Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 224

Temat: Działanie skrzynii biegów AT8 Veloce 280HP - zastrzeżenia, prośba o Wasze komentarze

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

dzięki za opinię, odniosę się tylko do tego:
    Cytat Napisał azar Zobacz post
    mam to samo W Super nie miałem. Wystarczyło dotknąć gaz i już była zdecydowana reakcja.
    a nie było tak że w poprzedniej miałeś jeszcze stary całkiem soft - z przed tej kampanii 8116 (czy jaki tam ona miała numer), zanim popsuli działanie skrzynii (najpierw bardzo i były straszne skargi wszędzie, a potem już w ramach 8116 wgrywali jakiś kolejny soft który aż tak bardzo nie psuł)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a nie było tak że w poprzedniej miałeś jeszcze stary całkiem soft - z przed tej kampanii 8116 (czy jaki tam ona miała numer), zanim popsuli działanie skrzynii (najpierw bardzo i były straszne skargi wszędzie, a potem już w ramach 8116 wgrywali jakiś kolejny soft który aż tak bardzo nie psuł)
    Mam podobne podejrzenia, bo ja mam nadal soft z końcówką 043 i jakoś nigdy tego nie odczułem. Wystarczy zdjąć nogę z hamulca i zanim dotknę gazu, to auto już delikatnie rusza, chociaż muszę przyznać, że nigdy też nie naciskam od razu gazu do dechy.

Z Twoich obserwacji mogę jedynie potwierdzić, że po mocnym dohamowaniu z dużej prędkości np. przy dojeżdżaniu do ronda, a potem szybkim naciśnięciu gazu, auto nie reaguje przez 2-3 sekundy, tak jakby napęd był w tym czasie rozłączony z kołami. Tylko, że ja w takiej sytuacji zdejmuję nogę z gazu i naciskam ponownie i u mnie nie ma tego szarpnięcia, o którym Ty piszesz, bo auto zaczyna płynnie przyspieszać.

Miewałem takie sytuacje również w 159-ce z automatem przy mocnym dohamowaniu z dużej prędkości na autostradzie, gdy nagle orientowałem się, że z przodu tworzy się korek, a ten co jedzie przede mną zaraz się zatrzyma, a nie tylko zwolni. Giulia ma tych biegów do zrzucenie więcej niż 159-ka i obroty skaczą do ponad 4 tys. ale przez te 2-3 sekundy nie są jeszcze dobrze zsynchronizowane z prędkością obrotową kół więc mocne naciśnięcie na gaz może w efekcie spowodować szarpnięcie, bo skrzynia jest na zbyt niskim biegu, żeby zredukować jeszcze niżej. Według mnie, tak może objawiać się zabezpieczenie przed przekręceniem obrotów silnika na zbyt niskim biegu.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 05-11-2018 o 22:44
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Świeżak Avatar k3ss
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    były: 156, 147, 159x2, jest: GIULIA 2.2 AT8

Domyślnie

Pisałem o tych problemach 1,4,5 kilka miesięcy temu w innym wątku, wtedy nie miało większego wzięcia ( może nie dawało się tak we znaki);
    tak czy inaczej wg mnie jest to irytujące, podobno aktualizowali jakoś skrzynię (2 razy resetowali we Wro, raz zaktualizowali w Długołęce) i po aktualizacji objaw 4 jest rzadziej i się zmniejszył, ale się pojawia w dalszym ciagu;
    poza tym ja jeszcze mam odczucie, że zamiast (nawet przy delikatnej jeździe) płynnie zmienić bieg (szczególnie 1,2,3), to odczucie jest jakby się wbijał a nie zmieniał, a innym razem jest płynnie...

nie chce na fure narzekać, ale akurat tutaj coś jest nie tak.
    jeżdziłem przez rok f10 z tą skrzynią i nie zaobserwowałem takich problemów

poza tym - pytanie, czy przy bardziej dynamiczej jeździe, przy korzystaniu z łopatek, bieg zmienia Wam się płynnie, czy też jest wbicie i szarpnięcie?

rozmawiałem z friendem co ma świeżego GLE Coupe i też mówi, że czasem szarpnie mu skrzynia i się zgubi, ale rzadko,
    to to tu opisujemy wydaje się, że dzieje się częściej.
    j.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Prawdopodobnie tak bo to już jakiś czas temu było.

Cytat Napisał k3ss Zobacz post
    poza tym - pytanie, czy przy bardziej dynamiczej jeździe, przy korzystaniu z łopatek, bieg zmienia Wam się płynnie, czy też jest wbicie i szarpnięcie?
    W trybie D jest szarpnięcie ale ten tryb tak ma. W reszcie to zależy. Zdarza się że szarpnie ale przez większość czasu jest płynnie.

Ja mam jeszcze jedną przypadłość. Mam wbity konkretny bieg w manualu. Dodaję gazu i potem gwałtownie odejmuję. Zdarza się że jest szarpnięcie/przyhamowanie że kierowca leci do przodu. Jakby po odjęciu gazu samochód dał po hamulcach. Najgorzej, że nie zawsze to jest. Czasem nawet bez dynamicznej jazdy występuje. Bieg nie jest zmieniany bo jest zapięty jeden konkretny. Ciężko to nawet pokazać w serwisie bo nie jestem w stanie odtworzyć warunków gdy to się dzieje. Wkurzające i nawet niebezpieczne bo jak samochód w zakręcie po odpuszczeniu gazu zacznie hamować to może wyjść średnio.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Właśnie jeżdżę na nowym sofcie. Dostałem przy okazji wizyty w serwisie.

Ogólnie jeździ się bardzo przyjemnie. Problem z "szukaniem biegu" przy skrzyżowaniu się zmniejszył. Mam wrażenie, że w trybie N biegi są trzymane nieco dłużej. Można teraz bardziej korzystać z elastyczności. Zmiana biegów jest jakby płynniejsza ale może dlatego, że następuje przy wyższych obrotach. Mam wrażenie, że skrzynia mniej redukuje. Jakby bardziej ufała momentowi silnika.

To bardzo subiektywne spostrzeżenia i jakby mnie ktoś spytał co dokładnie się zmieniło to nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ale zmiana ogólnie na plus.
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio 280KM

Domyślnie

a jak reakcja na gaz i zawracanie na 3?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Właśnie jeżdżę na nowym sofcie. Dostałem przy okazji wizyty w serwisie.

Ogólnie jeździ się bardzo przyjemnie. Problem z "szukaniem biegu" przy skrzyżowaniu się zmniejszył. Mam wrażenie, że w trybie N biegi są trzymane nieco dłużej. Można teraz bardziej korzystać z elastyczności. Zmiana biegów jest jakby płynniejsza ale może dlatego, że następuje przy wyższych obrotach. Mam wrażenie, że skrzynia mniej redukuje. Jakby bardziej ufała momentowi silnika.

To bardzo subiektywne spostrzeżenia i jakby mnie ktoś spytał co dokładnie się zmieniło to nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ale zmiana ogólnie na plus.
    A jak lag przy ruszaniu ostrym?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał niegowic Zobacz post
    A jak lag przy ruszaniu ostrym?
    Nie zauważyłem jakichś zmian. Był lag i jest lag.

Cytat Napisał Cameyo Zobacz post
    a jak reakcja na gaz i zawracanie na 3?
    Reakcja na gaz jest może ciut lepsza bo obroty są trzymane lekko wyżej ale jakiegoś szału nie ma.

Ogólnie przyjemniej się jeździ Jakoś tak bardziej gładko ale jeszcze raz powtarzam to subiektywne odczucia po kilkudziesięciu km.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Nie zauważyłem jakichś zmian. Był lag i jest lag.

Reakcja na gaz jest może ciut lepsza bo obroty są trzymane lekko wyżej ale jakiegoś szału nie ma.

Ogólnie przyjemniej się jeździ Jakoś tak bardziej gładko ale jeszcze raz powtarzam to subiektywne odczucia po kilkudziesięciu km.
    Może efekt placebo

Ja tak mam jak pojedzie spokojnie i potem sobie trochę śmielej wciska gaz, albo lepiej przyłączę w tryb D. Normalnie inny samochód

Żeby się pozbyć tego laga to byłoby pieknie

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał niegowic Zobacz post
    Żeby się pozbyć tego laga to byłoby pieknie
    Owszem byłaby moc. Powinni zrobić jakiś Launch Control i by sprawę załatwiło. Tak trzeba trochę poczekać na kopnięcie.

Co do placebo nie przeczę bo na prawdę zmiany są tak subtelne że nie mogę dokładnie ich określić.
    W każdym razie nie jest na minus jak to czasem może się zdarzyć przy "aktualizacjach"