapanym zdzorem..
    No to taką kwotę, o której mowisz, też biorę pod uwagę. Wiesz... jeśli miałbym doliczyć opony, hamulce, sprzeglo i reszte eksploatacji, co włożyłem w avensis to wyjdzie podobna suma... Ja nie robię wielkich przebiegów (około 15k rocznie), więc po wymianie opon, hamulcow to wystarczy mi to na baaaaardzo długo tak naprawdę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

No ja raczej celuje w 16... najwyżej z 17 zmienię. A jeśli dałbym 205/55 to może tak być czy nie? Nic obcierać nie będzie bo mniejsza opona, więc nie widzę przeciwwskazań, ale proszę o opinie kogoś , kto się bardziej zna
    Bedziesz obcierac. Miska po asfalcie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

Cytat Napisał Falcon40 Zobacz post
    Bedziesz obcierac. Miska po asfalcie.
    A widzisz... takiej opcji nie brałem pod uwagę Tylko zastanawia mnie czy przy tej szerokości (mowa o 205) bprofil będzie aż tak mniejszy, zeby napierniczać po asfalcie?;p 55% z 215mm to 118,25mm, natomiast 55% z 205 to 112,75mm czyli różnia to około 0.5cm...

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

A widzisz... takiej opcji nie brałem pod uwagę Tylko zastanawia mnie czy przy tej szerokości (mowa o 205) bprofil będzie aż tak mniejszy, zeby napierniczać po asfalcie?;p 55% z 215mm to 118,25mm, natomiast 55% z 205 to 112,75mm czyli różnia to około 0.5cm...
    Z własnego doświadczenia (215/55/R16) – miską po asfalcie niekoniecznie, ale do wielu kolein należy podchodzić bardzo ostrożnie...

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Z własnego doświadczenia (215/55/R16) – miską po asfalcie niekoniecznie, ale do wielu kolein należy podchodzić bardzo ostrożnie...
    Tym akurat tak bardzo bym się nie przejmował bo nawet avensisem, który jest wysoki, bardzo uważam... nauczylem sie tak na golfie iv, który wszędzie ryje michą... Także w tej kwestii jestem ostrożny bardzo. Poza tym auto, tak jak pisałem wcześniej, najwięcej jeździłoby po A4, więc płasko