Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: Czy da się założyć seryjne Xenony w miejsce normalnych lamp?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Dokładam właśnie seryjne xenony, ale nie mam instalacji przygotowanej pod nie (2010r).
    W tym tygodniu zdobyłem wszystkie potrzebne wtyczki z rozbitka-dawcy, chciałbym dołożyć brakujące piny do wtyków reflektorów. Póki co ściągnąłem niebieską zaślepkę od tyłu wtyku-dawcy, żółtą gumę pod nią, żółty plastik z wnętrza konektora i nie mam pojęcia co dalej. Ugrzęzłem na tym etapie:

Nie wiem jak wyciągnąć piny z uciętej wtyczki żebym mógł je dołożyć do wtyków w mojej instalacji (a nie chcę ucinać wszystkich przewodów i zamieniać wtyczek, chcę to zrobić bardziej elegancko). Piny niby widzę ale nie mam pojęcia co je blokuję, kombinuję z małym śrubokrętem z każdej strony, z pęsetą, nic nie działa.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151218_221045.jpg
Wyświetleń:	389
Rozmiar:	51.3 KB
ID:	186120   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151218_221056.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	61.2 KB
ID:	186121   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151218_224317.jpg
Wyświetleń:	369
Rozmiar:	31.6 KB
ID:	186124  
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 18-12-2015 o 22:47

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Wygląda jakby piny miały iść do tylu patrząc od strony tylnej wtyku. Przy pinach powinien być element blokujący (kawałek wystającej blaszki) żeby się samoczynnie nie wysunął.

Dzisiaj zaczął mi ten temat chodzić po głowie o chętnie poznalbym orientacyjne koszty takiej przeróbki. Dodam że mam fabryczna soczewkę, więc wymiana lampy chyba zbędna.
    Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 18-12-2015 o 23:14

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Wygląda jakby piny miały iść do przodu patrząc od strony wtyku. Przy pinach powinien być element blokujący (kawałek wystającej blaszki) żeby się samoczynnie nie wysunął.
    NIe idzie ani do przodu ani do tyłu. Spodziewałem się właśnie jakiejś blaszki którą trzba lekko przygiąć, ale z żadnej strony nic takiego nie widzę.
    Nie chcę uszkodzić też wtyku, więc na siłę nic jeszcze nie robię, w najgorszym wypadku będę przelutowywał całe złącze, choć wolałbym tego uniknąć i najlepiej podłączyć nowe kable bezpośrednio do pinu, tak żeby na zewnątrz nie było żadnych łączeń.

Dzisiaj zaczął mi ten temat chodzić po głowie o chętnie poznalbym orientacyjne koszty takiej przeróbki.
    Chyba nie polecam. Wziąłem się tylko dlatego że zanim sprowadziłem auto, za wczasu kupiłem reflektory, zderzak ze spryskami i PDC, zbiorniczek z 2 pompkami itp, więc już sporo kasy zainwestowałem. Zaczęło się to dlatego że nie mogłem znaleść auta w takiej specyfikacji jaką chciałem, myślałem że będzie łatwo dołożyć parę gratów - u wszystkich których wypowiedzi czytałem były kompletne instalacje (nawet w totalnie gołych wersjach), teraz już wiem że po lifcie nic nadmiarowego nie ma - ani kabelka. Niestety takie informacje do mnie dotarły jak już praktycznie wszystko miałem kupione.
    Koszty są dość spore, zderzak 1100zł (porysowany) z kompletną instalacją sprysków+PDC, przygotowanie zderzaka i malowanie ok 400zł, 2 xenony ok 1500zł, zbiorniczek spryskiwacza 150-200zł, sterownik z PDC przód 100zł, czujniki poziomowania xenonów z dźwigienkami 300-400zł (tego jeszcze nie kupiłem), różne wtyczki do instalacji, przekaźnik 50zł (szrot, nie łatwo znaleść bo nikt tego nie zostawia, trzeba trafić na rozbiórkę 159), kable/peszle 50zł, palniki xenonowe ze 200-300zł. Wychodzi ok 4tys. Część kasy odzyskam, bo będę miał do sprzedania kompletny zderzak, gotowy do założenia jeśli komuś pasuje kolor, i lampy H7 w wszystko w bardzo dobrym stanie, więc będę mógł trochę więcej krzyknąć.
    Roboty zapowiada się kupa. Najgorsze że robię z doskoku, mam chwilkę wieczorem to coś dziubnę, a przydałoby się zrzucić zderzak, i raz porobić od rana do wieczora, wszystkie instalacje przygotować, przetestować. Póki co głównie przygotowania, wczoraj np czyściłem nowe lampy, dziś kończyłem i wziąłem się za wtyki reflektorów.
    Nie zdecydowałbym się gdybym wiedział że nie mam instalacji i trzeba wszystko dorabiać. W takim wypadku raczej poszedłbym w rozwiązanie z hidretrofit.pl, przerobił tylko połączenie sterowania przesłoną bixenona w lampie (2 kabelki wewnątrz reflektora podłączyć od długich do sterowania przesłoną), i dodał tylko po spryskiwaczu tylko na światła mijania (+zbiorniczek, nawet nie wiem czy robiłbym osobną instalację dla spryskiwacza, czy nie zmostkował na stałe ze spryskiem szyb(co najwyżej wymienić bezpiecznik na mocniejszy)).

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

O cholera to widzę że "zabawy" co nie miara i koszty też nie małe, biorąc pod uwagę że też mam po lift chyba już mi to z glowy wybiles.
    To jest właśnie to że jak się robi coś z doskoku po robocie to ciężko idzie, znam to na swoim przykładzie...
    Napewno zajrzę na ta stronę i zobaczę co to dokładnie jest. Nie chce mieć później problemów na przeglądach czy np. Z upierdliwym policjantem co mu żona akurat w nocy nie dała...

Co do wtyczki spróbuj płaskim śrubokrętem popchac pin w dół. Z wyczuciem żeby nic nie złamać ale stanowczo.

Nie jest to coś takiego?
    Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 18-12-2015 o 23:44

Auto

Domyślnie

O cholera to widzę że "zabawy" co nie miara i koszty też nie małe, biorąc pod uwagę że też mam po lift chyba już mi to z glowy wybiles.
    To jest właśnie to że jak się robi coś z doskoku po robocie to ciężko idzie, znam to na swoim przykładzie...
    Napewno zajrzę na ta stronę i zobaczę co to dokładnie jest. Nie chce mieć później problemów na przeglądach czy np. Z upierdliwym policjantem co mu żona akurat w nocy nie dała...

Co do wtyczki spróbuj płaskim śrubokrętem popchac pin w dół. Z wyczuciem żeby nic nie złamać ale stanowczo.
    Na szybko żeby się upwenić czy masz czy nie kompletną instalację, to sprawdź czy masz ta płaską wtyczkę (F010B w elearna) w instalacji przy lewym reflektorze, ewentualnie czy jak zdejmiesz którąkolwiek wtyczkę reflektora, czy tak jak na wcześniej wklejonym poście, masz większość pinów (wtyczka z przed liftu), czy ~ok połowę tak jak już u mnie.

Jutro podjade do biura, tam mam miniaturowe śrubokręciki, może nimi coś uda się dłubnąć. Przywiozę sobie też lepszą pęsetę i miniaturowe szczypczyki i będę kombinował. Może w międzyczasie ktoś kto przy tym dłubał da znać jak je się wyjmuje.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Nie czytałem od początku ale do xenonów oryginalnych nic nie trzeba przepinać tylko zakładać i jeździć a i dołożyć czujniki samopoziomowania przód i tył aby coś widzieć i nie oślepiać innych.
    Pozdrawiam

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Nie czytałem od początku ale do xenonów oryginalnych nic nie trzeba przepinać tylko zakładać i jeździć a i dołożyć czujniki samopoziomowania przód i tył aby coś widzieć i nie oślepiać innych.
    Pozdrawiam
    Trzeba jeśli mówimy o wersji po face liftingu. W mojej Distinctive 2010r nie ma ani jednego dodatkowego kabla/pina ponad to co było na wyposażeniu. Po podpięciu reflektorów xenonowych do mojej alfy, nawet pozycyjne/kierunkowskazynie działały - tu akurat chyba masa na innym pinie (choć elearn pokazuje że niby obie masy są zmostkowane w reflektorze, ale chyba nie są). Długie też są na innym pinie doprowadzone. A dla xenona jest zasilanie + sygnały typu magistrala komunikacyjna, sygnał prędkości. Do lewego xenona jeszcz trzeba dołożyć 2xpo 3 połączenia do czujników poziomowania (osobna płaska wtyczka której nie miałem).

Nie jest to coś takiego?
    Inny jest ten pin, ale pewnie zasada blokowania jest podobna. Próbowałem pchać, ale nie chce przesadzać bo w razie czego chcę mieć kompletną wtyczkę na podmianę. Musze zajechać do biura po miniaturowe śrubokręciki i inne narzędzia, i wtedy będę próbował.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 159 2,0 JTDM 170

Domyślnie

To ja jako użytkownik oryginalnych ksenonów dodam, ze szukając swoje 159 uparłem się na fabryczne ksenonki. Siłą rzeczy oferta aut używanych bardzo się zawęziła, a po 1,5 roku eksploatacji stwierdzam, że nie maja jakiejś super przewagi na standardowymi reflektorami plus dobra żarówka. 6 dodatkowych dysz natrysku świateł nic nie daje poza tym, ze płynu szybko ubywa bo jak lampa się zabrudzi w trakcie jazdy i tak trzeba ją jakąś ścierą przetrzeć. Koszt wymiany żarnika ksenonowego jest znacznie większy niż zwykłej żarówki, a moc snopu światła i tak na zwykłym oświetleniu jest dobra.

Auto

Domyślnie

Dobra, piny się już wyjmują bez problemu - potrzebny jest tylko miniaturowy śrubokręt - trzeba lekko podważyć (włożyć miedzy pin a plastik) od strony reflektora plastikową zapadkę przy pinie(od tej strony pinu którą widać na drugim zdjęciu) i pociągnąć z drugiej strony lekko za kabel, jeden pin 1 sekunda, idzie bez oporu

.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151219_183028.jpg
Wyświetleń:	281
Rozmiar:	43.2 KB
ID:	186189   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151219_184213.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	65.5 KB
ID:	186190  
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-12-2015 o 18:45

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Cytat Napisał RaD Ol Zobacz post
    To ja jako użytkownik oryginalnych ksenonów dodam, ze szukając swoje 159 uparłem się na fabryczne ksenonki. Siłą rzeczy oferta aut używanych bardzo się zawęziła, a po 1,5 roku eksploatacji stwierdzam, że nie maja jakiejś super przewagi na standardowymi reflektorami plus dobra żarówka. 6 dodatkowych dysz natrysku świateł nic nie daje poza tym, ze płynu szybko ubywa bo jak lampa się zabrudzi w trakcie jazdy i tak trzeba ją jakąś ścierą przetrzeć. Koszt wymiany żarnika ksenonowego jest znacznie większy niż zwykłej żarówki, a moc snopu światła i tak na zwykłym oświetleniu jest dobra.
    Może masz zniszczone lampy czy coś jeżeli nie widzisz różnicy między ksenonami a zwykłymi H7. Ja żałuje że Włoch przyoszczędził na lampach w moim egzemplarzu, ale gdybym się uparł na konfigurację sedan, automat i jeszcze ksenony to w życiu bym nie kupił 159.