To teraz jeszcze zdejmij rurę przed turbo i zobacz, czy tam z odmy nie wali olejem przypadkiem. Jak przed turbo sucho to cieknie turbo oczywiście...
Odkopałem ten temat, bo mierzę się z problemem ubytku oleju i podejrzewam właśnie turbo. Na 7kkm dolałem w sumie 1 l oleju 5w30 (Selenia). Sam fakt, że musiałem cokolwiek dolewać mocno mnie zastanawia, bo jeździłem jtd i multijetem bez dpf i nigdy nie musiałem dolewać olej między wymianami. Z resztą z tego co czytałem tutaj na forum to nikt nie narzeka na dolewki w 2.0 jtdm.
Poza wspomnianym ubytkiem oleju nie odczuwam w zasadzie żadnych innych niepokojących objawów -silnik i turbo ładnie pracują, nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, doładowanie bez zarzutu, błędów w ecu brak, dymienie nie występuje. Jedyne co sugeruje mi, że to może być turbo to olej w przewodzie wychodzącym z turbo do filtra powietrza, tutaj oleju chyba nie powinno być? Z drugiej strony, czy turbo potrafiłoby tak mocno puszczać olej bez występowania dymienia? To co jeszcze mnie martwi to wypalanie dpf średnio co 300-350 km mimo pokonywania tras w zdecydowanej większości ekspresowych, choć tu pierwotnie myślałem, że powoli już domaga się wymiany (mam nalatane 248 kkm a dpf pamięta jeszcze fabrykę).
Ostatnio edytowane przez majak ; 21-09-2019 o 20:54 Powód: literówka
Jak tyle musisz dolewać oleju przez wyciek przy turbo to by było widać, mi puszcza turbo olej na zewnątrz i to widać odrazu a nie dolewam oleju od wymiany do wymiany. Wymieniam olej tak co 12- 13 tyś.
Co do dpf-a to się kończy.
Ja mam tak samo, te łopatki też tak wyglądają teraz umnie. Jakieś 60 tyś. km temu wymieniałem właśnie te łopatki bo były zmasakrowane jakby tam wpadły śruby. Oleju mam trochę mniej ale to norma. Wczoraj wymieniałem obudowę chłodniczki egru bo był wyciek to się przyjrzałem turbinie i zauważyłem że mniej jest oleju pod turbina. Ewidentnie to zasługa nowego oleju Ravenol bo wcześniej lałem liqui molli i wszystko pod turbina było uwalone. Podczad ostatniej wymiany jakieś 8 tysi temu. wszystko tam umyłem dlatego widzę różnicę. A co do wycieku przypuszczam że mi na łożysku puszcza olej.