Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Temat: Nagłośnienienie w GT

Użytkownik Ogier Avatar ToKo
    Mieszka w
    GLE / GDA
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm

Domyślnie

Panowie, jeszcze jedno pytanie..

Jeżeli z tyłu mam ori głośniki(domyślam się, że 2 ohm) a z przodu wrzucę 4ohmowe... to czy coś na tym ucierpi ? czy taki mix ohmów wpłynie na coś negatywnie ?

tak jak opozycjonista wspomniał na PW do mnie, cięzko będzie znaleźć 2ohmowe - i potwierdzam.. ma rację.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

nic się nie stanie, będą ciszej grały. Możesz próbować skorygować ustawieniami w radiu.

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

Cytat Napisał mlody354 Zobacz post
    A siedziałem w rocznym aurisie i 4letnim focusie za większe kwoty jak GT i tam to jest dopiero masakra.
    obawiam się że jak już tak piszesz co i jak porównywać to mógłbyś trzymać się zasad logiki i pomyśleć o tym czy oby na pewno Auris i Focus (pomińmy RS)
    kosztował/kosztuje w salonie więcej niż kosztowało nowe GT... trochę słaby klucz do porównywania wartości zastosowałeś
    tak się bawiąc to Panda czy 500 może być droższa od Rolls Royce`a - bzdura i absurd...

nie wymagajcie cudów albo jakości jak w aucie za 300k
    a 300kzł to co, że niby gra? wywalałem audio ze swojego byłego auta, cena salonowa 460kzł i najwyższe dostępne audio, nie grało lepiej niż to Bose w GT...
    oczywiście wywaliłem ten system i założyłem własny
    wklejałem też dopiero co zdjęcie z auta za drobne 850kzł - audio też nie gra (chociaż jest bardzo ładne)

jakbyś chciał posłuchać żenady w aucie za prawie milion zł to zapraszam na odsłuch do Łodzi

oba wspomniane to auta najlepszych niemieckich marek, obydwa z najlepszymi audio fabrycznymi, w obydwu ogranicznik mocy i żenujące
    pseudo suby w tylnych półkach pierdzące jak Kasprzak w stanie wojennym...

słuchałem najlepszych systemów fabrycznych na świecie, jedyny który oceniam jako do przyjęcia przy swojej cenie to pewien system
    Dynaudio w pewnym dużym niemieckim samochodzie, cała reszta to wyrzucone pieniądze w kwestii jakości dźwięku
    ...a i ten jeden można by zrobić dużo lepiej za tą samą kasę
    Ostatnio edytowane przez opozycjonista ; 13-02-2016 o 01:55
    ...

Użytkownik Ogier Avatar ToKo
    Mieszka w
    GLE / GDA
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm

Domyślnie

Panowie, dajcie już spokój z tymi przepychankami temat dotyczy nagłośnienia GT ;-)

troche to męczące przewijać kilka stron wywodów nt. innych droższych aut zanim się ujrzy odpowiedź na swoje pytanie ;-)

a tym czasem korzystajcie z pogody! robi się coraz cieplej - na polnocy czasem nawet słońce zaświeci

pozdr.

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

mnie męczy czytanie bzdur które wymagają sprostowania
    ...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał opozycjonista Zobacz post
    mnie męczy czytanie bzdur które wymagają sprostowania
    A mnie cwaniacy tacy jak Ty którzy nawet nie raczą sprawdzić cen ale do rozstawiania po kątach są pierwsi. Widzę że żadne audio nie jest dobre więc zakładam że pan od złotych wtyczek i kamieni do rozmieszczenia w salonie dla lepszej akustyki. Broszurek to Ty się chłopie naczytałeś a fizyki i tak nie oszukasz. Jest granica której nie przekroczy i ten sprzęt za 100k i ten za 300k ale co na ten temat może wiedzieć elektronik... Pewnie nic..

aa no i rzecz jasna ceny dla znawcy:
    Focus - 118 100zł - 2.0 TDCI
    GT - 108 900zł 1.9 JTD

Miłego weekendu strzel sobie piwko i nie spinaj bo Ci żyłka strzeli

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Broszurek to Ty się chłopie naczytałeś a fizyki i tak nie oszukasz. Jest granica której nie przekroczy i ten sprzęt za 100k i ten za 300k ale co na ten temat może wiedzieć elektronik... Pewnie nic..
    Opisz te granice Panie elektronik, ja z fizyki noga jestem Akustyk pewnie wiedziałby lepiej.
    W zasadzie zgadzam się z kolegą Opozycjonista (choć mam odmienne zdanie w wielu kwestiach) Nikt się tu specjalnie nie mieni jakimś wielkim audiofilem ale jeśli widzę jakieś ewidentne bzdury powielane jak legendy to też próbuje je prostować.
    Jakość dzwięku ma jakiś obiektywny wymiar, i jeśli ktoś pyta jak go osiągnąć to trzeba nieraz proponować "niepopularne bo drogie" rozwiązania. Pytający skorzysta lub nie.
    A dzwięk proponowany przez producentów aut to niestety jarmark i efekciarstwo dla 99% klientów. Nieliniowość, niedostatki wybranych pasm i braki w mocy to główne grzechy. Walka z nimi to niestety droga zabawa i czasochłonna i stąd opinia że tzw "audiofile" to cwaniacy wpędzający pytających w nieuzasadnione koszty. A niestety minimalny pierwszy krok to tak nielubiane wyciszenie drzwi. Wymiana głośników, radia bez kompleksowego podejścia to właśnie bezsensowne topienie kasy, leczenie pudrem syfu.
    Więc ja nigdy nie polecam żadnych głośników w zamian fabrycznych, bo taka zmiana nieraz pogorszy sprawę. Ale już w kwestii konkretnych modyfikacji chętnie podzielę się doświadczeniem.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

Focus ceny 2016, najwyższa dla 2.0 diesel manual 95040zł, pomijamy automat z wiadomych względów :
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ceny.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	104.2 KB
ID:	190942
    95040zł 2.0 diesel manual

GT 2010 1.9 diesel manual :

Nazwa:	gg.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	27.9 KB
ID:	190948

ceny Aurisa też sprawdziłeś cwaniaku i znawco ?

niestety źle zakładasz... elektronikiem też nie jestem ciekawe skąd taki pomysł tak btw
    a że lubię dobry dźwięk to inna sprawa

sprzęt za 100k i za 300k ? nie przypominam sobie żebym coś pisał nt takiego sprzętu
    ja fizyki nie mam zamiaru oszukiwać... za to kogoś oszukało Bose

...jeszcze dla przypomnienia jak dobre jest Bose w GT bo może przeoczyłeś :

Nazwa:	a.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	92.5 KB
ID:	190949
    może właśnie dlatego ten wyrafinowany przetwornik skierowano na łydki a nie uszy
    chcesz więcej zdjęć tego jakże udanego systemu ?

polecam też czytanie ze zrozumieniem - klucz > zawsze da się złożyć lepsze audio za cenę dopłaty do systemu fabrycznego
    dla większości nie ma takiej potrzeby, wystarczy im to co dostaną z fabryki

piwka nie lubię także dzięki za porady, miłych walentynek <3

- - - Updated - - -

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    W zasadzie zgadzam się z kolegą Opozycjonista (choć mam odmienne zdanie w wielu kwestiach)
    widzę że doskonale rozumiesz co miałem na myśli
    zaproponowałem pytającemu koledze uzupełnienie systemu o fabryczne głośniki - właśnie dlatego aby nie narażać go na zbędne koszty
    a to że słyszę/słyszymy czym jest system fabryczny to chyba nic złego
    ktoś może na tym skorzystać - ale przecież nie musi, wystarczy Bose - słucha Bose

nie musimy się zgadzać w każdej kwestii, jest forum, jest dyskusja i tyle
    ...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Zdeb
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    AR GT 1.9 JTD Blackline

Domyślnie

Witam panów i może też trochę spokoju wprowadzę, bo sam broniłbym zaciekle nagłośnienia BOSE w GT, dopóki nie usłyszałem naprawdę dobrze zrobionego nagłośnienia. Także jeśli ktoś nie ma porównania to będzie bronił jak dzik BOSE A swoją drogą może byście coś doradzili żeby wstawić tweetery jakieś zamiast tych bosowskich? Był kiedyś o tym temat, ale przestali produkować chyba tamte głośniki. Tylko nie startujcie z jakimiś za 400 zł para jak tyle warte to całe BOSE jest xD

P.S. Jest po co się brać za wyciszenie zwykłym filcem, czy taśmą dekarską będzie to coś warte ? http://allegro.pl/filc-miekki-plasty...971757325.html http://allegro.pl/tasma-dekarska-bit...848410675.html
    Inne maty bitumiczne nie wchodzą w grę ze względu na cenę...
    Ostatnio edytowane przez Zdeb ; 14-02-2016 o 23:16

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał Zdeb Zobacz post
    Inne maty bitumiczne nie wchodzą w grę ze względu na cenę...
    Te drogie to butyl, i on doskonale się sprawdza. Ma nieporównywalnie większą stratność od bitumu. Tak w ogóle to taśma dekarska wspólne z taką do caraudio ma tylko to że się klei i ma trochę cieniutkiego aluminium.
    Tłumienie nie polega na zaklejeniu dziur w drzwiach czymkolwiek tylko wytłumieniu "obudowy" czyli blach aby nie grały z głośnikiem (szczelność jest troszkę ważniejsza) a bitum tylko uszczelnia kominy
    Filc z kolei stosuje się do wyciszenia auta z ogólnych hałasów, z otoczenia, drogi, silnika, wydechu co uprzyjemnia odsłuch ale go nie poprawi.
    Jak uprzesz się na dekarkę to dobrze ją grzej bo zimą potrafi skruszeć a latem spłynąć (dosłownie) z drzwi. Ale uzyskasz tylko szczelność drzwi, pomoże to trochę w odtwarzaniu basu ale podbarwień (od blachy) nie zmniejszy.

Jeśli tych herców faktycznie nie produkują to szukaj cokolwiek taniego byleby zmieściło się za maskownicę. Chyba nikt na forum nie wskazał konkretnych modeli.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia