Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: czujnik zapachów???

Użytkownik Świeżak Avatar mario0066
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTDM ti , 159 2.4 JTDM

Domyślnie

Witam , zauważyłem że na fullauto obieg zamknięty nie działa gdy przycisnę i włączę ''A'' to włącza się auto i przy dojeżdżaniu do świateł bądź w korkach obieg zamyka się samoczynnie. Zastanawia mnie dlaczego na fullauto obieg nie zamyka się .

Użytkownik Świeżak Avatar Michal777
    Auto
    AR Stelvio

Domyślnie czujnik zapachów???

Odświeżam temat. Chciałbym podpytać jak działa u Was czujnik zapachu i obieg wewnętrzny.

Dałbym sobie rękę uciąć, że do tej pory u mnie była możliwość ustawienia trybu Auto klimy (mam polifta, wiec Auto to to samo co Full Auto w przedliftach) razem z "A" w obiegu wewnętrznym. W tej chwili coś się zmieniło i nie jest to możliwe. Jeśli włączę klimę na auto, to obieg jest wyłączony (nie świeci się A ani pierścień wokół przycisku). Jeśli włącze "A" w obiegu wewnętrzym to wyłącza się Auto w klimie. Inaczej mówiąc nie można równocześnie ustawić "A" w obiegu i Auto w klimie.

Na zagranicznych forach pojawiła się informacja, że czujnik zapachu nie działa poniżej 6 stopni. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo sam w sobie ustawiony na "A" dziala idealnie, włączając obieg wewnętrzny gdy wyczuwa spaliny, bez względu na temperaturę, a nie działa jedynie gdy włączone jest Auto. Ponadto, tak jak wspomniałem, wcześniej obie opcje działały równolegle nawet przy minusowych temperaturach.

Czy macie pomysł co się mogło stać? Odłączenie akumulatora na chwilę nic nie dało.
    Ostatnio edytowane przez Michal777 ; 24-02-2016 o 12:03

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

A to nie jest tak, że jak dasz auto to i ten obieg będzie automatyczny (ale nie będzie paliła się jego lampka)? Mam chyba dokładnie tak samo, jak naciskam przycisk auto obiegu, to klima przełącza się na manualną...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Pamiętam że w instrukcji obsługi jest napisane że czujnik nie działa w niskich temperaturach. Jest też wyjaśnienie dlaczego tak działa.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Michal777
    Auto
    AR Stelvio

Domyślnie

Macie racje. Rzeczywiście poniżej 6 stopni nie działa. Znalazłem dziś ogrzewany garaż i sprawdziłem, że przy wyższej temperaturze wszystko wraca do normy i można włączyć równocześnie auto w klimie i "A" w obiegu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał Michal777 Zobacz post
    Macie racje. Rzeczywiście poniżej 6 stopni nie działa. Znalazłem dziś ogrzewany garaż i sprawdziłem, że przy wyższej temperaturze wszystko wraca do normy i można włączyć równocześnie auto w klimie i "A" w obiegu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Czujnik moze dzialac caly czas tylko obieg nie moze byc zamykany. Trzeba wymusic dzialanie czujnika.
    Nie dziala w automacie gdyz przy niskich temperaturach nie pracuje kompresor klimy. Przeciwdziala to zbieraniu sie wilgoci w samochodzie.

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Czy ktoś z Was przyglądał się wartościom odczytywanym przez MES z czujnika jakości powietrza (zanieczyszczeń)? U mnie MES pokazuje przez większość czasu wartość około 210%, czasem tylko spadając do poziomu 170-180%. Co ciekawe, w komentarzu do tego parametru jest informacja, że prawidłowe wartości to 20-60%, wszystko co poniżej lub powyżej to przerwa w obwodzie lub zwarcie. Dodam, że sama funkcja zdaje się działać poprawnie, przełącza się na wewnętrzny obieg w korkach itp, a i żadnych błędów w centralce klimy brak. Zastanawiają mnie tylko te odczyty w tej sytuacji. Czy ktoś mógłby sprawdzić, jak macie u siebie? Mam grzebać, czy to norma?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

u mnie na postoju też tak pokazuje, w czasie jazdy nie sprawdzałem