Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Temat: olej-skrzynia

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Faktyczie Kolego - W tWOJEJ instrukcji jest wyraźnie napisane TUTELA ZC80/S, natomiast w tej ze strony:
    http://www.zola.neostrada.pl/
    napisane jest (s. 274) TUTELA ZC75 SYNTH :/

Wiesz zastanawia mnie jeszcze jedno - w jaki sposób zalewaleś świeży olej? Chodzi mi o to, że mechanicy mają coś ala mega "strzykawy" umożliwiąjace wpompowanie oleju do niekiedy trudno dostępnych otworów przeznaczonych do uzupełniania w skrzyniach tylnych mostach itd.
    Ostatnio edytowane przez as ; 02-08-2009 o 11:10
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

Nowy olej bardzo prosto wlać do skrzyni :-) Można kupic taką mega strzykawke, jak to nazwales, ale to koszt około 45 zł za metalową i około 25 zł za plastikową. Ja zrobiłem to domowym sposobem a mianowicie pojechałem do apteki kupiłem największa dostępna strzykawke (w moim przypadku udało mi się kupić tylko 60 ml ale wiem, że są też większe) następnie pojechałem do Castoramy i kupilem 25 cm wężyka który założyłem na końcówke strzykawki (zamiast igły). Wkładałem więc ten weżyk ze strzykawką do butelki z olejem, ciągłem do końca olej i wlewałem go do skrzyni, troche to czasochłonne zajęcie - około 15 minut zajelo mi wlanie 2 l ale wydałem zaledwie 2 zł a nie 25 zł lub 45 zł na pojedyńcza robotę. Wiec jak widzisz można sobie poradzić.

A co do warsztatów to kwestie wymiany oleju w skrzyni biegów jakoś bym im nie powierzył dla tego, że oni tą jedną mega strzykawa wlewaja rózne oleje nie myjąc jej po każdej pracy lecz dolewają kolejne oleje więc do skrzyni nie trafia olej jaki byś chciał ale mieszanka wielu olejów.

A co do oleju jaki powinien być w skrzyni to sam nie wiem dla czego jest różnica miedzy intrukcja oryginalna włoska a tłumaczoną na PL. Ja wyszedłem z założenia tak jak pisałem, że alfa to rodowita włoszka instrukcja włoska podaje taki olej więc taki zalałem. Nie mam zielonego pojęcia czy lepszy jest olej ZC80/S czy W90/M-DA lub ZC 75. Może ktoś sie orientuje i wypowie jak to jest? Ja zalałem to co zaleca producent.
    Ostatnio edytowane przez hobbit_666` ; 03-08-2009 o 00:13

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Wymieniłem niedawno olej w skrzyni biegów swojego bolidu. Postanowilem jednak pojeździć trochę zanim podzielę się spostrzeżeniami. Z uwagi na kiepską dystrybucję i nieprzystępną cenę postanowiłem odpuścić sobie oryginał. Zalałem zakupiony u jednego z Kolegów na forum zamiennik - Agip Rotra MP 80W/90 GL5 i muszę przyznać, że po kilku dniach eksploatacji jestem bardzo zadowolony.

Różnicę odczułem zaraz po wymianie jednak nie chciałem chwalić dnia przed zachodem słońca. Przejdźmy do konkretów - biegi wskakują lżej niż przed wymianą skrzynia pracuje nieco ciszej i co najważniejsze po wymianie nie miałem jeszcze problemu z wrzuceniem "jedynki" ani "wstecznego". Wcześniej od czasu do czasu zdarzały mi się problemy z wbiciem właśnie tych dwóch biegów - musiałem wówczas wysprzęglać i wrzucać bieg ponownie - po wymianie oleju w skrzyni jeszcze mi się to nie zdarzyło. Nie wiem jednak, czy wcześniejsze problemy spowodowane były jakością i/lub zużyciem oleju, bo fakt faktem ten stary nie wyglądał już najlepiej, czy może ilością, bo było go ok. 400 ml. mniej niż powinno.

Podchodząc obiektywnie do przejścia z zalecanego przez producenta oleju na zamiennik - nie sądzę, aby przyniosło to jakieś negatywne skutki tym bardziej, że specyfikacja zamiennika z oryginałem pokrywa się nie tylko w zakresie klasyfikacji lepkościowej (SAE 80W-90) oraz jakościowej (API GL-5), ale i w przypadku mniej istotnych klasyfikacji.

Na koniec z czystym sumieniem moge polecić zakupy produktów f-my AGIP u Kolegi fr33. Szybka wysyłka, dobry kontakt e-mail'owy, staranne zabezpieczenie towaru na czas wysyłki oraz ceny ze specjalnymi zniżkami dla ALFAHOLIKÓW - to tylko niektóre atuty współpracy z tym Kolegą. Myśle, że na prawdę warto!
    Ostatnio edytowane przez as ; 16-08-2009 o 15:26

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Kolego AS, a po dłuższej jeździe i rozgrzaniu oleju nie ma różnicy?
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Kolego AS, a po dłuższej jeździe i rozgrzaniu oleju nie ma różnicy?
    Jakoś się nad tym nie zastanawiałem, ale nie zauważyłem różnicy. W sumie nie powinno być różnic, bo specyfikacja oleju AGIP ROTRA MP 80W/90 pokrywa się ze specyfikacja zalecanego przez producenta oleju - TUTELA W90/M-DA. Co do wymiany - wspominałem już, że mój stary olej nie wyglądał najlepiej. Tak na prawdę nawet nie wiem co to było, może nawet nie był to oryginał :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

as
    a w jaki sposób wlałeś olej do skrzyni ? Strzykawka czy masz jakiś inny szybszy sposób ?
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 17-08-2009 o 19:24

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał r0bertos Zobacz post
    as
    a w jaki sposob wlales olej do skrzyni ? strzykawka czy masz jakis inny szybszy sposob ?
    Ja używam butelki plastykowej po płynie do mycia pearl drops naczyń z założonym kawałkiem wężyka gumowego.

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

A to nie lepiej lać od razu z butelki z olejem przecież to chyba taka sama wielkość ?
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 17-08-2009 o 19:24

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał r0bertos Zobacz post
    A to nie lepiej lac od razu z butelki z olejem przeciez to chyba taka sama wielkosc ?
    Tylko że korek butelki po płynie ma takiego konusa na który wkładasz rurkę i ściskasz kawałkiem drutu, a korek butelki z olejem jest płaski. No chyba że gwint ten sam. :/

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Nie wiem, jak inni ale je posłużyłem się lejkiem i wężykiem do paliwa. Nasunąłem końcówkę wężyka na króciec lejka, drugi koniec wężyka spuściłem pod skrzynię i umieściłem go w otworze do sprawdzania poziomu oleju w skrzyni. Pod samochodem Kolega pilnował czy wszystko OK, zaś ja polewałem od góry

Zamiast lejka można posłużyć się również plastikową butelką po napoju w której trzeba odciać dno i wywiercić w korku otwór o takiej średnicy, aby wężyk wchodził na lekki wcisk.

Na koniec nadminię, że warto jest przechylić nieco auto na jedną stronę, aby olej nie zaczął wyciekać pod koniec napełniania skrzyni :/