Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: 147 115KM JTD Ciężko odpala / długo kręci

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Poszukiwacz
    Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Wróciłem od mechanika. Świece jak i przekaźnik(wymieniony) działają i grzeją poprawnie.Choć komputer nadal zgłasza ich błąd. Co do ciężkiego palenia to podobno może to być też wina rozrusznika który u mnie już ponoć dogorywa i "przepuszcza" - cokolwiek to oznacza.

Problem z zapłonem wygląda u mnie bardzo podobnie jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=WXznrQcYxc4 zwłaszcza to chrobotanie od około 7 sekundy.
    Ostatnio edytowane przez Poszukiwacz ; 01-02-2017 o 17:00

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

przekaźnik podaje jeszcze na podgrzewanie filtra paliwa... Błąd będzie ten sam ...

Mam nadzieję, że mechanik sprawdzał kable do świec... U mnie co jakiś tydzień muszę poruszać czapką z 3 świecy bo coś nie styka i łapie błąd. Po 2 odpaleniach błędu nie ma i przebujam się kolejny tydzień. Będzie cieplej to sprawdzę czemu ta czapka nie styka . Jeżeli mechanior sprawdzał przekaźnik osobno i świece osobno to niech sprawdzi jeszcze czy kable przewodzą... Jeżeli tak to zastaje obwód grzania filtra paliwa...

powodzenia...
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 02-02-2017 o 14:21

Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Napięcie na świece dochodzi. Najpewniej problemem będzie podgrzewanie filtra paliwa w takim razie - sprawdzę to.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał gramian Zobacz post
    przekaźnik podaje jeszcze na podgrzewanie filtra paliwa... Błąd będzie ten sam ...

Mam nadzieję, że mechanik sprawdzał kable do świec... U mnie co jakiś tydzień muszę poruszać czapką z 3 świecy bo coś nie styka i łapie błąd. Po 2 odpaleniach błędu nie ma i przebujam się kolejny tydzień. Będzie cieplej to sprawdzę czemu ta czapka nie styka . Jeżeli mechanior sprawdzał przekaźnik osobno i świece osobno to niech sprawdzi jeszcze czy kable przewodzą... Jeżeli tak to zastaje obwód grzania filtra paliwa...

powodzenia...
    Dobrze Ciebie poczytać Napisz mi jeszcze proszę czy ten podgrzewacz działa cały czas czy tak jak świece?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Niestety nie wiem czy podgrzewanie działa w tym samym czasie co świece czy inaczej...Miernik mógłby wyjaśnić

Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Autko odebrane. Sprawdzone świece, przekaźnik, ciśnienie paliwa. Wymieniony rozrusznik. Autko nadal ciężko pali. Mechanik powiedział, że nie wie czemu i "nawet z Plaka ciężko mu idzie". Zasugerował, że może rozebrać silnik i może uda się znaleźć przyczynę. Na razie odpuściłem.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Sprawdź kompresję na cylindrach, po co odrazu rozbierać silnik. Jeśli kompresja w normie to wtedy szukasz w osprzęcie. Wymienił rozrusznik i dalej lipa czyli ekspertów pseudo mechaników ciąg dalszy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar maras14
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Też proponuję sprawdzić kompresję, a jeśli nie robiłeś, to pomiar korekt wtrysków MES'em. Klap wirowych ta wersja nie ma ?

Auto
    147 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    Sprawdź kompresję na cylindrach, po co odrazu rozbierać silnik. Jeśli kompresja w normie to wtedy szukasz w osprzęcie. Wymienił rozrusznik i dalej lipa czyli ekspertów pseudo mechaników ciąg dalszy.
    Cytat Napisał maras14 Zobacz post
    Też proponuję sprawdzić kompresję, a jeśli nie robiłeś, to pomiar korekt wtrysków MES'em. Klap wirowych ta wersja nie ma ?
    Klap wirowych nie ma o ile wiem. Co do problemów z kompresją to faktycznie nie głupi pomysł. Jeszcze pytanie, załóżmy, że kompresja jest do chrzanu - objawów doświadczał bym zawsze czy tylko przy bardzo niesprzyjających warunkach? Bo aktualnie gdy jest w miarę ciepło lub (w przypadku mrozów) silnik złapie nawet minimalną temperaturę pali od strzału. Jeśli postoi na mrozie to zaczyna się problem.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Z tą kompresją chodzi tu bardziej o uniknięcie rozbierania silnika bez potrzeby. Tak mi teraz przyszło do głowy, sprawdź Mesem temperaturę zewnętrzną jaką odczytuje ECU.