w czerwcu wymienialem termostat na nowy behr. Teraz gdy temp oscyluja w okolicach 10-15st, auto nie trzyma przy emeryckiej jezdzie 90st. Tez stwierdzilem ze ten typ tak ma, i ni warto znowu wymieniac termostatu.
w czerwcu wymienialem termostat na nowy behr. Teraz gdy temp oscyluja w okolicach 10-15st, auto nie trzyma przy emeryckiej jezdzie 90st. Tez stwierdzilem ze ten typ tak ma, i ni warto znowu wymieniac termostatu.
Czy to nie dziwne, że wszyscy mają takie same objawy? Wygląda na to, że ten typ tak ma! Mi padł rzeczywiście termostat nagle. Nie grzało w kabinie, na zegarze 50 C. Wymieniłem przedwczoraj na ori od Behra. Zapięty z nowym czujnikiem, wlałem borygo tyle ile ma być i wygląda to tak, że przy jeździe w okolicach 1,5tys. obrotów, temperatura sięga 60-70C. 2tyś i wyżej wskazówka rośnie do 90C, ale jak jade dalej jak kursant to temp. spada. Jak wyłącze ogrzewanie w środku, wskazówka idzie w góre do 90C i trzyma. Więc termos trzyma na pewno.
Tez jestem świeżo po wymianie termostatu. Mimo mrozów po minus 20 C, temperatura trzyma zadane 90C. Jedynie, na moment, czekając na światłach opada troszeczkę do 80/85C.
Właśnie zrobiłem trase na lotnisko. Temp zewn 0 st, autostrada tempomat 130 km/h i cały trasę temperatura miedzy 80 a 84 stopnie wg kompa a wskaźnik 1 mm przed pierwszą kreską.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Nie tylko termostat wpływa na temp. silnika, gdyby tak było, życie byłoby prostsze.
Wychodzi na to, że silnik nie wytwarza dość ciepła, by ogrzać wnętrze i jednocześnie utrzymać temp. silnika. Na pewno nie powinno mieć to racji bytu w jeździe, niezależnie od warunków pogodowych. W sprawnym wozie w ogóle. Stan, w którym nagrzewnica bierze więcej ciepła niż silnik jest w stanie wyprodukować jest chyba niepoprawny. Byłby to błąd konstrukcyjny. Z założenia układ powinien być tak zaprojektowany, żeby było ciepło we wnętrzu, a silnik pracował w temp. optymalnych, niezależnie od warunków zewnętrznych. Może dłużej trwać nagrzewanie silnika, ale jak już osiągnie ten stan powinien dać radę utrzymać temperatury w granicach normy. Powinien być stabilny, bo silnik nie lubi zmian ECT. Ogrzewanie szyby na full i high trwa ok. 5 minut, powinno dać radę utrzymać ECT.
- Chyba, że instrukcja mówi inaczej, że jak chwyci mróz nie należy zwracać uwagi, ani na wskaźnik, ani temperaturę i w AR tak właśnie ma być.
Ostatnio edytowane przez Majka ; 18-01-2017 o 00:02
W takim razie wszyscy posiadacze diesla mają auta nie sprawne
- - - Updated - - -
A Ty masz benzynę, więc wiedz, że benzyna całkiem inaczej się zachowuje. Więc to co piszesz, nie zgadza się z zachowaniem naszych silników.
W moim drugim aucie akurat benzynowym temp otoczenia na zewnątrz kompletnie nie ma wpływu na ogrzewanie w środku czy temp silnika.