Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: Problem 159 TBI

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wczoraj tak odpisałeś styl swojej jazdy ze naprawde zaczelo mnie dziwic po co wybrales tbi. wiesz, jezdzac bez naduzywanua gazu, wrzucajac luz podobne wrazenia można miec z 1.8mpi - on tez jedzie 160km/h a i może wiecej.

teraz sue wykrecasz ze nie naduzywasz luzu, a wczoraj pisales min tak
    Ale jeśli jadę drogą bez przejść dla pieszych, za mną nic nie ma i wiem, że mogę sobie najbliższe 2km jechać jak chce i warunki atmo są w porządku - częściej jeżdżę na luzie
    po czym pozniej proponowales test na autostradzie ze bedziesz przyspieszal i korzystal z luzu i ze spalisz mniej niz ja gdybym jechal ze stala predkoscia. jak tu nie uznac ze zachwalasz jazde na luzie i jak nie pomyśleć ze na cholere masz tbi skoro uprawiasz ekodriving (z powodow ekonomicznych i/lub ekologicznych)?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 tbi

Domyślnie

mały offtop....
    orientujecie się czy producent do TBi zaleca 98 czy 95, bo u mnie przy wlewie paliwa nie ma żadnej informacji...
    osobiście nie widzę żadnej różnicy

Auto

Domyślnie

w instrukcji 95,ale mozesz tez lac 98 (choc to nic nie da, choc z drugiej strony 98 moga byc lepszej jakosci paliwem(skoro kosztuja jednak wiecej) ). u siebie musze jednak lac tylko 98 bo przy chipie mapy zaplonowe ecu zostaly przestrojone wlasnie po 98

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Pierw lałem 98 bo gdzies to wyczytałem. Potem ktoś mnie uświadomił że 95 też można. I leje 95 , żadnych róznic w dynamice , spalaniu czy kulturze pracy nie zauważyłem. Tylko rób to na markowych stacjach.

Użytkownik Świeżak Avatar sailor
    Auto
    AR159 SW TBi Ti

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Przepływomierz? Nie bardzo wiem jak go sprawdzić.

NIe mam pojęcie odnośnie zmiennych faz i też jak to sprawdzić

Świece zmieniałem na nowe zaraz jak kupiłem auto w grudniu. wtedy nie szarpało, dopiero po jakiś 2-3 miesiącach zaczęło (zaraz po wgraniu update-u ECU w ASO (jakaś poprawka dla czujnika spalania stukowego pojawiła się bodajże w 2012r)). Była też sprawa, że jedna świeca była niedokręcona - tzn wykręciła się praktycznie bez żadnego oporu (choc raczej było szczelnie, nie wykręciła się sama tylko nie była dociągnięta wystarczająco).
    Co ciekawe po dokręceniu przez parę dni wydawało się OK, ale potem znów problem wrócił.
    Potem jeszcze raz sprawdzałem dokręcenie, ale było OK, po zmontowaniu wydawało się znowu OK przez parę dni i znów się zaczęłó. Jakoś mnie wczoraj oświeciło i zdecydowałem sie poodpinać wszystkie wtyczki kabli/sensorów na silniku. Gdzie się dało to trochę popodginałem styki, a te których się nie dało, przynajmniej parokrotnie założyłem i ściąnąłem i upewniłem się że wszystko jest dobrze podopinane.

Dzisiaj wyjechałem i było super płynnie, zero szarpnięć - ideał. Kurcze, może coś jest na rzeczy, coś jak w JTDM wtyczki wtryskiwaczy które potrafią robić jaja z zapalaniem silnika i różnymi skakaniami wskazówki prędkościomerza - może w niektórych TBI jest problem np z tymi wtyczkami na cewkach? COś że nie ma tak dobrego kontaktu jak być powinien, i coś zaczyna gorzej działać (słaba iskra, może opózniona, może sporadycznie zapłon wypada? (w każdym razie błędów nigdy nie było w komputerze))

Pojeżdżę parę dni i dam znać czy dalej jest OK. Jak nie to zacznę kupować jakieś używane przepływki, czujniki położenia wałków, ciśnienia, zawory, jakąś cewkę na podmianę, nowe świece itp i będę podmieniał po kolei, bo muszę to w końcu rozwiązać (trochę mnie to irytuje).
    Cześć!
    Jak możesz przypomnij powód wgrywania update softu w ASO. I jak można powiedz jaki był koszt takiej imprezy.
    Pzdr.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Auto

Domyślnie

po prostu wiedziałem że jest update i wiem że u niektórych właścicieli TBi z Alfaowner.com rozwiązywał problem z jakimś ścinaniem mocy na wysokich obrotach czy coś takiego (chyba komputer potrafił normalne warunki spalania zinterpretować jako spalanie stukowe - pewnie za duża czułość dla czujnika była ustawiona). u mnie nie było żandych problemów, ale skoro wiedziałem że jest update, to przy okazji serwisu klimatyzacji, zażyczyłem sobie podpięcie pod komputer i wgranie updatów jakie sa dostępne. Dla mojego auta wyskoczył właśnie dostępny update dla czujnika spalania stukowego, i jego mi wgrali. gdzieś mam jakiś wydruk potwierdzający.
    Ile to kosztowało nie pamiętam, chyba policzyli za dodatkowy czas, zgaduje pewnie max 50 zł.
    Nie wiem czy jest sens wgrywać jeśli wszystko jest OK, a tym bardziej teraz, kiedy mniej więcej od tego czasu na zimnym mam szarpania.

- - - Updated - - -

Mam prośbę, ktoś może zrobić odczyty ilości powietrza z przepływomierza na zimnym i rozgrzanym silniku, powiedzmy na wolnych obrotach, 2000obr i 4000obr a także na zgaszonym silniku (u mnie np alfaobd pokazuje wtedy 4kg/h). Chciałbym porównać z odczytami u siebie.

Dziś czyściłem przepływomierz (wymontowałem go i użyłem specjalny spray LiquiMoly do tego celu), oba sensory ciśnienia (w kolektorze ssącym i rurze do przepustnicy, tez tym sprayem), a do tego wymontowałem przepustnicę i też ją wyczyściłem z nagarów specjalnym sprayem do przepustnic i szmatką. Wszystko było trochę zasyfione, może coś to da, a na pewno nie zaszkodzi.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 29-10-2016 o 17:48

Użytkownik Świeżak Avatar sailor
    Auto
    AR159 SW TBi Ti

Domyślnie

po prostu wiedziałem że jest update i wiem że u niektórych właścicieli TBi z Alfaowner.com rozwiązywał problem z jakimś ścinaniem mocy na wysokich obrotach czy coś takiego (chyba komputer potrafił normalne warunki spalania zinterpretować jako spalanie stukowe - pewnie za duża czułość dla czujnika była ustawiona). u mnie nie było żandych problemów, ale skoro wiedziałem że jest update, to przy okazji serwisu klimatyzacji, zażyczyłem sobie podpięcie pod komputer i wgranie updatów jakie sa dostępne. Dla mojego auta wyskoczył właśnie dostępny update dla czujnika spalania stukowego, i jego mi wgrali. gdzieś mam jakiś wydruk potwierdzający.
    Ile to kosztowało nie pamiętam, chyba policzyli za dodatkowy czas, zgaduje pewnie max 50 zł.
    Nie wiem czy jest sens wgrywać jeśli wszystko jest OK, a tym bardziej teraz, kiedy mniej więcej od tego czasu na zimnym mam szarpania.

- - - Updated - - -

Mam prośbę, ktoś może zrobić odczyty ilości powietrza z przepływomierza na zimnym i rozgrzanym silniku, powiedzmy na wolnych obrotach, 2000obr i 4000obr. Chciałbym porównać z odczytami u siebie.

Dziś czyściłem przepływomierz (wymontowałem go i użyłem specjalny spray LiquiMoly do tego celu), oba sensory ciśnienia (w kolektorze ssącym i rurze do przepustnicy, tez tym sprayem), a do tego wymontowałem przepustnicę i też ją wyczyściłem z nagarów specjalnym sprayem do przepustnic i szmatką. Wszystko było trochę zasyfione, może coś to da, a na pewno nie zaszkodzi.
    Dzięki za odp. Z tego co pamiętam z Alfaowner był wątek likwidacji taką aktualizacją sporadycznie występującego, ale powtarzające się braku doładowania turbiny w niektórych TBi. Nie masz możliwości powrotu do wersji "1.0" że tak powiem, sprzed wgrania update-u? Niestety zauważyłem też u siebie tą "turbodziurę" i zastanawiam się nad aktualizacją, najchętniej bez nowych niespodzianek...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Auto

Domyślnie

nie wiem czy moznac wrocic, ale jak bede na zmiane oleju w grudniu to zapytam

Użytkownik Świeżak Avatar Tha
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    159 Berlina TBi '10 (Progression)

Domyślnie

wczoraj tak odpisałeś styl swojej jazdy ze naprawde zaczelo mnie dziwic po co wybrales tbi. wiesz, jezdzac bez naduzywanua gazu, wrzucajac luz podobne wrazenia można miec z 1.8mpi - on tez jedzie 160km/h a i może wiecej.

teraz sue wykrecasz ze nie naduzywasz luzu, a wczoraj pisales min tak

po czym pozniej proponowales test na autostradzie ze bedziesz przyspieszal i korzystal z luzu i ze spalisz mniej niz ja gdybym jechal ze stala predkoscia. jak tu nie uznac ze zachwalasz jazde na luzie i jak nie pomyśleć ze na cholere masz tbi skoro uprawiasz ekodriving (z powodow ekonomicznych i/lub ekologicznych)?
    [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]: Napisałem już raz, że jeżdżę tak dla testu spalania. Nie zamierzam się powtarzać, ani prostować czegoś bo, mnie źle zrozumiałeś ;]. Na co dzień jeżdżę inaczej. Nieważne już.
    Gdzie jest zapisany aktualny numer ver soft'u? Poprzez OBD go odczytam bez problemu? Jaką Ty masz aktualnie wersję?

Auto

Domyślnie

OK, jakoś tak zabrzmiało jakbyś ten luz nadużywał, co mnie i innych trochę zdziwiło. Nieważne.

Co do sprawy updatów/wersji softu. Z ostatnich logów z MESa, takie coś mi zapisało:
    ECU ISO Code: 08 07 98 08 04
    2016-10-15 17: 15:47 (Multiecuscan 3.2)
    CONNECTED TO:
    Alfa Romeo 159 1.8 JTS Turbo 16V (1750 TBi)
    Bosch Motronic MeD17.3.1 CF5/EOBD Injection (1.8)
    --------------------------------------------------------------

ECU ISO code: 08 07 98 08 04
    FIAT drawing number:
    Hardware number: 0261S04279
    Hardware version: 00
    Software number: 1037518485
    Software version:
    Homologation number: D173B0
    ECU programming date: 02/03/2016

właśnie jest ten programming date 2/3/2016, wtedy robiłem ECU update w ASO FAP (uwaga, data wyświetlana w formacie amerykanskim, miesiac/dzien/rok).

poprawka wyszła gdzieś w 2012r, w każdym razie jak ECU programming date masz przed datą produkcji auta, to masz na pewno wersję jak to inny kolega napisał "1.0".

jakies stare logi z grudnia zeszłego roku ze starszego MESa pokazywały takie dane ECU:

ECU ISO Code: 08 07 98 08 04
    2015-12-31 12:31:20
    CONNECTED TO:
    Alfa Romeo 159 1.8 JTS Turbo 16V (1750 TBi)
    Bosch Motronic MeD17.3.1 CF5/EOBD Injection (1.8)
    --------------------------------------------------------------

ECU ISO code: 08 07 98 08 04
    FIAT drawing number:
    Hardware number: 0261S04279
    Hardware version: 00
    Software number:
    Software version: 0102
    Homologation number: D173B0
    ECU programming date: 01/10/2010
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 29-10-2016 o 22:59
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.