Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 99

Temat: Wymiana silnika z 2,0 TwinSparks 165KM na NIE TWIN SPARKS

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Żuczku widzę że są jeszcze Alfaholicy będącymi jednocześnie Alfistami. A na tym forum widać że nie jest to jednoznaczne.Alfaholikami którzy oceniają i wypowiadają się o Alfach/Włoskiej motoryzacji tak jak na to zasługuje. Nie cytując niemieckich szmatławców jak AŚ ,Motor i tym podobne Tvn turbo.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Widzę, ze kolega Belfer i Andrzej znów sieją ponury obraz włoskiej motoryzacji i wieszają psy na najbardziej popularnych jednostkach benzynowych występujących w 156. Czepianie się TS-a uważam za totalnie bezpodstawne - oczywiście zdarzają się poważne awarie ale wynikają one z faktu, że silniki te wytrzymują około 300 tys km i wiele 156 dobiło już do tego przebiegu (choć na liczniku często widnieje bardziej optymistyczna wersja stworzona przez handlarza). Wiele silników tej klasy innych producentów wytrzymuje podobne przeloty.
    Czym więc wyróżnia się TS na tle innych silników z tego okresu o podobnej pojemności ? Ciekawym brzmieniem, wysokoobrotową charakterystyką, dużą mocą w stosunku do pojemności, charakterem. Tyle na plus. Ma oczywiście też parę minusów dzięki którym zarobił na swoją sławę : lubi olej, wariator może klęknąć, rozrząd trzeba częściej wymieniać - i to właściwie tyle. Normalny silnik nadający się w zupełności do codziennej eksploatacji, można go zagazować, dla normalnego użytkownika któremu podoba się 156 najbardziej rozsądny wybór z benzyn ( na pewno rozsądniejszy od paliwożernej V6).
    JTS też wezmę pod swoją obronę - jak wychodził to był silnik o najwyższym momencie obrotowym na litr pojemności na świecie Gwarantuje Alfie 156 dobre osiągi nawet ja na dzisiejsze standardy i nie zmusza nas ciągłego krążenia w pobliżu stacji paliw jak ma to miejsce w Busso Niestety, Alfa z tym silnikiem to dobry wybór jedynie dla entuzjastów, którzy nie chcą/nie mogą kupić Busso, bo do normalnego użytkowania się raczej nie nadaje. Trudno w nim o awarie, które go totalnie unieruchomią ale jazda ze świecącym "checkiem" to w tym modelu norma. Utrzymanie go w pełnej kulturze jest trudne, ze względu na dużą ilość trudnych do usunięcia drobnych problemów.
    Alfa 156 tylko w dieslu ? Dla kogoś, kto szuka woła roboczego może i tak. Dla miłośnika motoryzacji większą frajdę dadzą silniki benzynowe, tylko trzeba być świadomym ich wymagań serwisowych.
    Coś wśród tych wad TS-a jakoś zapomniałeś o takiej małej ,malutkiej. Tym że się zacierają skuteczniej nawet od 1.9 i 2.2 dci.
    Przebieg mówisz jest przyczyną problemów ts-a ? Hmm ,ciekawe . Myślałem że rypią się od czasu kiedy kupiłem pierwszą alfa a to zaraz bedzie 10 lat . I jakoś stukaly i te 10 lat temu panewkami . Więc to chyba jednak nie przebieg.

156 w dieslu jako wół roboczy? Co to znaczy? Oczekuję od auta że zawsze odpali i dowiezie mnie na miejsce ,jesli tak to faktycznie mam woła roboczego.
    Poza tym jakoś nie widzę jaką większa frajdę miałby mi zaoferować jts czy ts w stosunku do 2.4 20v.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Żuczku widzę że są jeszcze Alfaholicy będącymi jednocześnie Alfistami. A na tym forum widać że nie jest to jednoznaczne.Alfaholikami którzy oceniają i wypowiadają się o Alfach/Włoskiej motoryzacji tak jak na to zasługuje. Nie cytując niemieckich szmatławców jak AŚ ,Motor i tym podobne Tvn turbo.
    Jak coś jest do niczego to trzeba mimo to zachwalac? To pachnie już jakimś ślepym fanatyzmem.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 09-12-2017 o 18:29

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

10 lat temu pierwsze 156 miały 10 lat, także realne przebiegi niektórych egzemplarzy spokojnie przekraczały 300 tys. Miały prawo się już zdarzać przypadki padania panewek.
    Nie ubliżaj TS-owi i nie porównuj go do francuskiego DCI - nawet w Teście Auto Świata 2 litrowy Twin Spark po 100 tys. km pałowania na niemieckiej autostradzie, po rozbiórce nie miał żadnych śladów zużycia ! I to pomimo tego , że podczas całego testu zużył 19 litrów oleju. W 2.0 DCI w Lagunie po tym przebiegu były już mocno zużyte panewki, pęknięcia w głowicy i rysy na łożyskach wałków rozrządu.
    Nie róbmy z tego tematu kolejnej wojny diesel vs benzyna. Jeden lubi, żeby moment go masował po plecach na prostej, inny żeby samochód dawał radość podczas jazdy na krętej drodze. Dla każdego coś miłego.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    C

Jak coś jest do niczego to trzeba mimo to zachwalac? To pachnie już jakimś ślepym fanatyzmem.
    Nigdy niczego takiego nie powiedziałem. Natomiast twierdzenie że TS czy JTS to coś czym nie da się jechać i same problemy to brednie.
    Twoje opowieści o stukających panewkach/zacierających się silnikach są twoja prawdą.I niech tak zostanie.
    Jestem tylko ciekawy jakim cudem tego ie doświadczyłem.Nie doświadczyli tego także uczestnicy tego tematu.Poczytaj.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 09-12-2017 o 19:22

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Jesteś wyjątkowy. Ja miałem w rodzinie jednego ts-a . 1.6 przy 120 tysiącach przebiegu wysral panewke.

Oczywiste jest że cała masa takich aut bedzie jeździć,ciągle przecież niektóre żyją ale stosunek problematycznych sztuk do tych co jeżdżą w miarę bezawaryjnie jest wybitnie niekorzystny.

Co do dci to Zuczek generalizujesz.
    2.0 dci to bardzo udany silnik co potwierdził rynek i lata użytkowania, a ts w tescie auto bilda jeździł super,ale rynek go nie docenił. Nie bez przyczyny.

I kolejny mit ciężkiego diesla. Faktycznie swoim boje się skręcać a ciezszego w 156 nie uswiadczysz.
    Ja tam jakoś nie zauwazam dyskomfortu z powodu wagi silnika ,156 jeździ na tyle znakomicie że spokojnie sobie daje z tym radę.
    Swoją drogą ciekaw jestem jak jeżdżą po zakretach ci mający te lekkie benzyny , normalnie kubica mógł by się od was uczyć.
    Większość pyrka do pracy 5 km w jedną stronę a na weekend żona im nie pozwala szybciej pojechać bo benzyny szkoda ale na forum kazdy czuje różnicę 40 kg w wadze silnika.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 09-12-2017 o 20:37

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Co to znaczy? Oczekuję od auta że zawsze odpali (...)
    ... i tu właśnie temat JTD(m) zaczyna się nieco komplikować .

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

A dlaczego? Żaden z moich siedmiu jtd nigdy nie miał z tym problemu.
    Podobnie jak jeden tdi.
    Raz nie zapalil m57 bmw ale zawiodła pompka progowa w benzynach także padają pompki, dwa razy nie wyjechałem jedynie przez gownianego oplowskiego 2.2 dti.

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Wystarczy zobaczyć tematy na forum gdy nadchodzi jesień . O moim dieslu już mi się tez nie chce pisać .

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

To może go napraw?

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

To może go napraw?
    I dotarłeś do sedna.Wreszcie!!!!
    To samo tyczy się KAŻDEGO silnika.
    To że kupiłeś zajechanego TS nie jest jednoznaczne z tym że TS jest zły.Ty złego kupiłeś.
    Można kupić zajechnego JTD TS czy TDI nie ma znaczenia.