Czy muszę do zdjecia kolektora ssacego zdejmować rozrzad i pompę paliwa?
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Czy muszę do zdjecia kolektora ssacego zdejmować rozrzad i pompę paliwa?
Czy wywalenie katalizatora bedzie objawiac się jakimś błędem? Bez odłączenia czujnika temperatury spalin.
I tak, i nie. Katalizator jest w jednej puszcze z dpf. To zależy co chcesz zrobić.
Chce go usunąć i przelot bo wydaje mi się że to straszne kopcenie ma go zatkane (tak przynajmniej wygląda.)
Nie rozumiem co zatkane, ale napraw najpierw przyczynę. Jak naprawisz i pojedziesz na dłuższą przejażdżkę po autostradzie to sadza się wypali. Inna sprawa że obstawiam że katalizatora i dpf już dawno nie masz.
Już sam jestem zakrecony. Katalizator to górne zdjęcie czy dolne w przypadku 159?
Te zdjęcia pochodzą od różnych aut. W 1.9 masz ten większy:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...977581633.jpeg
W tej puszcze (znajduje się ona POD autem) jest na początku katalizator, a w dalszej części DPF. Moim zdaniem DPF nie masz już dawno (bo widzisz kopcenie). DPF zatrzymałby całą sadzę i nie widziałbyś kopecenia. Być może nie masz też katalizatora (bo często się wycina oba naraz), być może masz tylko pustą puszkę z rurą lub w ogóle samą rurę. Musisz sam poszukać i posprawdzać.
Generalnie jak wytniesz DPF to musisz go wyprogramować, w innym wypadku ECU może zgłaszać błędy (choć znam jedno auto, które nie zgłaszało). Generalnie to temat na dłuższą opowieść i ciężko w 3 zdaniach coś napisać.
Mam to i to. Na 100%.