Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Auto dla Studenta -> czy Alfa 147 się nada?

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Jeśli chodzi o eksploatację Diesla ... 4 miesiące jeździłem dzień w dzien 3km w w dwie strony i do tego 2.4jtd 150km, kompletnie nic się z nim nie działo, silnik nie był nawet dogrzany bo ten okres trwał od lutego do maja, do pracy rano 1.5km zjeżdżałem z długiej górki na luzie zazwyczaj później się zatrzymywałem na kilka sekund przy skrzyżowaniu i potem lekki prosty odcinek pod pracę i tak przez 4 miechy.

Więc nikt mi nie wmówi, że eksploatacja diesla jest droga, każde auto ma bolączki, ale jak ktoś kupi zadbany egzemplarz nie włoży do niego nic taka jest prawda. Diesel ma kopa przy wyprzedzaniu będzie dawał na pewno większą pewność niż Twin Smark.
    2.0TS w 147 z Selespeed jechałem i nawet dawał radę, aczkolwiek był w chuuuuuuuu paliwożerny.

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    kompletnie nic się z nim nie działo

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    4 miesiące jeździłem dzień w dzien 3km w w dwie strony
    4msce, założmy, że świąt nie miałeś, czyli 3 x 120 dni = 360km z czego 180 zrobione na luzie. No to faktycznie jest próba badawcza
    Chłopie pojeździj takie odcinki po duzym mieście, gdzie stoisz w korku a nie jeździsz, wiecznie dusisz sprzęgło i stoisz na każdych światłach, do tego szybkie ruszania jak juz gdzieś się da bo inaczej Cie obtrąbią. I zrób dziennie tych odcinków 3km np 10 (do pracy, na zakupy, na basen, po znajomych, coś zjeśc, czy na uczelnie). Poeksploatuj auto rok czasu, dwa i zobacz jak ono dostanie w dupę i jak się zużyje.
    Głupi przykład hamulców - możesz do pracy robic 10km i użyć hamulca 4-5 razy, a możesz mieć 3 km i używać go non stop.
    Uważasz, że po roku czasu i w jednym i w drugim aucie zużycie będzie takie samo ?
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    4msce, założmy, że świąt nie miałeś, czyli 3 x 120 dni = 360km z czego 180 zrobione na luzie. No to faktycznie jest próba badawcza
    Chłopie pojeździj takie odcinki po duzym mieście, gdzie stoisz w korku a nie jeździsz, wiecznie dusisz sprzęgło i stoisz na każdych światłach, do tego szybkie ruszania jak juz gdzieś się da bo inaczej Cie obtrąbią. I zrób dziennie tych odcinków 3km np 10 (do pracy, na zakupy, na basen, po znajomych, coś zjeśc, czy na uczelnie). Poeksploatuj auto rok czasu, dwa i zobacz jak ono dostanie w dupę i jak się zużyje.
    Głupi przykład hamulców - możesz do pracy robic 10km i użyć hamulca 4-5 razy, a możesz mieć 3 km i używać go non stop.
    Uważasz, że po roku czasu i w jednym i w drugim aucie zużycie będzie takie samo ?
    Wiem o czym piszesz i masz rację, ale bardziej chodzi mi tutaj o zatykanie i inne duperelki jak inni wymieniają, jaki to diesel jest zły i nie dobry

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Ja tak wlasnie po miescie użytkuje wszystkie swoje auta, wcześniej miałem benzynę, teraz diesla. Nie widze roznicy w eksploatacji tych aut. Nic sie nie psuje, leje dobry olej, wymieniam co 10kkm. Tarcze i klocki starczaja na przynajmniej 50kkm. Jedyna roznica w eksploatacji pb i on jak dla mnie to wolne nagrzewanie sie wnętrza w on, wiec w zimie na krótkich odcinkach sie marznie. No i spalanie on na krotkich odcinkach jest wysokie ale i tak duzo nizsze niz pb.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar kemott7
    Mieszka w
    Działoszyn
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Co do TS się nie wypowiem, bo nie znam, ale mam w swojej 147 JTD 8v. Przez troche ponad 4 miesiace jak mam samochod zrobilem prawie 11 000 km. Jedyny wydatek jaki mialem to wymiana oleju po zakupie, lewy dolny wachacz i przy okazji przegłub, lozysko i czujnik ABS - 1100 zl z robota z mojej winy, bo na sliskiej nawierzchni uderzylem w kraweznik. Od polowy pazdziernika pracuje 2 razy w tygodniu, w jedna strone do pracy mam 70 km po landowkach, 90-95% dystansu przejezdzam na tempomacie 110 km/h przy spalaniu 4.7l. Samochod sluzy mi do pracy, odpalam go i gasze niezliczone razy, bo musze wejsc do kazdego klienta do domu, a mam ich ok. 100, spalanie wzrasta mi do ok. 5.3l, ale w drodze powrotnej znowu spada do swoich 4.7l i tak 2 razy w tygodniu. Dojazd do pracy i sama praca to ok. 350 km tygodniowo plus to co przejezdze sobie dla wlasnego widzimisie, wychodzi od 450 do 550 km tygodniowo, chyba ze zdarza sie jakie wypady ekstra. Przy aktualnych kosztach ON kilka ladnych groszy ponizej 4 zl roznica miedzy Renault Megane 1.4 w gazie, ktora pali prawie 2 razy tyle to doslownie grosze, a komfort jazdy, odczucia, wyposazenie, przyspieszanie i wyprzedzanie o niebo lepsze

P. S. 75 francuskich koni to nie to samo co nawet 55 niemieckich koni
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD - była :'(
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD - jest
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...7_kemott7.html <-- wbijaj śmiało

Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Minął prawie miesiąc od założenia posta Autora, jestem ciekaw na co sam się zdecydował bo się nie wypowiedział

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Na mazdę 3 podobno

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław/Świdnica
    Auto
    146 '99 1.9JTD 105KM

Domyślnie

Mam okazję jeździć Alfą 146 1,9JTD i 156 1,8TS.
    W mieście lepiej jeździ się benzyniakiem. Trzeba tylko pamiętać, że auto z gazem zawsze spali litra albo dwa benzyny na 100km. Jeżdżąc na krótkich odcinkach zdarza się, że na gaz wcale się nie przełączy i wtedy koszty mocno rosną. Spalanie na poziomie 12 litrów. Przebieg 170kkm. Silnik miał wymieniony tłok z pierścieniami, bo fabryczny pierścień był zbyt ciasny i pękł (na szczęście nie wyrządzając absolutnie żadnych szkód silniku), uszczelkę pod głowicą, panewki (profilaktycznie - było widać ślady zużycia) i przepływomierz.
    W JTD przy 290kkm wymieniałem sprzęgło. Była to pierwsza wymiana sprzęgła w tym aucie. Dwumasa została, bo nie było potrzeby jej wymiany. Wtryski oryginalne, turbo też. Auto nigdy nie spaliło mi więcej niż 7 litrów ON. Nawet jeżdżąc po Wrocławiu w zimie i korkach. Na trasie 5,5 - 6,1l.

Ja kupując Alfę 147 szukałbym silnika JTD o mocy 115km. Konstrukcja udana, mechanicy się jej nie boją, a jak czasem podciągniesz obrotomierz na czerwony pole w trasie to silniczek Ci się odwdzięczy bezawaryjnością, wyrzucając z siebie czarną chmurę po tygodniu albo dwóch zamulania w mieście

Polo 86c2f -> E30 -> Polo 86c2f -> Mondeo MkI -> Mondeo MkII -> Xedos -> 146 -> Volvo V50/Opel Astra F