![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Dzięki za odpowiedziZa chwilę jadę do mechanika, zobaczymy co powie.
EDIT:
Byłem i niestety nie zastałem szefa. Pracownik powiedział, że pewnie nie był robiony szlif cylindrów oraz że po wymianie pierścieni należy przejechać co najmniej 4000 km aby się nowe ułożyły (od czasu wymiany jeszcze nie zrobiłem takiego przebiegu). Umówiłem się na poniedziałek na sprawdzenie kompresji. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio edytowane przez william1985 ; 22-05-2009 o 14:29
A jeszcze kolega mi podpowiedzia rzecz dosyc oczywista. Przeciez po robieniu uszczelki pod glowica powinno sie po jakims czasie wszystko dokrecic na nowo. A o tym juz mechanik mi nie mowil ... Jade niedlugo i musze go opieprzyc.
william1985 tak? może to samo jest u mnie... dziś pojade do gościa i zagadam
No cóż jednak mechanik raczej wie co robi i co zrobił. Dowiedziałem się, że:
@ Po pierwsze silniki Twin Spark są z tych nowocześniejszych i nie istnieje w nich coś takiego jak dokręcanie głowicy po wymianie uszczelki. Po prostu dokręca się wszystko raz z podanym przez producenta momentem obrotowym.
@ Po drugie w moim przypadku nie ma (jeszcze) powodów do paniki ponieważ silnik miał prawo "łyknąć" olej. A to dlatego, że w TS pierścienie są nowszej generacji chromowane i co za tym idzie wolniej się docierają i wolniej dopasowują do cylindrów(w starszych silnikach były pierścienie żeliwne a zatem dosyć miękkie i szybko się ścierające). Konkluzja jest taka, że mam jeszcze zrobić co najmniej 2000 km i wtedy określić czy nadal na wysokich obrotach silnik spala olej. W dodatku u mnie zużycie oleju rośnie za sprawą instalacji LPG.
Tak nawiasem mówiąc nie wiem czy to dociąganie śrub zależy to od kostrukcji samego silnika, czy też od technologii wykonania uszczelki. Słyszałem, że niektórzy producenci poddają uszczelki w procesie produkcyjnym wstępnemu prasowaniu z odpowiednią siłą na prasach co ma wyeliminować ewentualne przedmuchy i późniejsze dociaganie śrub.
Dokręcanie śrub w silnikach na lini produkcyjnej nie ogranicza się jedynie do użycia odpowiedniego momentu. Liczy się kolejność, moment wstępny oraz moment ostateczny po uzyskaniu którego często dokręca się jeszcze o pewien kąt np: 60 lub 90 stopni. Na temat dokręcania śrub można byłoby napisać pracę doktorską![]()
Ostatnio edytowane przez as ; 25-05-2009 o 22:17
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Panowie mam pytanie. Czy ten zestaw cewek:
ALFA ROMEO 156 2,0 TS CEWKA ZAPŁONOWA (640024875) - Aukcje internetowe Allegro
będzie pasował do Alfy 146 1.6 TS ?? Na oko wygląda identycznie jak w mojej Belli.
Stwierdziłem, że sprawdzę stan cewek i fajek i niestety końcówka jednej z cewek jest ułamana i może być słaby kontakt z fajką.
Poza tym zauważyłem, że w gniazdach świec nad 1 i 4 cylindrem jest trochę oleju. Czy to znaczy, że olej dostaje się do komory spalania i przechodzi przez gwint aż do fajek? W sumie innej możliwości nie ma...
Pytanie.
Wydaje mi sie ze to normalny objaw ale chcialbym sie upewnic.
Po ostrym dodaniu gazu przy obrotach powyzej 5500 z wydechu wylatuje szara chmura dymu, nie jak w starych dizlach ale wyraznie widoczna. Macie tak u siebie? Dodam, że wszystko z silnikiem jest wporzadku, nie traci mocy, nie szarpie, olej w normie itp itd![]()