Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Temat: Pomoc w kupnie 156 czy 166

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Renault 19 1.8 16v

Domyślnie

Kwestie cenowe odstawmy na bok, z resztą widzicie jaki rozmach. Od 156 przed liftem po 159 juz zawendrowalem :-D
    Czyli można się kusić na 2.4 jtd?
    Jakie mniej więcej realne spalanie wychodzi w porównaniu do 1.9, tylko nie z kompa bo tam to pewnie jedna wielka bajka ^^
    Pozdrawiam i dzięki za porady!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar cargo241
    Mieszka w
    Będzin / Eerbeek
    Auto
    Alfa romeo Giulietta 1,4TB

Domyślnie

Kolego ja posiadam silnik 1,9 jtd mjet 16v 140km po lifcie i ten silnik nie zawiódł mnie nigdy , spalanie na trasie Polska Holandia 5,4 l przejechałem już 38tyś km i nie miałem żadnych problemów z tym silnikiem.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Cytat Napisał death Zobacz post
    Kwestie cenowe odstawmy na bok, z resztą widzicie jaki rozmach. Od 156 przed liftem po 159 juz zawendrowalem :-D
    Czyli można się kusić na 2.4 jtd?
    Jakie mniej więcej realne spalanie wychodzi w porównaniu do 1.9, tylko nie z kompa bo tam to pewnie jedna wielka bajka ^^
    Pozdrawiam i dzięki za porady!
    Sporo autostrady i trochę korka Wiskitki-Wawa Przyczółkowa. 156 2.4 150km i ostra jazda to 6.5, łagodna prawie litr mniej. Co by się zaraz nie zaczęło, na tej trasie nie da się półtora Siwca lecieć, za dużo TIRów, PKP Intercity, ślepe kobiety w SUVach, Peugeoty wiozące deski. Ale trudno się nią łagodnie przemieszczać..

pzdr, tadzikpl

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Renault 19 1.8 16v

Domyślnie

Cargo, do Holandii tez jeździłem w tamtym roku do roboty ;-)

Spalania widzę ze ok, i chyba skłaniam się do 2.4 bardziej

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał death Zobacz post
    Spalania widzę ze ok, i chyba skłaniam się do 2.4 bardziej
    Widzę, że generalnie chcesz diesla

Mam wrażenie, że cały temat sprowadził się w pewnym momencie do spalania. Jeśli tak to wygląda, to pamiętaj, że tak jak ktoś tu napisał: diesel pali połowę tego, co V6. Tyle, że jak tą benzynę masz z LPG, to kwotowo wychodzi na równo
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Widzę, że generalnie chcesz diesla

Mam wrażenie, że cały temat sprowadził się w pewnym momencie do spalania. Jeśli tak to wygląda, to pamiętaj, że tak jak ktoś tu napisał: diesel pali połowę tego, co V6. Tyle, że jak tą benzynę masz z LPG, to kwotowo wychodzi na równo
    Ja napisałem że pali połowę z tego co V6 :-). Wiadomo, że jeżeli chodzi o akustykę to Busso rządzi ale ciężko znaleźć z 2.5 ja właśnie mogłem mieć SW ale nie chciałem bo chciałem Berline. Jeśli chodzi o pokonywanie zakrętów to też jest frajda taka sama jak w V6. Ogólnie silnik 2.4 bardzo fajny, mało awaryjny i mnóstwo części do niego znajdziesz. Ja mam 2.4, kumpel w Thesisie ma 2.4 mój ojciec ma 2.4 w 166, a znajomy 2.4 w Brerze i wszyscy jakoś się odpychamy po naszych drogach i problemów z silnikiem nie ma. Zapytaj się Belfra- on ma ładną 2.4 na xenonie w SW wersja TI na sprzedaż. Nie wiem, czy jeszcze to aktualne ale jak z nim rozmawiałem w grudniu to jeszcze miał.
    Ostatnio edytowane przez Competizione ; 28-01-2015 o 00:26

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Renault 19 1.8 16v

Domyślnie

Generalnie to chce v6
    Ale widzę, że ciężki temat wiec i diesel może być.
    Jeszcze nie miałem,więc może warto spróbować;P

wiem ze diesel = benzyna z LPG dlatego tak również szukam

Moja pali 12 benzyny i 12 gazu, czyli drugie tyle zrobie na gazie

Jak go tu jakoś znajdę to zapytam

Pozdro

A propo, co sądzicie? Widzicie jakieś wady po zdjęciach?
    Kolega z miejscowości ją ma.
    Pare osób ma od niego samochody, i zadowoleni są, jak powiedzial tak było
    Wiem, pewnie powiecie "za tanio"
    ale raczej "swoim" gówna nie wciska Na żywo nie widziałem, tylko po zdjęciach
    Mówi że przebieg prawdziwy, w 2012r w Belgii w serwisie miala 75 000
    Nigdzie nie malowana
    Przód-tam co jest pomiete(błotnik stary wyklepany, uchwyt lampy pospawany, zderzak delikatnie pekniety) czesci te co były, nie nowe
    Poduszki całe
    i ogólnie mówi ze ladny samochód, czysty i zadbany
    http://autojola1.otomoto.pl/alfa-rom...C35632801.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Panowie pamietajcie starą prawde: auto sprzedaje sie KM a jezdzi Nm -amen .Ja kupilem diesla żeby mieć niutki i czym wyprzedzać .To że benzyna ma 190 kuni to fajnie ale prawie 400Nm w 2.4 dieslu objedzie te 220 Nm z benzyny przy każdym wyprzedzaniu a ile razy w życiu potrzebne jest te 8 s. do sety ? Ja bym na to aż tak nie patrzył,oczywiście dzwiek silnika i wibracje w dieslu to minus ale banan na twarzy przy wyprzedzaniu bezcenny.
    Possprawdzaj sobie dane na tej stronie: http://www.zeperfs.com/en/duel1207-10.htm

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Alfi Zobacz post
    To że benzyna ma 190 kuni to fajnie ale prawie 400Nm w 2.4 dieslu objedzie te 220 Nm z benzyny przy każdym wyprzedzaniu
    Skąd masz te dane? Z zeperfs? Tam jest niestety sporo głupot. Tak się składa, że miałem okazję jeździć tymi 190 kuńmi, jak piszesz i wierz mi, zdziwienie na twarzy kierowców diesli bezcenne
    Żeby nie być gołosłownym: przy próbie z GT 1.9 (150KM) jechaliśmy równiutko do 160, potem GT już słabła - zobacz sobie ile waży GT, a moja wtedy to była 166 2.5 z automatem. Jakbyś w to miejsce dał 156 na manualu, to by GT daaaleko z tyłu została. Diesle nadrabiają chipem - łatwo i tanio podkręcisz moc i wtedy jest fajnie.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

A no jest tam taka mala gwiazdka z opisem -Average Verified Performance czyli srednie zweryfikowane osiągi z róznych gazet tytl napisano niżej. Owszem nie traktuje tego jako wyrocznie bo błąd we wpisywaniu może się znaleść.Druga sprawa że napisałem wyraznie że chodzi mi o czasy wyprzedzania a nie o ustawke z kumplem na pustej drodze od zera do iluś tam .Trzecia sprawa porównałem diesla 2.4 ,385 Nm do benzyny 220Nm które różnią sie wagą kilkadziesiąt kg na korzyść benzyny (chyba 50) a dokładnie to trzeba spytać właścicieli .No nie ma bata żeby taka różnica Nm dała przewage benzynie.
    Ciekawy jestem jak by wyglądał taki pojedynek: Ty jedziesz swoją Alfą 60km/h tak jak zazwczaj jedziesz po mieście a obok jedzie Alfa 2.4 diesel obaj wciskacie pedał (bez redukcji) do prędkości powiedzmy 100km/h .