Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Temat: Ar 2.4 20v

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał [notranslate
    Alfa[/notranslate] Romeo 156;2020414]Nie możliwe dlaczego? , też myślałem ze to czujnik ale gdy mam np te 88st włacze ogrzewanie to daję gorace powietrze i wraz ze spadkiem temp powietrze jest coraz chłodniejsze, czyli jednak ts temperatura ucieka, co do wentylatorów co prawda to mój pierwszy jtd ale też wydaje mi sie to bardzo bardzo dziwne ze tsk późno sie włączają, a ten czujnik jest w termostacie w komplecie czy jak?
    Temperatura spadnie kiedy nagrzewnica odbierze ciepło ale nie o 40 stopni. Jak plyn jest puszczony na chłodnice przez termostat to temp spada o 4-5 stopni a tobie leci o 40 po włączeniu ogrzewania.
    Kolejna sprawa twój czujnik twierdzi ze w momencie wlaczenia wentylatora chlodnicy plyn ma 105 stopni a to o 10 więcej niż prawdziwa temp załączenia

Czujnik jest w komplecie z termostatem ale jeśli kupisz verneta to czujnik bedzie raczej lipny. Już w dwóch vernetach musiałem wracać do starego czujnika.

Użytkownik Świeżak Avatar Krzysiek723
    Mieszka w
    Police
    Auto
    Alfa romeo 156 2,4 jtd

Domyślnie

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5044871614 kupowałem dolna rure i jest lekko źle wyprofilowana bo dotyka miski olejowej więc trzeba dodatkowo kawałek który styka się z miską zaizolowac. Jeżdżę na tej rurze 5 miesięcy i narazie jest ok. Jeżeli się zapytasz będą mieli pewnie też górną rure, mi się udało kupić oryginał w tanim fiacie.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek723 Zobacz post
    http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5044871614 kupowałem dolna rure i jest lekko źle wyprofilowana bo dotyka miski olejowej więc trzeba dodatkowo kawałek który styka się z miską zaizolowac. Jeżdżę na tej rurze 5 miesięcy i narazie jest ok. Jeżeli się zapytasz będą mieli pewnie też górną rure, mi się udało kupić oryginał w tanim fiacie.
    eee tam lepiej z kwasówki, i wygląda lepiej, i nie puchnie, jest niezniszczalna. A pod maską tez musi db wyglądać.

Użytkownik Świeżak Avatar Krzysiek723
    Mieszka w
    Police
    Auto
    Alfa romeo 156 2,4 jtd

Domyślnie

Estetyka jest kwestia gustu ,kolega już sam podejmie decyzję.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Temperatura spadnie kiedy nagrzewnica odbierze ciepło ale nie o 40 stopni. Jak plyn jest puszczony na chłodnice przez termostat to temp spada o 4-5 stopni a tobie leci o 40 po włączeniu ogrzewania.
    Kolejna sprawa twój czujnik twierdzi ze w momencie wlaczenia wentylatora chlodnicy plyn ma 105 stopni a to o 10 więcej niż prawdziwa temp załączenia

Czujnik jest w komplecie z termostatem ale jeśli kupisz verneta to czujnik bedzie raczej lipny. Już w dwóch vernetach musiałem wracać do starego czujnika.
    Tak czy siak termostat raczej zmienię bo idzie zima, i pewnie będzie to ten behr bo czytałem ze jest ok, temperatura potrafi mi spasc trochę nawet jak jadę z górki bez gazu więc trochę lipa, tak na kompie pokazuje mi 105st i włącza sie wentylator tez to trochę dziwne dla mnie..

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krzysiek723 Zobacz post
    Estetyka jest kwestia gustu ,kolega już sam podejmie decyzję.
    Raczej będę szukał jakiejś firmy żeby dorobiła z kwasowek, tym razem waz pękł pod domem a gdyby pękł np, 300km od domu? Trochę lipa

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Ja raz miałem taką temp ( 105 )w jtd . Jak pękł mi wężyk przy termostacie 10 km od domu we fiacie i zgubiłem płyn. Wiec to dla mnie potwierdza że masz uwalony czujnik.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Ja raz miałem taką temp ( 105 )w jtd . Jak pękł mi wężyk przy termostacie 10 km od domu we fiacie i zgubiłem płyn. Wiec to dla mnie potwierdza że masz uwalony czujnik.
    Ale myślisz ze to czujnik oklamuje i temp jest dobra, czy faktycznie silnik ma te 105stopni?? Jeżeli ma to chyba jest to niebezpieczne, może głowica peknac czy coś?

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Nie no gdzie silnik ma tyle. Według mnie twój czujnik zmyśla.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

No mam nadzieje,więc pozostaje wymiana termostatu

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Panowie pytanko, bo pierwszy raz takie coś widzę wymieniłem termostat, ale w rurze która idzie do chłodnicy od termostatu zaraz przed termostatem jest w środku jakiś taki "dzyndzel" taki jakby wkład od termostatu, to oryginał czy ktoś coś kombinowal?

Uprawnienia